Γιατί το αρνητικό κλίμα ευνοεί το Χρηματιστήριο Αθηνών;

Με αρνητικό πρόσημο ολοκληρώθηκε και η σημερινή συνεδρίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 883,39 μονάδες με πτώση 0,78%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 58,78 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 5,33 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 30 έκλεισαν ανοδικά, 76 πτωτικά, και 81 παρέμειναν αμετάβλητες.

Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύθηκε σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης, με τις πιέσεις να αυξάνονται στο δεύτερο μισό, όπου και πραγματοποιήθηκε το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 881,98 μονάδες.

Το αρνητικό κλίμα το οποίο επικρατεί τις τελευταίες συνεδριάσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, κάθε άλλο παρά αποθαρρυντικό είναι για τους επενδυτές, καθώς αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να τοποθετηθούν νέα χαρτοφυλάκια στα τρέχοντα επίπεδα, ενώ δίνει την ευκαιρία αναδιάρθρωσης σε ήδη υπάρχοντα. Εξάλλου, οι χαμηλοί τζίροι και όγκοι δεν προϊδεάζουν για σημαντική υποχώρηση των τιμών, με τον γενικό δείκτη να μην χάνει με ευκολία τα κεκτημένα, παραμένοντας σε απόσταση βολής από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.

Πακέτα συνεδρίασης

Κατά την σημερινή συνεδρίαση πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές των Alpha Bank, ΜΠΕΛΑ, Άβακα, Ικτίνου, και MLS, ενώ ξεχώρισαν σε κέρδη αυτές των Φουρλή και Ιντρακάτ.

Νέα υποχώρηση κατέγραψε σήμερα ο γενικός δείκτης, με το σήμα αγοράς να παραμένει, ολοκληρώνοντας μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 900 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 836,7 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε οριζόντια, με τον όγκο να διαμορφώνεται (20,48 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (24,67 εκατ. τεμάχια). Αξίζει να σημειωθεί, πως σημαντικές στηρίξεις βρίσκονται στα επίπεδα των 871 μονάδων και 856 μονάδων.

Δεύτερη μέρα απωλειών για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, ολοκληρώνοντας μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πέντε και δέκα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 2.266 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 2.071 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Τέλος στο ανοδικό σερί των πέντε συνεδριάσεων σήμερα για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει για ακόμη μία συνεδρίαση πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Ο όγκος διαμορφώθηκε (1,98 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (3,86 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.247 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.162 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Νέες πιέσεις σήμερα για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος ολοκλήρωσε κάτω και από τον κινητό μέσο όρο των δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει με αρνητική κλίση. Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 13,84 εκατ. τεμάχια έναντι 16,79 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 997,0 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 726,17 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή του Φουρλή έκλεισε στα 5,44 ευρώ με κέρδη 1,44%, δείχνοντας να βρίσκει στήριξη στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών (5,39 ευρώ), με την προσοχή στις επόμενες συνεδριάσεις να εστιάζεται στην ακύρωση ή όχι του σήματος πώλησης και στην αύξηση του όγκου, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 5,557 ευρώ, και η στήριξη στα 5,19 ευρώ.

Η μετοχή του Ικτίνου έκλεισε στα 1,048 ευρώ με πτώση 2,42%, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει για ακόμη μία συνεδρίαση πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών (1,0383 ευρώ), όπου δείχνει να βρίσκεται σημαντική στήριξη, διατηρώντας το σήμα αγοράς, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,1003 ευρώ.

Η μετοχή της Ιντρακάτ έκλεισε στα 1,83 ευρώ με κέρδη 1,67%, παραμένοντας σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, καθώς δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, διατηρώντας όμως σταθερά το σήμα αγοράς, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,8729 ευρώ, και η στήριξη στα 1,6704 ευρώ.

Η μετοχή της Εβροφάρμας έκλεισε στα 0,94 ευρώ με κέρδη 2,17%, πραγματοποιώντας όγκο 33.674 τεμαχίων έναντι 4.911 τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η μετοχή βρίσκει σημαντική στήριξη στον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών (0,8869 ευρώ), με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,0504 ευρώ. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με θετική κλίση.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν για ακόμη μία μέρα στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,526% με πτώση 6,24%, και του δεκαετούς στο 1,398% με πτώση 3,65%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    18
    Shares
  •  
  •  
  • 18
  •