Η υπομονή το κύριο χαρακτηριστικό στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Νέες απώλειες κατέγραψε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 859,81 μονάδες με πτώση 1,55%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 69,43 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 9,52 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 32 έκλεισαν ανοδικά, 64 πτωτικά, και 91 παρέμειναν αμετάβλητες.
Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύθηκε για ακόμη μία συνεδρίαση ο γενικός δείκτης, ο οποίος ενδοσυνεδριακά κινήθηκε κάτω και από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, ολοκληρώνοντας στο τέλος τελικά κάτω από αυτόν, καταγράφοντας χαμηλό στις 856,61 μονάδες. Σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στις μετοχές των τραπεζικών μετοχών, με τις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να κλείνουν με μικτά πρόσημα, ενώ η πλειοψηφία αυτών της μεσαίας ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε αρνητικό έδαφος. Το αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάστηκε σήμερα στους τίτλους των ΔΕΗ, Φουρλή, ΕΛΠΕ, με τις μετοχές των δύο πρώτων να περιορίζουν σημαντικά τα κέρδη τους στο κλείσιμο, Αξίζει να σημειωθεί, πως τα θετικά νέα για Ιντρακάτ και Ελλάκτωρα που ανακοινώθηκαν χθες, δεν επέδρασαν θετικά τις τιμές των μετοχών τους στο χρηματιστήριο, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν δίνει και πολύ σημασία σε τέτοιου είδους νέα που είναι ικανά να επηρεάσουν τα οικονομικά στοιχεία μιας εταιρείας.
Παρά και τις σημερινές απώλειες, η ψυχραιμία αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς παρά τις σημαντικές πιέσεις που ασκούνται κατά καιρούς σε δεικτοβαρείς μετοχές, αυτές δεν επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την υπόλοιπη αγορά, καθώς ούτε και την τεχνική εικόνα του γενικού δείκτη, ο οποίος συνεχίζει να βρίσκεται σε απόσταση «αναπνοής» από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.
Πακέτα συνεδρίασης
Ο γενικός δείκτης ολοκλήρωσε σήμερα κάτω και από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με την προσοχή να στρέφεται στις επόμενες συνεδριάσεις στο εάν θα παραμείνει κάτω από αυτόν ή όχι (φίλτρο τρία), με το σήμα αγοράς να ακυρώνεται, και με την αντίσταση να παραμένει στις 900 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη να βρίσκεται στις 822,4 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με αρνητική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (24,68 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (25,44 εκατ. τεμάχια).
Ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε σήμερα κάτω και από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να ακυρώνεται, με την προσοχή να στρέφεται στις επόμενες συνεδριάσεις για παραμονή ή όχι κάτω από αυτόν, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 2.195 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και με την στήριξη στις 2.071 μονάδες (γραμμή ΓΔ).
Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα βρίσκεται πλέον ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς ολοκλήρωσε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών (1.234 μονάδες), με το σήμα αγοράς να ακυρώνεται, και με την προσοχή να στρέφεται στην αυριανή συνεδρίαση και στο εάν θα διατηρηθεί κάτω από αυτόν ή όχι (φίλτρο τρία) αλλάζοντας ουσιαστικά την ανοδική του τάση σε πτωτική. Ο όγκος διαμορφώθηκε (2,85 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (3,95 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.247 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.162 μονάδες (γραμμή ΓΔ).
Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε για ακόμη μία συνεδρίαση ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος ολοκλήρωσε κάτω και από τον κινητό μέσο όρο των δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να ακυρώνεται, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 17,81 εκατ. τεμάχια έναντι 17,86 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 997,0 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 726,17 μονάδες (γραμμή ΓΔ).
Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα 3,068 ευρώ με κέρδη 0,52%, ολοκληρώνοντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς όμως να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,194 ευρώ, και η στήριξη στα 2,928 ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,68 ευρώ με κέρδη 1,28%, διατηρώντας την ανοδική τάση που ξεκίνησε από τα μέσα του προηγούμενου μήνα, και παραμένοντας για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 8,694 ευρώ, και η στήριξη στα 8,164 ευρώ.
Η μετοχή του Φουρλή έκλεισε στα 5,49 ευρώ με κέρδη 0,37%, πραγματοποιώντας υπερδιπλάσιο όγκο (111.630 τεμάχια) από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (48.538 τεμάχια), με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 5,67 ευρώ, και η στήριξη στα 5,19 ευρώ.
Η μετοχή της ΜΠΕΛΑ έκλεισε στα 17,62 ευρώ με πτώση 2,11%, ολοκληρώνοντας μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 17,715 ευρώ, και η στήριξη στα 16,011 ευρώ.
Αρνητικά πρόσημα επικράτησαν και σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,398% με πτώση 3,99%, και του δεκαετούς στο 1,188% με πτώση 2,22%.
Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.