Θα διατηρήσει ο Γενικός Δείκτης τις 850 μονάδες στο ΧΑ;

Με οριακές απώλειες ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 855,89 μονάδες με πτώση 0,01%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 36,22 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 1,47 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 47 έκλεισαν ανοδικά, 60 πτωτικά, και 77 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν τις πρώτες ώρες της διαπραγμάτευσης, κυρίως στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, οδηγώντας τον γενικό δείκτη στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 848,45 μονάδων, το αρνητικό κλίμα άρχισε σταδιακά να βελτιώνεται προς τα μέσα της συνεδρίασης και στο δεύτερο μέρος αυτής, με τον γενικό δείκτη να φθάνει έως το υψηλό των 856,04 μονάδων.

Οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, έδωσαν σήμερα την θέση τους στον προβληματισμό, κυρίως εξαιτίας του χαμηλού τζίρου πραγματοποιήθηκε, αποτυπώνοντας για ακόμη μία φορά τις προθέσεις των επενδυτών να τηρήσουν στάση αναμονής στο ελληνικό χρηματιστήριο, ελέω της αύξησης του γεωπολιτικού κινδύνου στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με το σενάριο της διάσπασης των 800 μονάδων να παραμένει ενεργό.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στη συνεδρίαση της FED στο τέλος του μήνα, όπου και οι αποφάσεις τις ομοσπονδιακής τράπεζας θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την μεσοπρόθεσμη τάση των διεθνών χρηματιστηρίων, με τις εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου να βρίσκονται σήμερα στο προσκήνιο, έπειτα από την απόφαση της Κίνας το Σαββατοκύριακο να άρει τους περιορισμούς στις επενδύσεις των ξέων χρηματοοικονομικών εταιρειών στο εσωτερικό της χώρας, απόφαση που συνέπεσε όλως «τυχαίως» με την αναστολή των δασμών επί των κινεζικών προϊόντων.

Πακέτα συνεδρίασης

Ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα διατηρήθηκε και σήμερα πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 875,9 μονάδες, και η στήριξη στις 850,6 μονάδες. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με ελαφρός αρνητική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (21,28 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (28,97 εκατ. τεμάχια).

Προσπάθεια αντίδρασης καταβάλει ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ολοκληρώνοντας στο ημερήσιο γράφημα πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πέντε ημερών, καθώς και πάνω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με τον όγκο (9,57 εκατ. τεμάχια) να διαμορφώνεται πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (5,73 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.359,2 μονάδες, και η στήριξη στις 1.105,37 μονάδες.

Τέταρτη μέρα κερδών για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος παρέμεινε πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 9,89 εκατ. τεμάχια έναντι 19,47 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 835,7 μονάδες, και η στήριξη στις 737,6 μονάδες.

Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα 3,02 ευρώ με πτώση 2,52%, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,247 ευρώ, και η στήριξη στα 2,829 ευρώ.

Η μετοχή του ΟΛΠ έκλεισε στα 22,90 ευρώ με πτώση 2,76%, ολοκληρώνοντας σήμερα κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 24,01 ευρώ, και η στήριξη στα 22,86 ευρώ.

Η μετοχή της MLS έκλεισε στα 1,775 ευρώ με πτώση 14,25%, σημειώνοντας χαμηλό στα 1,45 ευρώ, με την μετοχή να παραμένει κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, και με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει με θετική κλίση. Η αντίσταση βρίσκεται στα 2,2476 ευρώ, και η στήριξη στα 1,0374 ευρώ.

Η μετοχή του Ικτίνου έκλεισε στα 0,96 ευρώ με κέρδη 3,23%, ολοκληρώνοντας σήμερα πάνω και από τον κινητό μέσο όρο των δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,0850 ευρώ, και η στήριξη στα 0,9337 ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκε σήμερα η πλειοψηφία των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,706% με πτώση 4,72%, και του δεκαετούς στο 1,453% με άνοδο 0,83%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

 

 

  •  
    17
    Shares
  •  
  •  
  • 17
  •