Τι κρύβεται πίσω από το σημερινό come back στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 831,64 μονάδες με άνοδο 0,32%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 93,7 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 2,21 ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 55 έκλεισαν ανοδικά, 47 πτωτικά, και 88 παρέμειναν αμετάβλητες.

Ήπιες διακυμάνσεις καταγράφηκαν σήμερα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με τον γενικό δείκτη να μην καταφέρνει να διατηρήσει το θετικό πρόσημο που σημείωνε στις αρχές της συνεδρίασης, φθάνοντας στο υψηλό των 831,68 μονάδων, με τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν κυρίως προς τα μέσα της διαπραγμάτευσης να τον οδηγούν στο χαμηλό των 820,86 μονάδων.

Η αποστασιοποίηση των επενδυτών από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παραμένει έκδηλη, καθώς το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια δεν αφήνει περιθώρια για κινήσεις στις περιφερειακές αγορές όπου βρίσκεται και η ελληνική. Οι εξελίξεις στο θέμα του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά κυρίως οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών ΕΚΤ και FED στα μέσα του επόμενου μήνα, θα δώσουν και τον τόνο όχι μόνο στις διεθνείς αγορές, αλλά και στην ελληνική καθορίζοντας και την τάση.

Το θετικό στη σημερινή συνεδρίαση, αποτελεί το γεγονός ότι οι αγορές που πραγματοποιήθηκαν στη δημοπρασία κατάφεραν να αλλάξουν σε θετικό το πρόσημο του γενικού δείκτη, καθώς και να περιορίσουν σημαντικά τις απώλειες του τραπεζικού δείκτη, διατηρώντας μοιραμένες τις πιθανότητες για μια θετική συνεδρίαση αύριο, προς τις 835 μονάδες και 850 μονάδες στη συνέχεια.

Πακέτα συνεδρίασης

Ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα παρέμεινε κάτω από την γραμμή της ανοδικής τάσης που δημιουργήθηκε από τις αρχές του έτους, ενώ επίσης έκλεισε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, διατηρώντας όμως μοιρασμένες τις πιθανότητες για ένα μίνι ράλι προς τις 835 μονάδες καταρχήν, και προς τις 850 μονάδες στη συνέχεια, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 850 μονάδες, και η στήριξη στις 822 μονάδες. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής ολοκλήρωσε σήμερα με ελαφρός θετική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (33,72 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (28,91 εκατ. τεμάχια).

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο ημερήσιο γράφημα κατάφερε να παραμείνει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.543 μονάδες, και την στήριξη στις 1.222 μονάδες.

Περιορίστηκαν στο τέλος οι πιέσεις για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος δεν κατάφερε να κλείσει για ακόμη μία συνεδρίαση πάνω από τον   κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς όμως να διατηρείται για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 25,57 εκατ. τεμάχια έναντι 20,19 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών, στρέφοντας το ενδιαφέρον στην αυριανή συνεδρίαση. Η αντίσταση βρίσκεται στις 830 μονάδες, και η στήριξη στις 696 μονάδες.

Η μετοχή του Ικτίνου έκλεισε στα 1,03 ευρώ με πτώση 2,28%, πραγματοποιώντας όγκο για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών, και κλείνοντας στο όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,1823 ευρώ, και η στήριξη στα 1,0165 ευρώ.

Η μετοχή της ΙΝΛΟΤ έκλεισε στα 0,472 ευρώ με πτώση 1,87%, ολοκληρώνοντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,4835 ευρώ, και η στήριξη στα 0,4178 ευρώ.

Η μετοχή της Ιντρακάτ έκλεισε στα 1,92 ευρώ με κέρδη 1,59%, παραμένοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,9537 ευρώ, και η στήριξη στα 1,6604 ευρώ.

Η μετοχή της Profile έκλεισε στα 4,13 ευρώ με κέρδη 4,56%, παραμένοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό, με την στήριξη να βρίσκεται στα 3,3956 ευρώ.

Αρνητικά πρόσημα καταγράφηκαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 1,073% με πτώση 0,28%, και της δεκαετίας στο 1,822% με πτώση 0,38%, σημειώνοντας νέο ιστορικό χαμηλό.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •