Κινδυνεύει πλέον η ανοδική τάση στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Την τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο πραγματοποίησε σήμερα ο γενικός δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς έκλεισε στις 844,47 μονάδες με πτώση 0,79%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 70,37 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 1,59 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 36 έκλεισαν ανοδικά, 67 πτωτικά, και 87 παρέμειναν αμετάβλητες.

Με αρκετές εναλλαγές προσήμου διαπραγματεύθηκε σήμερα ο γενικός δείκτης, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 856,52 μονάδες, και ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 840,58 μονάδες.

Νέες πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στον τραπεζικό δείκτη, όπου εκτός από τις τραπεζικές μετοχές σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές των Σαράντη, Μυτιληναίου, LAMDA Development, Άβακας, Ικτίνος, Νηρέας, και ΠΛΑΙΣΙΟ, ενώ ξεχώρισαν σε κέρδη οι μετοχές των Κέκρωπα, MIG, και Ολυμπιακής Τεχνικής.

Και στη σημερινή συνεδρίαση, αποδείχθηκε ότι η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι συνυφασμένη με τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, κάτι το οποίο μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στους επόμενους μήνες για την προσπάθεια να κινηθεί πάνω από το επίπεδο των 900 μονάδων. Εξάλλου, αυτό επιβεβαιώθηκε και στο κλείσιμο σήμερα, όταν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και οι αμερικανικοί δείκτες άρχισαν να περιορίζουν και μερικοί από αυτούς να διαγράφουν τα κέρδη τους, με τον γενικό δείκτη να κλείνει τελικά κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Πακέτα συνεδρίασης

Ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα, ολοκλήρωσε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει για δεύτερη μέρα, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 900 μονάδες, και η στήριξη στις 822 μονάδες. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής ολοκλήρωσε και σήμερα με αρνητική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (33,85 εκατ. τεμάχια) πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (33,1 εκατ. τεμάχια). Η προσοχή στις επόμενες συνεδριάσεις συνεχίζει να παραμένει, στο εάν ο γενικός δείκτης θα παραμείνει κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών ή θα βρει στήριξη σε αυτόν. Τον περασμένο Μάιο ο γενικός δείκτης βρέθηκε κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, όταν και από τις 728 μονάδες βρέθηκε στις 900 μονάδες, αποτελώντας ευκαιρία τοποθέτησης για αρκετά χαρτοφυλάκια.

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο ημερήσιο γράφημα έκλεισε για τρίτη διαδοχική μέρα κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, ακυρώνοντας το σήμα αγοράς, και κλείνοντας κάτω από την γραμμή τάσης, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.543 μονάδες, και την στήριξη στις 1.222 μονάδες.

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα παραμένει ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος δέχθηκε πιέσεις στο τέλος, καθώς έκλεισε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τον  ο κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, περιορίζοντας τις πιθανότητες για αλλαγή της πτωτικής του τάσης, με το σήμα πώλησης να διατηρείται για δεύτερη διαδοχική μέρα, ολοκληρώνοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 22,4 εκατ. τεμάχια έναντι 22,02 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 830 μονάδες, και η στήριξη στις 696 μονάδες.

Η μετοχή του Κέκρωπα έκλεισε στα 3,0 ευρώ με κέρδη 5,26%, καταφέρνοντας να κλείσει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, διατηρώντας όμως το σήμα πώλησης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,782 ευρώ, και η στήριξη στα 1,918 ευρώ.

Η μετοχή της Ολυμπιακής Τεχνικής έκλεισε στα 2,50 ευρώ με κέρδη 3,31%, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,6612 ευρώ, και η στήριξη στα 1,9866 ευρώ.

Συνεχίστηκαν οι πιέσεις στην μετοχή του Σαράντη, η οποία έκλεισε στα 7,80 ευρώ με απώλειες 4,53%, ολοκληρώνοντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει για δεύτερη διαδοχική μέρα, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 8,9802 ευρώ, και η στήριξη στον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, στα 7,604 ευρώ.

Η Eurobank Equities αύξησε την τιμή στόχο για την μετοχή της ΕΧΑΕ στα 5,40 ευρώ από 4,80 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας την σύσταση σε διακράτηση.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 1,120% με πτώση 0,71%, και της δεκαετίας στο 2,052% με οριακή άνοδο 0,05%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.