Τι αποτυπώθηκε από τις προθέσεις των επενδυτών στην σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών;
Αρνητικά πρόσημα επικράτησαν σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 889,81 μονάδες με πτώση 0,58%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 77,77 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 6,87 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 44 έκλεισαν ανοδικά, 66 πτωτικά, και 80 παρέμειναν αμετάβλητες.
Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύθηκε σήμερα ο γενικός δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 882,15 μονάδες, και περιορίζοντας σημαντικά τις απώλειες του στο τέλος. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των ΔΕΗ, Cenergy, Motor Oil, Άβακα, Ολυμπιακής Τεχνικής, και Πλαστικών Θράκης, με αυτές των Τράπεζας Αττικής και ΑΔΜΗΕ να ξεχωρίζουν σε κέρδη από τις μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Το αρνητικό κλίμα που επικράτησε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, οφείλεται στις πιέσεις που δέχονται οι ευρωπαϊκές αγορές, εξαιτίας των αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων, και εταιρικών νέων, που ανακοινώθηκαν για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνονται στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, και με τους επενδυτές να αναμένουν την απόφαση της FED σχετικά με την μείωση των επιτοκίων.
Ο «εφιάλτης» μιας διόρθωσης στα διεθνή χρηματιστήρια επιστρέφει στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς σε αυτή την περίπτωση αρκετά κερδοσκοπικά funds θα ρευστοποιήσουν από περιφερειακές αγορές (όπως πχ ελληνική) προκειμένου να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες σε ώριμες αγορές, οδηγώντας γενικό δείκτη και μετοχές προς χαμηλότερα επίπεδα. Στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης, συμπεριλαμβάνεται ο αυξημένος όγκος, χάριν στον οποίο στο τέλος αρκετές μετοχές περιόρισαν τις απώλειες τους ή και έκλεισαν με θετικό πρόσημο, αποτυπώνοντας τις προθέσεις των επενδυτών για μικρές ρευστοποιήσεις μέχρι στιγμής.
Πακέτα συνεδρίασης
Ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα δεν κατάφερε να διατηρηθεί πάνω από το επίπεδο των 890 μονάδων, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 939 μονάδες, και η στήριξη στις 820 μονάδες. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε σχεδόν επίπεδος, με τον όγκο να διαμορφώνεται (33,92 εκατ. τεμάχια) πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (33,12 εκατ. τεμάχια), κάτι που είχε να συμβεί από την συνεδρίαση της 9ης Ιουλίου, όταν και από το χαμηλό των 839,14 μονάδων ο γενικός δείκτης βρέθηκε στο υψηλό των 895,86 μονάδων.
Στο εξηντάλεπτο γράφημα, ο γενικός δείκτης για ακόμη μία φορά βρήκε στήριξη στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, στις 882 μονάδες, με το ενδιαφέρον στην αυριανή συνεδρίαση να εστιάζεται στο εάν θα κινηθεί προς χαμηλότερα επίπεδα ή όχι.
Σε πλευρική κίνηση παρέμεινε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος στο ημερήσιο γράφημα έκλεισε μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.543 μονάδες, και την στήριξη στις 1.222 μονάδες.
Με οριακά κέρδη κατάφερε να κλείσει σήμερα ο τραπεζικός δείκτης, με το σήμα αγοράς να παραμένει, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 24,21 εκατ. τεμάχια έναντι 21,69 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 830 μονάδες, και η στήριξη στις 713 μονάδες.
Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα 2,65 ευρώ με πτώση 2,57%, διατηρώντας το σήμα αγοράς, με την μετοχή να κλείνει κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,9337 ευρώ, και η στήριξη στα 2,4564 ευρώ.
Η μετοχή του Άβακα έκλεισε στα 0,80 ευρώ με πτώση 4,76%, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,8582 ευρώ, και η στήριξη στα 0,6987 ευρώ, ολοκληρώνοντας για ακόμη μία συνεδρίαση πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, και πραγματοποιώντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση όγκο μεγαλύτερο του μέσου όρου των τριάντα ημερών, 318.304 τεμάχια, έναντι 145.210 τεμαχίων.
Η μετοχή της Ολυμπιακής Τεχνικής έκλεισε στα 2,37 ευρώ με απώλειες 3,27%, ολοκληρώνοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται οριακά, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,6612 ευρώ, και η στήριξη στα 1,9866 ευρώ.
Ήπιες διακυμάνσεις επικράτησαν σήμερα για την πλειοψηφία των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 1,136% με άνοδο 2,43%, και της δεκαετίας στο 2,070% με άνοδο 0,19%.
Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.