Κατά της συνεργασίας με το Vox οι Ciudadanos

Καμιά συνεργασία με το ακροδεξιό Vox δεν θέλουν να έχουν οι Ciudadanos. Την απόφαση έλαβε η εκτελεστική επιτροπή του κόμματος κλίνοντας προς την προνομιακή, όχι όμως και αποκλειστική, συνεργασία με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) στις περιφέρειες, ή τις δημαρχίες, που χρειάζονται συμμαχίες για να διοικηθούν. Από την άλλη άφησan ανοικτό κι ένα παράθυρο συνεργασίας με τους Σοσιαλιστές του PSOE.

«Δεν πρόκειται να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τριμερείς κυβερνήσεις όπου υπάρχει το Vox, οι Podemos, ή αυτονομιστές», διακήρυξε ο ΓΓ των Ciudadanos Χοσέ Μανουέλ Βιλιέγας, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του κεντρικού οργάνου. Ωστόσο, η επιμονή του κόμματός του στην εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος, που περιορίζει τις αυτονομίες, θέτει σαφή όρια και εμπόδια σε μία προοπτική ευρύτερης συνεργασίας.
Η απόφαση της χθεσινής συνεδρίασης του εκτελεστικού απηχεί τα αποτελέσματα των τελευταίων αναμετρήσεων για το κόμμα των Ciudadanos, που βίωσαν άλλη μία απογοήτευση των προσδοκιών τους.

Το επιδιωκόμενο sorpaso (ξεπέρασμα) του PP στη μάχη της ηγεμονίας στη Δεξιά δεν επιτεύχθηκε, ούτε και η φιλοδοξία να αποτελεί η παράταξη, ή ο υποψήφιός της, τον πρώτο επιλαχόντα για τις τοπικές κυβερνήσεις και τους δήμους. Πλέον οι Ciudadanos χρειάζεται να ελαττώσουν τις απαιτήσεις τους και να περιορισθούν στον ρόλο του κομβικού στοιχείου για την διακυβέρνηση των τοπικών κοινωνιών. Προτεραιότητά τους οι συμμαχίες με το ΡΡ, γιατί όπως υπογράμμισε ο Βιλιέγας, το στοίχημα είναι η κυριαρχία της Δεξιάς.

Πηγή:newsit.gr