Στέφανος Τζουμάκας

Η Ρωσία είναι ευρωπαϊκή χώρα .Η Ευρώπη  οφείλει να αποδεχθεί ότι η Ευρώπη  ξεκινάει από τον Ατλαντικό και καταλήγει στα Ουράλια. Πρέπει  να θεσμοθετηθεί η   συμμετοχή  όλων των ευρωπαίων ηγετών από  ΚΟΙΝΟΥ  είτε για έκτακτες υποθέσεις ,είτε   κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

Να θεσμοθετηθεί επίσης ότι θα καθιερωθεί ο θεσμός των γερουσιαστών και βουλευτών παρατηρητών από όλες τις χώρες της Ευρώπης  που ακόμα δεν έχουν ενταχθεί  στην Ένωση.

 Γ) Η οικονομία  και η δημοσιονομική υστερία

Οι Χώρες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης  έχουν πτώση της  βιομηχανικής παραγωγής 4,5%. Με αυτό το ρυθμό  και με ορίζοντα  ότι   η χειροτέρευση είναι   προφανής, η καταστροφική  κατάληξη,  δηλαδή του να γίνει ουραγός των  αναπτυσσόμενων χωρών. Ήδη η Ιταλία είναι σε ύφεση, η Γερμανία  μπήκε σε στασιμότητα  και οδεύει σε ύφεση  κοκ.

Έπρεπε η βασική συζήτηση  να  έχει ως  κατεύθυνση  την παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων, καινοτόμων, νέων τεχνολογιών  και υψηλής προστιθέμενης  αξίας,

Άμεσα μέτρα πολιτικής: Αύξηση  του ΑΕΠ της ΕΕ στο 5%. Για να αρχίσει μια νέα ανοδική πορεία επενδύσεων.

Πρώτα η οικονομία! Πρώτα οι επενδύσεις στο επιχειρείν και μετά στις υποδομές, στους δρόμους, τις γέφυρες  και τα τσιμέντα.

Η ελληνική  κυβέρνηση  ανακοίνωσε ένα σημαντικό επίτευγμα. Ότι  η Ελλάδα είναι πρώτη σε απορρόφηση  πόρων  από το ΕΣΠΑ. Ωστόσο  σχεδόν 30% πήγε  σε επιχειρήσεις. Τα υπόλοιπα κονδύλια εκατοντάδων εκατομμυρίων πήγαν σε εργολαβίες που δεν παράγουν, δεν εξάγουν,  δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας και εισοδήματα, καθώς και σε τουριστικές υποδομές. Και  αυτό  ΔΕΝ   μπορεί να συνεχίζεται.

Ταυτόχρονα  με τις ευρωεκλογές  θα διεξαχθούν  οι  περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Είδατε κανένα κανάλι ή κανένα κόμμα  ή κάποιο οργανισμό  να  απαιτήσει αξιολόγηση;  Πόσοι  περιφερειάρχες  απέτυχαν  να απορροφήσουν κοινοτικούς πόρους ΚΑΙ τώρα θέλουν  ξανά το αξίωμα. Πόσοι δήμαρχοι  ΔΕΝ ενέταξαν καν ούτε πέντε προγράμματα στο ΕΣΠΑ  και παραγοντίζουν  για την επανεκλογή τους. Και κάτι ακόμα σοβαρότερο  ως αποτέλεσμα,  ποια είναι η συμμετοχή της  κάθε μιας  περιφέρειας  από τις 13  και  του κάθε ενός Δήμου  της χώρας από τους  δεκάδες   και πλέον δήμους,  ποια είναι η συμμετοχή τους στη διαμόρφωση και την  αύξηση του εθνικού πλούτου της χώρας.

Διαχρονικά ελάχιστοι  τοπικοί άρχοντες  επιδιώκουν  την αρμοδιότητα της ανάπτυξης,  στις τεχνολογίες, στη   βιομηχανία,  στη Γεωργία. Η συντριπτική πλειοψηφία θέλει τις αναπλάσεις, τις αναπλάσεις και τις αναπλάσεις. Δείτε τώρα τα προγράμματα των συνδυασμών. Όλοι έτοιμοι  για καλλιστεία. Ένας Μακεδονομάχος περιφερειάρχης  κληρονόμος,  πανηγύριζε πριν μέρες ότι ενέταξε στο ΕΣΠΑ  130 ξενοδοχειακές  μονάδες. Τρέξτε νέοι για  μάγειροι, σερβιτόροι, ρεσεψιονίστ και καμαριέρες.

Είναι δυνατόν  χώρα με 11 εκατομμύρια πληθυσμό  να έχει  δέκα τρείς περιφέρειες. Επτά αρκούσαν.

Ξέρουμε στην ΕΕ ότι έχουμε τις περισσότερες φτωχές περιφέρειες αναλογικά. Καμία συζήτηση. Είναι δυνατόν  να έχει  η Αττική και η Θεσσαλονίκη 150 Δήμους! Και να μην έχει δημιουργήσει το πολύ ΕΙΚΟΣΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ δήμους. Και να ζητάνε ορισμένοι παράγοντες   και νέες διαιρέσεις  και νέους  δήμους. Οι δήμοι θα έπρεπε  να είναι με βάση την  ιστορικότητα, το ανάγλυφο, το πληθυσμό  και τη πρόσβαση. Ούτε 150 δήμους  δεν έπρεπε να έχει η χώρα. Τι χρειάζονται  οι εκλογικές περιφέρειες κατά νομούς  που δεν μπορούν πληθυσμιακά   να αποτελέσουν ούτε Δήμους. Μόνο  καγχασμούς προκαλούμε  στο εξωτερικό για αυτές τις ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ διοικητικές διαιρέσεις.

Ποια ήταν τα ΚΥΡΙΑΡΧΑ αίτια της κρίσης. Η διάλυση της παραγωγικής βάσης, η φοροαποφυγή,  και η φοροδιαφυγή.  ΚΑΙ Η ΔΕΞΙΑ πολιτική προτάσσει  το χρέος, το έλλειμα, και τον πληθωρισμό. Αν συνεχίσουμε σε αυτή τη λογική το 2035  θα είμαστε ακόμα στη μέση της κρίσης.

 Δ) Νεοφιλελευθερισμός, Ανισότητες, Ακροδεξιά, Συμπόρευση

Επανέρχομαι  στα της ΕΕ  γιατί είναι κατ εικόνα και καθ’ ομοίωση. Δημοσιονομική υστερία όχι  ανάπτυξη, όχι επιχειρήσεις. Η αύξηση του κοινοτικού ΑΕΠ  εμποδίζεται από τις   αναπτυγμένες  χώρες της ΕΕ για επενδύσεις και αυτόματες μεταβιβάσεις  από τις πλουσιότερες στις  λιγότερο αναπτυγμένες. Ποια χώρα έχει συνταγματική  ρήτρα για τις  αυτόματες μεταβιβάσεις πόρων; Η ΟΜΟΣΜΟΝΔΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ. Δεν θέλουν τις αυτόματες μεταβιβάσεις πόρων. Δεν θέλουν ομοσπονδία, αλλά Γερμανική Ευρώπη . Γιατί δεν θέλουν σύγκλιση, αλλά συγκέντρωση  των πλεονασμάτων  στις πιο αναπτυγμένες  χώρες  από τις  «υποδεέστερες»  αναπτυξιακά. Να γιατί  εξοβέλισαν την αρχή της ισότητας  με μια άλλη ολίγον μεταλλαγμένη,  με τη λεγόμενη αλληλεγγύη.  Την οποία και αυτή  ποδοπάτησαν με τα βίαια προγράμματα λιτότητας  και δημοσιονομικής υστερίας.

Και  πρέπει να επιβάλουμε τα ευρωομόλογα, την υποχρέωση της τράπεζας μας στη Φραγκφούρτη  να αγοράζει κρατικά ομόλογα.

Έπρεπε  ήδη  να έχουμε κοινή φορολογική πολιτική, κοινή τραπεζική πολιτική .

Ο Πρόεδρος  του Γαλλικού κράτους   πιστός κατά της αρχής της  δίκαιης Διανομής του πλούτου, προτείνει τη θεσμοθέτηση Ταμείου για τους  φτωχούς  αντί για αναδιανομή πλούτου, όπως και στην Ελλάδα θεσμοθετήθηκε  -καθώς  είχαν προηγηθεί  και άλλες χώρες- το κατώτατο  εγγυημένο εισόδημα. Όπου  η μειοψηφία θα πλουτίζει  και μια  μεγάλη ζώνη πολιτών θα λαμβάνει ψίχουλα. Όπου  ο εργασιακός  μεσαίωνας  στην ΕΕ έχει εδραιωθεί να θεωρούμε  ότι ένας εργαζόμενος    με μία ώρα την εβδομάδα  είναι  σε κανονική απασχόληση,

Ο Μακρόν ακόμα προτείνει  τη συναποδοχή του δημοσίου χρέους της ΕΕ,  που ανέρχεται  σε 9 τρισεκατομμύρια Ευρώ.

Χωρίς  καμία δέσμευση  επίλυσης του θέματος. Παρεμπιπτόντως το Αμερικάνικο  δημόσιο έχει 26 τρισεκατομμύρια δολάρια-σχεδόν τριπλάσιο χρέος από την ΕΕ- Και δεν μιλάει κανείς. Το παίζουν όλοι ΑΦΩΝΟΙ. Τράπεζες, χώρες, αγορές, χρηματιστήρια .Το ελληνικό χρέος   δήθεν ήταν ο κίνδυνος στη διεθνή κοινότητα. Για παράδειγμα η Deutsche bank-γερμανικών   συμφερόντων- έχει ενεργητικό   17 τρισεκατομμύρια ευρώ,  και έχει τίτλους   με δανεικά και αγύριστα   50 τρις ευρώ.  ΚΑΙ τους έφταιγε το ελληνικό χρέος    με αποτέλεσμα να  καταστρέψουν τη χώρα    γιατί δεν είχε πολιτική  ηγεσία, αλλά παρατρεχάμενους διεθνών παιγνίων. Θυμηθείτε τη σπέκουλα  του  καθηγητή -με νόμπελ-  Γκρουκμαν, που κάθε εβδομάδα έγραφε   στους New York times ότι διαλύεται το ΕΥΡΩ  και η Ευρωζώνη.

Το αίτιο  λοιπόν η οικονομία. Καμία συζήτηση  για την οικονομία στη Βουλή από το 1975. Μόνο προϋπολογισμό, φορολογία, και  κατανομή πόρων. Καμία συζήτηση για τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Έστω  τώρα  πρέπει η κυβέρνηση να οργανώσει αυτή τη συζήτηση .

Έστω τώρα πρέπει  να γίνει  απογραφή  η συμμετοχή τους  στο ΑΕΠ   από κάθε ΒΙΠΕ (Βιομηχανική Περιοχή), από κάθε δήμο, από κάθε περιφέρεια, από κάθε κλάδο παραγωγής. Για να  προωθήσουμε οργανωμένα  την ανάπτυξη αλλά και για να αποκτήσουμε αυτογνωσία .Ως  χώρα, ως έθνος, και ως λαός.

Η ΕΕ  έχει επιτεύγματα  αλλά και  μεγάλες αποτυχίες.

Χαρακτηριστική είναι οι κραυγαλέες  ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ, στα εισοδήματα, στις δυνατότητες, και στις ευκαιρίες .Ολοένα και περισσότερο  εξελίσσεται  σε  Ευρώπη των ολίγων   και εχόντων.

Τα συλλαλητήρια στη Γαλλία  εκφράζουν  εκατομμύρια πολίτες  που στενάζουν  από το δυσανάλογο κόστος ζωής σε σχέση με τις αμοιβές και  από την ακρίβεια που συνήθως είναι αποτέλεσμα των καρτέλ  που επιβάλλουν εναρμόνιση  και υψηλές τιμές .

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙ ΤΡΙΆΝΤΑ ΧΡΌΝΙΑ το 1% των ευρωπαίων  αύξησε  το  μέσο εισόδημα του   κατά 100%,  και το ΥΠΟΛΟΙΠΟ 99%   ΚΑΤΑ 25 %.

Στη Γερμανία  το ΠΛΟΥΣΙΌΤΕΡΟ 10% αύξησε κατά 60% το πλούτο του,  και ΜΙΣΟ του πληθυσμού μόνο κατά 2,5%.

Στην Ελλάδα  το 20% ΤΩΝ ΕΧΌΝΤΩΝ  πολλαπλασίασε το πλούτο του 6,5 φορές σε σχέση με το  φτωχότερο 20%  των Ελλήνων. Η Ελλάδα μπήκε στη λίστα των φτωχών  χωρών της Ένωσης με τη Βουλγαρία  και τη Ρουμανία .

Αυτά είναι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ της σκληρής δεξιάς   πολιτικής της Θάτσερ, της Μέρκελ, του Σαρκοζί. Της Δεξιάς σε κάθε χώρα και της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας. ΑΠΟΤΈΛΕΣΜΑ επίσης είναι η  δημιουργία    ακροδεξιών  και νεοφασιστικών   ρευμάτων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες με φαινόμενα απελπισίας, εθνικισμού και  μίσους.

ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΗΓΕΣΊΕΣ προτείνουν  να δημιουργήσουμε  ως  ΑΝΑΧΩΜΑ, ένα  αμυντικό Μέτωπο  κατά  αυτών των φαινομένων. ΕΙΝΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΘΕΜΑ. Το κυρίαρχο είναι  να ανατρέψουμε την αυθαιρεσία  φυλάρχων  με τη δημιουργία Δημοκρατικής Ομοσπονδίας .Για να απαντήσουμε στη ΚΡΙΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ  και στην  τάση απαξίωσης της  πολιτικής γενικά, γιατί δεν είναι όλες οι πολιτικές το ίδιο.

 Ε) ΟΙ Ευρωεκλογές

Έχουν μεγάλη σπουδαιότητα. Χωρίς αλλαγές στην ΕΕ θα ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ  να βλάπτονται όλες οι χώρες  με μέσο επίπεδο καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως  είναι  και η Ελλάδα. Θα βλάπτονται οι Εργαζόμενοι σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ. Μη ξεχνάμε ότι βασική  αντίθεση,  είναι πάντα ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία .Και κάθε φορά  διαμορφώνεται μια ΚΥΡΙΑ  αντίθεση που τώρα είναι ανάμεσα στο νεοφιλελευθερισμό και τους λαούς .

Τα κόμματα που  οδήγησαν  στην υποτίμηση και στη φτωχοποίηση  τη χώρα  ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ  ΤΕΧΝΗΤΑ  ως ΚΥΡΙΑ  αντίθεση  τις  διαφωνίες για τα εθνικά θέματα, για να ξεπλυθούν  από τις ευθύνες τους για  τη διάλυση της χώρας, για την υποτίμηση και τη φτωχοποίηση. ΠΑΝΤΑ ΑΥΤΟ  ΕΚΑΝΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΗΓΕΣΙΕΣ  ΟΤΑΝ  ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΒΛΑΒΕΣ    στη χώρα .

Χρειαζόμαστε ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ  για  μια  ακόμα νίκη των προοδευτικών δυνάμεων γιατί ο δρόμος είναι μακρύς. ΚΑΙ τη κάθε μορφής δεξιά οφείλουμε να την οδηγήσουμε σε νέα  ήττα. Δεν  χρειαζόμαστε ούτε διλήμματα, ούτε πόλους. Και τα μέτωπα  ήταν και είναι πάντα αμυντικά  και όχι του δημιουργικού αύριο. Να  ζητήσουμε  ΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΠΛΕΙΟΨΊΑ  να συνεγερθεί, να συμπαραταχθεί,  ο δημοκρατικός   και προοδευτικός κόσμος  και  η νεολαία  και να συμμετάσχει στις εκλογές. Να δώσουμε όλοι μαζί τη Νίκη  με σχέδιο κυρίως για το ΑΥΡΙΟ στην ΕΕ και στη χώρα .

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •