Κατερίνα Πάντα: Γιατί ο Τραμπ κρατάει τα παγκόσμια κλειδιά και όχι η Κίνα.

Της Κατερίνας Πάντα.

O Τραμπ δηλωσε πρόσφατα ‘Εμείς είμαστε δυνατοί, η Κίνα όχι..!!!’. Αν το δει κανείς με τη ματιά κάποιου με μέτριες γνώσεις οικονομικών έχει δίκιο, για όσους ισχυρίζονται ότι η Κίνα ως αντιπερισπασμό θα βγει να πουλήσει το Αμερικανικό χρέος που κατέχει. Παρά τις απειλές της, η Κίνα θα συνεχίσει να είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους χρέους στις ΗΠΑ.
Μόνο έτσι η Κίνα διασφαλίζει ότι το γουάν είναι πάντα χαμηλό σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο σ’ενα είδος peg currency.
Γιατί; Μέρος της οικονομικής της στρατηγικής είναι να διατηρήσει τις τιμές εξαγωγών της ανταγωνιστικές, στις οποίες και οφείλει την ανάπτυξή της αλλά μιας χαμηλής ακόμη κατά κεφαλήν ανάπτυξης ενός πληθυσμού 1,4 δισεκατομμυρίων.
Το κάνει αυτό κρατώντας το γουάν με σταθερό επιτόκιο σε σύγκριση με ένα “καλάθι νομισμάτων”, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι το δολάριο.

Η Κίνα χρησιμοποιεί τα δολάρια, για να είναι η ίδια φτηνή

Όταν το δολάριο πέφτει σε αξία, η κινεζική κυβέρνηση χρησιμοποιεί δολάρια που έχει στη διάθεσή της για να αγοράσει κρατικά ομόλογα ώστε να κρατήσει την δική της ισοτιμία χαμηλή σε σχέση με το δολάριο για ανταγωνιστικούς λόγους.
Δεδομένου ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν είναι σταθερή στο δολάριο, πουλάει μόνο τόσο όσο η όποια αύξηση του δολαρίου δεν θα συμπαρασύρει ανοδικά την αξία του γιουάν με αυτό.
Με βάση πάντα αυτή την ισοτιμία μπορεί να εξάγει φθηνά. Διαφορετικά οι Αμερικανοί καταναλωτές, πρώτοι μακράν από τους υπόλοιπους των προιόντων της, θα στρέφονταν στα δικά τους προιόντα & κατά δεύτερον οι Ευρωπαίοι. Αν έκανε πράξη τις διαχρονικές απειλές της για συνολική πώληση του χρέους των ΗΠΑ που κατέχει (1,13 τρις δολ επί συνόλου 22 τρις), η ζήτηση για το δολάριο θα έπεφτε.

Αν οι Κινέζοι περάσουν σε αντίποινα, τόσο το χειρότερο γι αυτούς
Αυτή η υποτιθέμενη κατάρρευση του δολαρίου θα διαταράξει τις διεθνείς αγορές ακόμη περισσότερο από την οικονομική κρίση του 2008 & θα χτυπoύσε περισσότερο τις εξαγωγικές χώρες όπως την Κίνα & την Γερμανία στις οποίες εξαγωγές οφείλουν την αλματώδη ανάπτυξη του ΑΕΠ τους.
Η οικονομία της Κίνας θα υποφέρει τότε περισσότερο απ’ όλους τους άλλους με δεδομένο επίσης ότι το γουάν δεν είναι αποθεματικό δολάριο, ούτε καν ευρώ.

Οι ΗΠΑ με το ενεργειακό και ως εκ τούτου απορροφήσιμο μη πληθωριστικό δολάριο, παραμένουν ρυθμιστές της παγκόσμιας οικονομίας.
Το γνωρίζουν καλά και ο Τράμπ και οι Κινέζοι.
Οι νομισματικές ισορροπίες πρέπει να κρατηθούν.
Αλλωστε μόνο 4 τρις από το συνολικό κρατικό χρέος των 22 τρις δολαρίων των ΗΠΑ κατέχουν οι ξένοι. Το υπόλοιπο είναι εσωτερικό. Βλέπε σχετικά ΕΔΩ, και απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα

Κάποια στιγμή θα βρουν τις ισορροπίες τους και στο διεθνές εμπόριο.
Ενα είναι σίγουρο: Οτι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να καλύπτουν το σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια εμπορικό τους έλλειμμα ετησίως, (πίνακας 1) = 878,7 δις δολάρια το 2018…

…όταν περίπου το μισό οφείλεται στην Κίνα (πίνακας 2) = 419,16 δις δολαρια, για πάντα.


Δεν ξύπνησε ξαφνικά ο “ψυχοπαθής” Τραμπ και τα έβαλε με όλους τους εμπορικούς του εταίρους, όπως περίπου μας παρουσιάζουν για ίδιον όφελος κάποιοι.
Δρα για τα συμφέροντα της χώρας του παλεύοντας για νέες καλύτερες συμφωνίες όπως θα έκανε κάθε ηγέτης, πριν οι ΗΠΑ καταστούν οικονομική δύναμη Β διαλογής που δεν θα ακούγεται.
Δρα τώρα που γνωρίζει, ότι ως πρώτος εξαγωγικός εμπορικός εταίρος όλων σχεδόν των οικονομιών, τις στηρίζει.

Ας σκεφτούμε το εξής απλό: Αν οι ΗΠΑ δεν ήταν εμπορικά ελλειμματικές θα έπρεπε ίσως να χρεοκοπήσουν οι μισές εξαγωγικές οικονομίες του πλανήτη.

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο δεν μπορούν να πάρουν αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα όπως οι Ευρωπαίοι.
Επομένως, οι νέες εμπορικές συμφωνίες των ΗΠΑ για νέες ισορροπίες είναι μονόδρομος.

  •  
    177
    Shares
  •  
  •  
  • 177
  •