Συνέντευξη με Γ. Κουριαννίδη, υποψήφιο Δήμαρχο: Η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει λειτουργική και ασφαλής πόλη – πρότυπο!

Αποκλειστική συνέντευξη του κου Γιάννη Κουριαννίδη υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής του συνδυασμού  «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική», στο new-economy.gr. 

Κε Κουριαννίδη σας ευχαριστούμε που μας κάνετε την τιμή και μας δίνετε τη χαρά να έχουμε αυτη την συνέντευξη. Τι σας ώθησε να είστε υποψήφιος δήμαρχος στον Δήμο Θεσσαλονίκης;

Εγώ πρέπει να σας ευχαριστήσω για το επικοινωνιακό βήμα που μου δίνετε. Με τα αυτοδιοικητικά δρώμενα του Δήμου Θεσσαλονίκης ασχολούμαι εδώ και 17 έτη και έχω ήδη θητεύσει ως δημοτικός σύμβουλος την περίοδο 2009-2010 με την παράταξη του κ. Γ. Καρατζαφέρη. Το 2002 είχα διεκδικήσει για πρώτη φορά τον Δήμο με την Κίνηση «Μέτωπο για τη Θεσσαλονίκη», το 2010 συμμετείχα ως συνεργαζόμενος με την Δημοτική Κίνηση του κ. Στ. Παπαθεμελή, ενώ το 2014 διεκδίκησα για πρώτη φορά με τον ανεξάρτητο συνδυασμό μας «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική» τον Δήμο. Αντιλαμβάνεστε ότι η υποψηφιότητά μας μόνο συγκυριακή δεν είναι και θα συμμετείχαμε στις εκλογές ασχέτως εκλογικού συστήματος ή της όποιας προσωπικής μικροφιλοδοξίας. Εκπροσωπούμε κάτι και όχι τους εαυτούς μας.

Τί είναι αυτό το «κάτι»; Σε τι διαφέρει ο συνδυασμός σας  «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική» από αλλους συνδυασμούς στις δημοτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη;

Εκφράζουμε και διατυπώνουμε μία πατριωτική θέση για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Έναν πατριωτισμό ανεπιτήδευτο και χωρίς επιθετικούς προσδιορισμούς. Δεν υπάρχει, δηλαδή, για μας «οικονομικός πατριωτισμός» ή «δημοκρατικός πατριωτισμός» ή ότιδήποτε άλλο το οποίο περιορίζει και περιχαρακώνει ένα φυσικό ένστικτο για κάθε άνθρωπο σε ιδεοληψίες και σκοπιμότητες. Η πρότασή μας για τη Θεσσαλονίκη,σε όλες τις πτυχές της έχει επίκεντρο τη διαχρονική συνιστώσα της Ιστορίας και του Πολιτισμού της, που είναι αναμφισβήτητα οι Έλληνες δημιουργοί της, οι Έλληνες κάτοικοί της. Ακόμη και σε εποχές δύσκολες ή και τραγικές για τον Ελληνισμό, αυτοί ήταν το διαχρονικό χαρακτηριστικό της, αυτοί διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία της, πέρα από τα ελάχιστα, τεχνικά κυρίως, αποτυπώματα άλλων λαών στην πόλη, κατά κανόνα κατακτητών ή επήλυδων.

”Διατυπώνουμε μία πατριωτική θέση για τον Δήμο Θεσσαλονίκης,

πατριωτισμό χωρίς επιθετικούς προσδιορισμούς”

 

Όλο μας το πρόγραμμα, με προτάσεις και θέσεις για όλα τα τοπικά προβλήματα και τις αγωνίες των πολιτών, ο σχεδιασμός μας για το μέλλον της ιστορικής μας πόλης, είναι επικεντρωμένα στον Ελληνισμό της, η υπεράσπιση των συμφερόντων του οποίου αποτελεί το πρώτιστο μέλημά μας. Με σεβασμό στους άλλους, θα αντιμετωπίσουμε «τον Έλληνα ως Έλληνα και τον ξένο ως ξένο», πάντα σύμφωνα με το σύστημα αξιών των Ελλήνων που τους χαρακτήριζει στο θέμα αυτό.

Ποιό είναι το όραμα του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική» για τη Θεσσαλονίκη; Τι θέλετε να αλλάξετε και τι να προσθέσετε στην Θεσσαλονίκη;

Για να διοικήσεις έναν Δήμο του πληθυσμιακού και γεωγραφικού μεγέθους, αλλά και της οικονομικής και γενικότερης γεωπολιτικής σημασίας της Θεσσαλονίκης, δεν επιτρέπεται να έχεις όραμα που να περιορίζεται μέσα στα στενά όρια ενός περίκλειστου Δήμου. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποτελεί τμήμα του μεγάλου πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, μαζί με τους άλλους περιμετρικούς αυτού Δήμους. Το σημαντικότερο, αλλά πάντως τμήμα του! Είναι, λοιπόν, εύκολα κατανοητό, ότι δεν είναι δυνατόν να μιλήσεις και να διατυπώσεις προτάσεις για μείζονος σημασίας θέματα (λ.χ. κυκλοφοριακό, διαχείριση απορριμμάτων, περιβάλλον, εγκληματικότητα, αδέσποτα κ.λπ.) χωρίς να υπάρξει ένα κοινό σχέδιο δράσης με τις Διοικήσεις των άλλων Δήμων του συγκροτήματος. Αλλιώς, ακόμη και αν το λύσεις το πρόβλημα στον Δήμο σου, απλώς το μεταθέτεις στον γειτονικό Δήμο. Αυτό δηλαδή που αρνήθηκε η κεντρική εξουσία σε τέτοιους μεγάλους Δήμους, τη μητροπολιτική δηλαδή διοίκησή τους, αποτελεί το μεγάλο μας όραμα. Η Διαδημοτική Θεσσαλονίκη, ένα όργανο διοίκησης που θα προκύψει από την αναγκαιότητα αυτή μέσα από τη συνεννόηση και σύγκλιση των απόψεων των Διοικήσεων των Δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, αποτελεί κάτι για το οποίο θα αγωνιστούμε από την πρώτη στιγμή που θα μας ανατεθεί από τους πολίτες η Διοίκηση του Δήμου μας. Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει προς την κατεύθυνση αυτή και νομίζω ότι θα βαδίσουμε σε έναν δρόμο που όλοι μας θέλουμε να τον φωτίσουμε με τις προτάσεις μας.

”Οραμά μας η μητροπολιτική διοίκηση της Θεσσαλονίκης,

δηλαδή διοίκηση με συντονισμό των Δήμων

του πολεοδομικού συγκροτήματος”

Αναφορικά με τα ιδιαίτερα προβλήματα της πόλης, ακούω φυσικά τις απόψεις των πολιτών και την ιεράρχηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, εστιασμένα, όπως είναι φυσικό, στην καθημερινότητά τους. Έχουμε λοιπόν θέσεις για το «απορριμματοφόρο γειτονιάς», που θα αντικαταστήσει τα ογκώδη και πολυδάπανα απορριμματοφόρα που κυκλοφορούν σήμερα με χίλια προβλήματα στους στενούς δρόμους της πόλης, αλλά και που θα έχει ως συνέπεια την κατάργηση των κάδων στις περιμετρικές του κέντρου γειτονιές της πόλης και φυσικά την αύξηση των θέσεων στάθμευσης των αυτοκινήτων των μονίμων κατοίκων. Επιπροσθέτως, πλήρη υπογειοποίηση των κάδων στο κέντρο, σε συνδυασμό με το «απορριμματοφόρο γειτονιάς» όπου οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Ακόμη, ένταξη των bus-rapid στον στόλο των αστικών συγκοινωνιών, δηλαδή ενός μέσου μαζικής μεταφοράς όχι σταθερής τροχιάς και φιλικού προς το περιβάλλον, ιδανικού για τους στενούς για Μ.Μ.Μ. δρόμους της Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά μπορεί να τα δει κάποιος μέσα από την ιστοσελίδα μας (www.thess-el-poli.gr) όπου δημοσιεύονται οι θέσεις μας που, σημειωτέον, έχουν οριστικοποιηθεί πρόσφατα μέσα από μία ανοικτή δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες, μία διαδικασία που μόνο η Κίνησή μας τόλμησε να κάνει.

Θα ήθελα να σημειώσω, πάντως, ότι άσχετα με τις προτεραιότητες που θέτουν οι πολίτες, για εμάς το μείζον θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι κάτι που (ευτυχώς) δεν ανήκει, ακόμη, στην καθημερινότητά μας, αλλά μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τη ζωή μας στην απευκταία περίπτωση που αυτό μας κτυπήσει την πόρτα. Αναφέρομαι στην εγκληματικότητα, η πιο βίαιη πτυχή της οποίας καλπάζει ανεξέλεγκτα πια στην πόλη μας. Εισβολές σε σπίτια, βιαιότητες εναντίον ηλικιωμένων, αρπαγές ανηλίκων, βιασμοί και δολοφονίες είναι πια στην ημερήσια διάταξη. Θεωρούμε ότι δεν μας αγγίζει, μέχρι τη στιγμή που θα συμβεί και σε μας και ίσως στιγματίσει για πάντα τη ζωή τη δική μας ή αγαπημένων μας προσώπων. Προτείνουμε, λοιπόν:

Α´) Άμεση δημιουργία Κέντρου Αναφοράς Παραβατικότητας, κοινού με την Δημοτική και την Ελληνική Αστυνομία. Β´) Εκπαίδευση των δημοτικών αστυνομικών, δικαίωμα οπλοφορίας και διενέργειας συλλήψεων. Γ´) Δημιουργία και στελέχωση ειδικής Υπηρεσίας στον Δήμο για την καταγραφή και διαμονή αλλοδαπών εντός των ορίων του.

”Για να εδραιώσουμε την ασφάλεια της πόλης,

η δημοτική αστυνομία θα εκπαιδευτεί,

θα έχει δικαίωμα οπλοφορίας και συλλήψεων”

Και φυσικά, άμεση εφαρμογή του Νόμου για τους παράνομα διαμένοντες στη χώρα, μόλις αυτό διαπιστωθεί. Πιστεύουμε πως η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, γι’ αυτό εξάλλου διοργανώσαμε και σχετική ημερίδα πρόσφατα στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς

Γεννήθηκα το 1961 από πατέρα Πόντιο και μάνα Κρητικιά. Το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών και νεανικών μου χρόνων το έζησα στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησα από το Α´ Λύκειο Θεσσαλονίκης το 1979 και από το Γεωλογικό Τμήμα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Υπηρέτησα τη στρατιωτική θητεία μου στο Πεζικό. Είμαι νυμφευμένος με την Βαρβάρα Αντωνίου και έχουμε δύο παιδιά. Από το 1986 εργάζομαι στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, έχοντας υπηρετήσει στην Αλεξανδρούπολη, στην Ξάνθη, στη Σαμοθράκη, στη Θάσο και φυσικά στη Θεσσαλονίκη. Η μακροχρόνια θητεία μου στον χώρο της Θράκης, με οδήγησε να ξεκινήσω το 1988, στην Αλεξανδρούπολη, την έκδοση του βραβευμένου θρακιώτικου περιοδικού «Ενδοχώρα», το οποίο διευθύνω μέχρι και σήμερα και αποτελεί το μακροβιότερο περιοδικό της ελληνικής περιφέρειας. Είμαι μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΔΗΠΗΤ). Έχω θητεύσει τρεις φορές στο Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων την οποία υπηρέτησα και ως αντιπρόεδρός της. Από το 2011 είμαι πρόεδρος του δραστήριου σωματείου «Δεσμοί Ελλήνων», με εκατοντάδες εκδηλώσεις ιστορικού, πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου. Αρθρογραφώ στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και ασχολούμαι με την επιμέλεια εκδόσεων και τη λογοτεχνική κριτική. Ομιλώ αγγλικά, γαλλικά και τουρκικά.

 •  
  393
  Shares
 •  
 •  
 • 393
 •  

One thought on “Συνέντευξη με Γ. Κουριαννίδη, υποψήφιο Δήμαρχο: Η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει λειτουργική και ασφαλής πόλη – πρότυπο!

 • ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΡΙΑΝΝΙΔΗ.
  ΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.

Comments are closed.