1η Δημοσκόπηση: Κερδίζει το συστημικό ‘Independent Group’ τη μάχη στη Βρετανία ανατρέποντας αντισυστημικούς και BREXIT;

Από την προηγούμενη εβδομάδα το πολιτικό σκηνικό στη Μεγάλη Βρετανία έχει αλλάξει! Μία ομάδα 8 βουλευτών του Εργατικού κόμματος Αγγλίας και 3 του Συντηρητικού κόμματος, αποχώρησαν, συγκροτώντας το  κίνημα ‘Ανεξάρτητη Ομάδα’ (‘Independent Group’), με αιτήματα την ‘μη έξοδο της Βρετανίας’ από την ‘πολυπόθητη Ευρωπαϊκή Ένωση’!

Ποιοί ειναι πίσω απο το Independent Group;

Ο Chuka  Umunna όσο και οι άλλοι του Independent Group είναι ταυτισμένοι με τα συμφέροντα των πολυεθνικών της νέας τάξης πραγμάτων, με τις εταιρίες πολέμου, με το λόμπυ των μπάνκστερς που υποστήριξαν τις στρατιωτικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και το παγκόσμιο φιλοπόλεμο Σιωνιστικό λόμπυChuka Harrison Umunna, όπως έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενο άρθρο είναι  κοντά (σε θέματα πολέμου) στην πολιτική του πολεμοκάπηλου, και υπόδικου για εγκλήματα πολέμου, Τόνι Μπλαίρανήκε στην τάση του κόμματος «Blue Labor» , που βρίσκεται οικονομικά ανάμεσα στις νεοφιλελεύθερες απόψεις του Τονι Μπλέρ και φιλο-ΕΕ σοσιαλδημοκρατικές απόψεις του Ed Miliband, και ήταν μέλος του ‘ομίλου Εργατικών Φίλων του Ισραήλ’, δηλαδή του Σιωνιστικού ρεύματος που υπάρχει στο Εργατικό κόμμα, ενώ σύζυγός του είναι η κόρη του εκατομμυριούχου πρόεδρου της Xerox.

Πηγή : BBC

Το όλο εγχείρημα απειλεί να αποκαθηλώσει ‘με ένα σμπάρο δυο τρυγώνια’! Τον αντισυστημικό, φιλειρηνιστή Τζέρεμι Κόρμπιν  από την ηγεσία του Εργατικού κόμματος , και την αντισυστημική, αποφασισμένη να προχωρήσει στο Μπρέξιτ Τερέζα Μέι. Τεράστιας σημασίας επομένως οι πρώτες δημοσκοπήσεις για το αν όντως καλύπτει ένα κενό στην πολιτική ζωή, διεμβολίζοντας τα δύο μεγάλα κόμματα.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις;

Η πρώτη δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την έμπειρη εταιρία Survation για λογαριασμό της εφημερίδας Daily Mail.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κάποια αποδυνάμωση του Εργατικού κόμμματος (πέφτει από 33% στο 30%), αλλά όχι του Συντηρητικού (ανεβαίνει από το 33% στο 34%). Μεγάλη είναι η πτώση του φιλο-ΕΕ κόμματος Ελεύθερων Δημοκρατών (από 8% σε 5,5%).

Το ακροδεξιό αντι-ΕΕ κόμμα UKIP φαίνεται αντίθετα να ενισχύεται απο 4% σε 5%. Το Σκοτσέζικο αυτονομιστικό κόμμα μένει με 2,5% και το Ουαλικό αυτονομιστικό με 0,5%. Άλλα κόμματα συρρικνώνονται από 3,5% σε μόλις 1%. Οι συγκρίσεις είναι έναντι ίδιας δημοσκόπησης της ίδιας εταιρίας πριν 25 μέρες.

Το Independent Group θα έπαιρνε , αν γίνονταν τώρα εκλογές ποσοστό 7%.

Η δύναμη του είναι ισχυρή σε μεσαίας προς μεγάλης ηλικίας άτομα (35-65 ετών) παίρνοντας 8%-11% σε αυτές τις κατηγορίες, ενώ είναι σχεδόν μηδενική (2-4%) σε νέους 18-35 ετών! Επίσης δεν είναι δημοφιλές σε γυναίκες (μόνο 5%) αλλά περισσότερο σε άνδρες (8%).

Αντίθετα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πανίσχυρο το Εργατικό κόμμα σε νέους (50%-55%) και σε γυναίκες (32%, πρώτο κόμμα), με το Συντηρητικό κόμμα να σαρώνει στις άλλες κατηγορίες.

Επίλογος

Ακόμη και αν ενώνονταν το Independent Group με το φιλο-ΕΕ κόμμα Ελεύθερων Δημοκρατών, θα έπαιρνε 7%+5,5%=12,5%, ποσοστό που υστερεί σημαντικά σε σχέση τόσο με εκείνο του Εργατικού κόμματος (30%) και του Συντηρητικού (34%).

Με δεδομένο το εκλογικό σύστημα που ευνοεί τα 2 πρώτα κόμματα, καθώς οι περιφέρειες είναι μονοεδρικές, είναι σαφές ότι οι πιθανότητες ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ, πολύ περισσότερο κυριαρχίας του στη Βουλή είναι από απειροελάχιστες ως μηδενικές προς το παρόν.

Με μια φράση, άσχημα προς το παρόν τα μαντάτα για την Παγκοσμιοποίηση από τη Βρετανία, καθώς ακόμη και ένα νέο κόμμα υπέρ της παγκοσμιοποίησης δεν δείχνει να καταφέρνει να κυριαρχήσει αποτρέποντας την απόφαση του βρετανικού λαού για BREXIT.

new-economy.gr

  •  
    62
    Shares
  •  
  •  
  • 62
  •