Που οδηγεί η στάση αναμονής το ελληνικό χρηματιστήριο;
Με συνεχόμενες σταθεροποιητικές, ως επί το πλείστων, συνεδριάσεις απάντησε η Αγορά στο πτωτικό σερί της προηγούμενης εβδομάδας. Τα δεδομένα δεν άλλαξαν ιδιαίτερα σε επίπεδο νέων, καθώς η ειδησεογραφία συνέχισε να κινείται με περιεχόμενο αναβλητικότητας και με χαμηλού βεληνεκούς γεγονότα επηρεάζοντας ανασταλτικά ως εκ τούτου τις συναλλαγές, οι οποίες διατηρήθηκαν στα γνώριμα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων. Οι επενδυτές εστιάζουν πλέον στην αναχρηματοδότηση της ελληνικής 5ετίας, καθώς και την επίσπευση των 16 προαπαιτούμενων για την έγκριση της εκταμίευσης των κερδών των κεντρικών τραπεζών στο Eurogroup της 6ης Μαρτίου. Ο συνδυασμός αυτών των δύο γεγονότων δεν αρκεί για να λειτουργήσει υπέρ μιας μαζικότερης αλλαγής της ψυχολογίας, καθώς η προεκλογική αναμονή υπερισχύει έναντι κάθε μεσοπρόθεσμης προσδοκίας.
Το ενδιαφέρον στο χρηματιστηριακό ταμπλό
Παρόλα αυτά δεν λείπουν οι εξαιρέσεις που έχουν διασώσει την κατά τα άλλα αναιμική εικόνα των συναλλαγών, παρουσιάζοντας μια ικανοποιητική συμπεριφορά με συστηματική παρουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος. Εταιρίες από την υψηλή κεφαλαιοποίηση όπως οι Aegean, Μυτιληναίος και Jumbo λόγω αποτίμησης, ο ΟΤΕ λόγω συμπίεσης του ασφάλιστρου κινδύνου, αλλά και οι δυνητικές περιπτώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή αναμένονται στο κοντινό μέλλον, διατήρησαν για κάποιο μικρό μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό το ενδιαφέρον. Το κέρδος από αυτή την διαφοροποίηση είναι η αλλαγή της στάσης μέρους των επενδυτών που ακολουθούν σε πιο βραχυπρόθεσμη βάση της Αγορά, δίνοντας περισσότερο χρόνο στις επιλογές τους. Αν η στάση αυτή εδραιωθεί σε μεγαλύτερο αριθμό τίτλων –και δη των τραπεζικών- τότε θα μπορέσει να αλλάξει ουσιαστικά η συνολική εικόνα διαχέοντας ενδιαφέρον και ρευστότητα ενεργοποιώντας έτσι μεγαλύτερο πλήθος κωδικών.
Τεχνική εικόνα
Τεχνικά η Αγορά βρίσκεται εντός του γνώριμου εύρους διακύμανσης χωρίς να διαταράσσει τα όρια που σηματοδοτούν την εικόνα συσσώρευσης των τελευταίων 4 μηνών. Οι αγοραστές κέρδισαν χρόνο ώθησαν το Γενικό Δείκτη προς τα υψηλά του 2019, και η προσπάθεια τους αυτή ανταμείφθηκε με ένα φρέσκο σήμα αγορών από τον MACD στην συνεδρίαση της Τρίτης. Παράλληλα είχαμε ταυτόχρονη διάσπαση των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών οι οποίοι πλέον εφάπτονται λόγω της πολύμηνης συσσώρευσης, αλλά και του συρρικνωμένου εύρους διαπραγμάτευσης το οποίο προοδευτικά σφίγγει όλο και περισσότερο γύρω από μια νέα κεντρική τιμή. Σε επίπεδα αδιαφορίας, οι ταλαντωτές δεν υποδηλώνουν κάποια αποφασιστική διαφοροποίηση ως προς την κατεύθυνση της τάσης. Όσο για την ερχόμενη εβδομάδα η συσσώρευση δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης, καθώς οι συναλλαγές είναι ακόμα ανώριμες για να υποστηρίξουν κάτι διαφορετικό προς την μία ή άλλη κατεύθυνση.
Η εβδομάδα που έρχεται
Την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου αναμένονται τα αποτελέσματα της δημόσιας πρότασης για την ανταλλαγή μετοχών των κοινών και προνομιούχων μετοχών της Τιτάν και την παράλληλη εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο Euronext, καθώς και τα αποτελέσματα των δημόσιων προτάσεων για την Nexans και την Druckfarben. . Ακόμα, την Δευτέρα ολοκληρώνεται η υποβολή προσφορών για την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων για το χαρτοφυλάκιο Pillar ύψους 2 δις ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο ανήκει στην Eurobank και αποτελείται από 44 χιλιάδες στεγαστικά δάνεια. Η δεύτερη φάση η οποία θα περιλαμβάνει τις δεσμευτικές προσφορές και η ολοκλήρωση της πώλησης αναμένεται εντός του α’ εξαμήνου. Την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί η τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων, ενώ την ίδια ημέρα οι μετοχές της Grivalia Properties θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα επιστροφής κεφαλαίου ύψους 42 λεπτών ανά μετοχή.
Μάνος Χατζηδάκης
Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης, BETA ΑΧΕΠΕΥ
(Email: info@beta.gr | www.beta.gr)