Ποιες μετοχές του FTSE 25 δημιουργούν υποσχέσεις για την εβδομάδα που έρχεται;

Η νωχελικότητα του ελληνικού χρηματιστηρίου συνεχίζει να προβληματίζει επαγγελματίες κι επενδυτές, την ώρα μάλιστα που οι διεθνείς δείκτες παρά την αυξημένη μεταβλητότητα τους, πραγματοποιούν σημαντικά κέρδη. Μπορεί η θεωρία της μακροπρόθεσμης επένδυσης να ελαχιστοποιεί τους κινδύνους για έναν επενδυτή, ο βραχυπρόθεσμος όμως ορίζοντας είναι αυτός ο οποίος υπόσχεται εκτός από συγκινήσεις, και μεγάλα κέρδη. Αξίζει να αναφέρουμε παρακάτω, μερικές μετοχές οι οποίες δημιουργούν ευκαιρίες ή υποψία ευκαιριών για βτην εβδομάδα που μας έρχεται.

Η στατιστική απεικόνιση της εβδομάδας που πέρασε

Από πλευράς απόδοσης του γενικού δείκτη, η εβδομάδα που μας πέρασε δεν παρουσίασε κάποια ιδιαιτερότητα. Αυτό το οποίο έκανε την διαφορά όμως, ήταν το ποσοστό των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με σήμα αγοράς το οποίο από το 4% την εβδομάδα 26-28 Δεκεμβρίου, αυξήθηκε στο 24% την εβδομάδα που μας πέρασε.

Οι μετοχές με σήμα αγοράς αυξήθηκαν από μία σε έξι, με αυτές να είναι οι: Grivalia Properties, ΕΕΕ, Eurobank, Motor Oil, ΟΤΕ, και Τιτάνας, ενώ καμία από τις μετοχές του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δεν βρέθηκε είτε σε υπεραγορασμένη, είτε σε υπερπουλημένη ζώνη.

Οι ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν

Grivalia Properties: Μπορεί η εβδομάδα που μας πέρασε η εν λόγω μετοχή να μην παρουσίασε κάποια ιδιαίτερη μεταβολή, το φλερτ της όμως με τον ΚΜΟ 200 ημερών, ο οποίος αποτελεί και σημαντική αντίσταση, με την στήριξη να βρίσκεται στα 8,0623 ευρώ, κάνει την εβδομάδα που έρχεται ιδιαίτερα κρίσιμη, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση της Παρασκευής ακύρωσε το σήμα πώλησης.

ΕΕΕ: Για τέταρτη συνεδρίαση η μετοχή κατάφερε να διατηρήσει το σήμα αγοράς, παραμένοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των 5,10,30, και 50 ημερών. Ο στόχος για την εβδομάδα που μας έρχεται παραμένει η διάσπαση του ΚΜΟ200 ημερών, ο οποίος αποτελεί σημαντική αντίσταση, με την στήριξη να βρίσκεται στα 26,3813 ευρώ.

Eurobank: Η μόνη μετοχή από τις τέσσερις των συστημικών τραπεζών η οποία βρέθηκε με σήμα αγοράς την εβδομάδα που μας πέρασε. Ο στόχος για την διάσπαση του κινητού μέσου όρου των πέντε ημερών παραμένει, με την αντίσταση να βρίσκεται σε αυτόν των τριάντα ημερών (0,5168), και με την στήριξη να παραμένει στα 0,4939 ευρώ.

Motor Oil: Προσπάθεια να απεγκλωβιστεί από την πλευρική κίνηση που δημιουργήθηκε από τα τέλη Νοεμβρίου, επιχειρεί η μετοχή, ακυρώνοντας το σήμα πώλησης στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Την εβδομάδα που έρχεται θα προσπαθήσει να διασπάσει την αντίσταση των 21,469 ευρώ, με την στήριξη να βρίσκεται στον ΚΜΟ50 ημερών, στα 20,6943 ευρώ.

ΟΤΕ: Σημαντικά κέρδη στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις για την μετοχή, καθώς στην τελευταία κατάφερε να ακυρώσει το σήμα πώλησης. Στόχος την εβδομάδα που μας έρχεται, είναι η διατήρηση πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών (φίλτρο τρία), με την αντίσταση να βρίσκεται στα 10,9362, και με την στήριξη στον ΚΜΟ50 ημερών (10,2502 ευρώ), και ΚΜΟ30 ημερών (10,2232 ευρώ), ενώ στα θετικά συγκαταλέγεται και η ανοδική κλίση του δείκτη συσσώρευσης/διανομής.

Τιτάνας: Προσπάθεια να διατηρηθεί πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών καταβάλλει η μετοχή στις τελευταίες συνεδριάσεις, ακυρώνοντας το σήμα αγοράς, και καταφέρνοντας να γυρίσει ανοδικά τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής. Η αντίσταση παραμένει στον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών (20,4369 ευρώ), με την στήριξη να βρίσκεται στα 19,8242 ευρώ.

Ελληνικά Πετρέλαια: Παρά την διατήρηση του σήματος πώλησης, η οποία αποτελεί και τον στόχο ακύρωσης αυτή την εβδομάδα, η μετοχή κατάφερε στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις να διατηρηθεί πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με την αυριανή συνεδρίαση να είναι κρίσιμη. Η αντίσταση βρίσκεται στα 7,7139 ευρώ, και η στήριξη στα 7,1439 ευρώ, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να παραμένει ανοδικός.

Γεκ Τέρνα: Μπορεί τα σημαντικά κέρδη της 31ης Δεκεμβρίου να μην είχαν συνέχεια, η μείωση του όγκου όμως στη συνέχεια προμηνύει ότι η πτώση της μετοχής ίσως να μην έχει συνέχεια. Ο στόχος για την εβδομάδα που μας έρχεται παραμένει η ακύρωση του σήματος αγοράς, καθώς και η ανοδική διάσπαση των κινητών μέσων όρων των πέντε, και δέκα ημερών, οι οποίοι αποτελούν και την αντίσταση (4,3179 ευρώ, και 4,3249 ευρώ), με την στήριξη να βρίσκεται στα 4,012 ευρώ.

LAMDA Development: Η αντιστροφή της πτωτικής τάσης από την συνεδρίαση της 28ης Δεκεμβρίου, δείχνει να έχει συνέχεια, με την μετοχή να προσπαθεί την εβδομάδα που μας έρχεται να διασπάσει ανοδικά τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, όπου αποτελεί και την αντίσταση (5,9293 ευρώ), καθώς και να ακυρώσει το σήμα πώλησης, με την στήριξη να βρίσκεται στα 5,5887 ευρώ.

ΜΠΕΛΑ: Διάθεση αντιστροφής της πτωτικής της πορείας εμφάνισε η μετοχή στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών (13,0137 ευρώ), με την στήριξη στα 12,0871 ευρώ.

Μυτιληναίος: Προσπάθεια αντιστροφής της πτωτικής τάσης κατέγραψε η μετοχή στις τελευταίες συνεδριάσεις, όπου την εβδομάδα που μας έρχεται θα προσπαθήσει να ακυρώσει το σήμα πώλησης, με την αντίσταση να βρίσκεται στους κινητούς μέσους όρους των τριάντα και πενήντα ημερών (7,5964 ευρώ και 7,6985 ευρώ αντίστοιχα), και με την στήριξη στα 6,8976 ευρώ.

Τέρνα Ενεργειακή: Αξιοσημείωτη η προσπάθεια της μετοχής διατηρηθεί πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών στις τελευταίες συνεδριάσεις, ο οποίος αποδεικνύεται σημαντική στήριξη (5,5823 ευρώ). Το ενδιαφέρον για την εβδομάδα που μας έρχεται, στρέφεται στην ακύρωση του σήματος πώλησης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 5,7115 ευρώ.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, μπορεί ο γενικός δείκτης από πλευράς απόδοσης να μην παρουσιάζει μέχρι στιγμής κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κάποιες όμως από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ίσως δημιουργήσουν συγκινήσεις.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    51
    Shares
  •  
  •  
  • 51
  •