Μακραίνει ο κατάλογος με τα λουκέτα στην αγορά – Προ των πυλών και η Καλλιμάνης

Λίγα 24ώρα μετά το «λουκέτο» στην Χαλυβουργική, φήμες θέλουν μία ακόμη εταιρία να προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των εταιριών που βάζουν λουκέτο.

Πρόκειται για την εταιρία Καλλιμάνης, με βιομηχανική δραστηριότητα στα κατεψυγμένα αλιεύματα. Τα προβλήματα της εταιρίας δεν είναι σημερινά, αλλά φαίνεται ότι ο κόμπος με τις τράπεζες έφτασε στο χτένι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του capital.gr, το εργοστάσιο στο Αίγιο έβαλε λουκέτο εδώ και αρκετές ημέρες, μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης. Λίγη ώρα αργότερα πηγές της εταιρίας μιλώντας στο mononews.gr ανέφεραν ότι «το εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά. Δεν έχει διακοπεί η παροχή ρεύματος». Παράλληλα προσέθεταν ότι «όλοι στην εταιρεία εργάζονται για να βρεθεί λύση και να ολοκληρωθεί η συναλλαγή με την Pillarstone».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι τράπεζες δεν φαίνονται πρόθυμες να δώσουν νέα παράταση ζωής στην Καλλιμάνης, τη διάσωση της οποίας έχει αναλάβει η Pillarstone. Αντιθέτως με βάση άλλες πηγές, οι Τράπεζες καλούν τους μετόχους της Καλλιμάνης, να τηρήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο.

Το δάνειο που υπεγράφη στις 15 Οκτωβρίου του 2015 ήταν ύψους 47,8 εκατ. ευρώ και ο λόγος που είχε ληφθεί ήταν η αναδιάρθρωση του δανεισμού της Καλλιμάνης σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ρευστότητας και στον ομαλό ταμειακό προγραμματισμό. Κάτι, όμως, που δεν επετεύχθη. Αντιθέτως από τα τέλη του 2016 αρχές του 2017, η εταιρεία αναζητούσε λύση μέσω της Pillarstone η οποία ανέλαβε να καταρτίσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης, να το υποβάλει στις τράπεζες για να προχωρήσει η διάσωση της εταιρείας. Το σχέδιο για την Καλλιμάνης προέβλεπε όπως η διάσωση αυτής έχει γίνει μέσω του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα και ότι το 99% του μετοχικού της κεφαλαίου θα περνούσε υπό τη διαχείριση της Pillarstone και των πιστωτριών τραπεζών μέσω κεφαλαιοποίησης χρεών.

Τελικά ούτε και αυτό το σχέδιο, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, δεν περπατάει, ενώ με βάση τις ίδιες πηγές εκτός εικόνας βρίσκεται πλέον και η Pillarstone.

Του Θανάση Παπαδή

Πηγή:newsit.gr