The thrill is gone από το ελληνικό χρηματιστήριο;
Αλλαγή κλίματος επιχειρείται στις τελευταίες συνεδριάσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, παρά το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης καταγράφει απώλειες 21,45% από τις αρχές του έτους. Εάν εξαιρέσουμε διάφορα δημοσιεύματα το τελευταίο χρονικό διάστημα τα οποία έφερναν την καταστροφή λόγω MSCI, οι χαμηλές αποτιμήσεις, αλλά το διεθνές κλίμα δείχνουν να αλλάζουν τις ισορροπίες μεταξύ αγοραστών και πωλητών.
Η εβδομάδα που μας πέρασε
Έπειτα από δύο διαδοχικές αρνητικές εβδομάδες, ο γενικός δείκτης κατάφερε την προηγούμενη να ολοκληρώσει με σημαντικά κέρδη 4,59%. Τα καλά εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και οι χαμηλές αποτιμήσεις, λειτούργησαν ευεργετικά προκειμένου να αλλάξουν οι ισορροπίες στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Η διάθεση για ρίσκο αποτυπώθηκε και από τα στατιστικά για τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καθώς το 60% αυτών ολοκλήρωσε την Παρασκευή με σήμα αγοράς, έναντι 8% μια εβδομάδα νωρίτερα, και 56% πριν από δύο εβδομάδες.
Οι μετοχές των Εθνικής, Grivalia Properties, και Μυτιληναίου κατάφεραν να εξέλθουν της υπερπουλημένης ζώνης, με αυτή της δεύτερης μάλιστα να κλείνει πάνω από την υπεραγορασμένη ζώνη. Alpha Bank και Eurobank δείχνουν να έχουν ένα ξεκάθαρο προβάδισμα σε ένα πιθανό μίνι ράλι στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς βρίσκονται με σήμα αγοράς, έναντι αυτών των Εθνικής και Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίες συνεχίζουν να διατηρούν το σήμα πώλησης τους.
Τεχνική εικόνα
Μπορεί η τεχνική εικόνα του γενικού δείκτη να μην έχει αλλάξει σημαντικά, η αύξηση όμως του τζίρου δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα. Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω εβδομαδιαίο γράφημα, η απομάκρυνση του γενικού δείκτη από την υπερπουλημένη ζώνη συγκαταλέγεται στα θετικά, όπως επίσης και η αύξηση του τζίρου πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών. Παρά του ότι η τάση παραμένει πτωτική, το κλείσιμο πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πέντε ημερών, μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο στις επόμενες συνεδριάσεις ώστε την εβδομάδα που έρχεται να «κατακτηθεί» κι αυτός των δέκα ημερών.
Η προσοχή εστιάζεται στο επίπεδο των 650 μονάδων (ΑΒ), καθώς αποτελεί το πρώτο σημαντικό τεστ για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα, με την στήριξη να παραμένει στις 561 μονάδες (ΓΔ).
Συμπέρασμα
Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο ενθουσιασμός δεν έχει εγκαταλείψει το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς όπως αναφέρθηκε και στο άρθρο μας στις 24/11 «Τι επιφυλάσσει ο Δεκέμβριος για το ελληνικό χρηματιστήριο», «βασικοί καταλύτες για την βραχυπρόθεσμη πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, θα αποτελέσουν τα νέα που θα δημοσιεύσει το QCM στις 3 Δεκεμβρίου, καθώς και το διεθνές κλίμα που θα επικρατήσει από το αποτέλεσμα της συνάντησης των G20 σε λίγες μέρες στην Αργεντινή».
Μπορεί η αποκάλυψη του QCM να μην αφορά κάποια από τις εισηγμένες του ελληνικού χρηματιστηρίου, αλλά η εμπορική ανακωχή που επιτεύχθηκε χθες στην συνάντηση των G20 μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, είναι ικανή να αλλάξει προς το καλύτερο το διεθνές κλίμα, κάτι το οποίο θα επιδράσει θετικά και στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.