Αλυσίδες-πλυντήρια στην εστίαση «έφαγαν» εκατομμύρια ευρώ

Μετά τις καταγγελίες των ανταγωνιστών αποκαλύπτεται ξέπλυμα παράνομου χρήματος από εταιρείες που άνοιγαν σε χρόνο-ρεκόρ

Σε «σαφάρι» έχουν επιδοθεί οι «Ράμπο» του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος προκειμένου να εντοπίσουν κυκλώματα που ξεπλένουν χρήμα μέσω καταστημάτων μαζικής εστίασης. Τους τελευταίους μήνες οι πληροφορίες που έχουν φτάσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για αλυσίδες καταστημάτων καφές, αρτοποιείων, εστιατορίων ακόμα και ψησταριών που ξεπετάγονται σαν μανιτάρια, μέσω των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν στόχο την κερδοφορία από την πώληση των προϊόντων τους αλλά το ξέπλυμα μεγάλων χρηματικών ποσών από παράνομες δραστηριότητες.

Οι περισσότερες καταγγελίες έχουν γίνει από ανταγωνίστριες εταιρείες, ενώ για την πλειονότητα των ύποπτων επιχειρήσεων υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι λειτουργούν ως πλυντήρια βρώμικου χρήματος. Οι περιοχές στις οποίες το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις είναι η Αθήνα, ιδιαίτερα σε Ψυχικό και Κηφισιά, η Μύκονος και η Θεσσαλονίκη.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι έφοδοι ανδρών του ΣΔΟΕ ενώ οι πληροφορίες θέλουν τους υπαλλήλους του υπ.Οικονομικών να βρίσκονται στα ίχνη κυκλωμάτων που δημιουργούσαν σε χρόνο-ρεκόρ Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) με μοναδικό σκοπό να νομιμοποιήσουν τα «αμαρτωλά» ποσά που εξοικονομούν από τις πωλήσεις ναρκωτικών, τη σωματεμπορία, κλπ

Οι έως τώρα έλεγχοι αποκαλύπτουν ότι πίσω από τις καλογυαλισμένες βιτρίνες των καταστημάτων κρύβονται μεγάλες υποθέσεις νομιμοποίησης παράνομου χρήματος αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία χάνονται μέσω των ταμειακών μηχανών. Σχεδόν όλες οι συναλλαγές στα συγκεκριμένα καταστήματα γίνονται με μετρητά και με αγοραστές, κατά βάση, μέλη του εκάστοτε κυκλώματος. Στη συνέχεια εκδίδονται εικονικά τιμολόγια και αποδείξεις-μαϊμού. Οι τζίροι που εμφανίζουν τα εν λόγω καταστήματα δεν δικαιολογούνται από τους πελάτες τους, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα οι επιχειρήσεις κατεβάζουν ρολά, αφήνοντας μεγάλα χρέη σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, υπαλλήλους και προμηθευτές.

Σε όλες τις υποθέσεις που ερευνά το ΣΔΟς ως ιδιοκτήτες δεν εμφανίζονται τα πρόσωπα που ξεπλένουν για λογαριασμό τους τα χρήματα, αλλά οι «μπροστινοί».

Πως λειτούργησε το κόλπο

Πως στήνεται όμως το colpo grosso και πόσα χρήματα μπορούν να νομιμοποιήσουν οι εγκέφαλοι των κυκλωμάτων. Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο πρόκειται για ξέπλυμα τεράστιων ποσών, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ. Οι «μπροστινοί» ιδρύουν μια ΙΚΕ με μικρό κεφάλαιο που δεν ξεπερνά τα 2000 ευρώ και στη συνέχεια ανοίγουν τρείς ή τέσσερις επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης με κόστος αρκετών χιλιάδων ευρώ. Μάλιστα, όλα τα χρήματα τα διαθέτουν οι ίδιοι, καθώς δεν παίρνουν κάποιο δάνειο, ενώ τα μέλη των κυκλωμάτων επιλέγουν κυρίως καταστήματα λιανικής πώλησης. Κι αυτό γιατί μπορούν να εκδίδουν αμέτρητες αποδείξεις χωρίς να μπορεί κάποιος να ελέγχξει αν πρόκειται για αληθινές ή εικονικές πωλήσεις.

Όσο εύκολη είναι όμως η διαδικασία του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος τόσο δύσκολη είναι η δουλειά των ελεγκτικών αρχών. Όπως αναφέρουν τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ, είναι σχεδόν απίθανο να προσδιορίσουν το μέγεθος της απάτης, καθώς δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να ξεχωρίσουν τον αριθμό των αληθινών πελατών από αυτών των fake.

Για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει τα ύποπτα καταστήματα να παρακολουθούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και όλοι οι πελάτες να περάσουν από εξονυχιστικό έλεγχο. Κι αν πάλι εντοπιστούν άτομα που ξόδεψαν 100 ή 200 ευρώ για την αγορά αρτοσκευασμάτων, το σίγουρο είναι ότι δεν θα βρεθούν όλοι οι συνένοχοι.

Τι γίνονται όμως, τα μεγάλα χρηματικά ποσά που νομιμοποιούνται μέσω μιας ψησταριάς ή ενός ζαχαροπλαστείου; Σύμφωνα με πληροφορίες τα χρήματα αυτά μετατρέπονται σε πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη, διαμερίσματα και κατοικίες στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε κοσμοπολίτικα νησιά των Κυκλάδων.

Σε αυτές τις περιπτώσεις εστιάζουν περισσότερο και οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ. Σε αυτούς, δηλαδή, που άνοιξαν σε διάστημα λίγων ημερών ή μηνών τρία και τέσσερα καταστήματα, από τα οποία κατάφεραν να εισπράξουν πολλές χιλιάδες ευρώ και να προχωρήσουν σε αγορές που δεν δικαιολογούνται από τη μέχρι πρότινος επαγγελματική δραστηριότητά τους.

Πηγή:mikrometoxos.gr

  •  
    6
    Shares
  •  
  •  
  • 6
  •