Ποιοι δημοσιογράφοι θα αποχωρούν από συνεντεύξεις Τύπου και ποιοι θα μειώσουν τις παρεμβάσεις φιλάθλων στους Ρ/Σ;

Δυστυχώς πέρασε στα ψιλά… η συνάντηση που είχαν στις 5/11/2018 με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, αντιπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ και του ΠΣΑΤ.

Θέμα συζήτησης ήταν η βία κατά των αθλητικών συντακτών.

Στη συνάντηση βρέθηκε και η Πορτογαλίδα δημοσιογράφος Σοφία Μπράνκο (Πρόεδρος του Συνδικάτου Δημοσιογράφων Πορτογαλίας SDJ), η οποία επισκέφτηκε την Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στον «Διάλογο Δημοσιογραφικών Ενώσεων- Μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας».

Η κυρία Μπράνκο ενημέρωσε ότι στην Πορτογαλία το πρόβλημα της βίας κατά των δημοσιογράφων εντοπίστηκε στο ποδόσφαιρο, αφού προηγήθηκε εκτεταμένη χρήση «ρητορικής μίσους» από συγκεκριμένους διοικητικούς παράγοντες ποδοσφαιρικών συλλόγων.

Στη συνέχεια παρουσίασε τις δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου για την αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος.

Θα σταθώ μόνο σε δύο δράσεις και θα αναρωτηθώ αν μπορεί να συμβεί κάτι αντίστοιχο και στην Ελλάδα.

1η ΔΡΑΣΗ: Οδηγίες προς τους Δημοσιογράφους να αποχωρούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας από συνεντεύξεις Τύπου στις οποίες καταστρατηγείται ο ρόλος τους κλπ.

Ερώτηση: Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Απάντηση: Ενίοτε είθισται όταν ο αθλητής ή ο παράγοντας ή ο προπονητής που δίνει συνέντευξη Τύπου ενοχληθεί από ερώτηση δημοσιογράφου, οι δημοσιογράφοι που τον αβαντάρουν και το Γραφείο Τύπου της ομάδας ενοχλούνται στο πολλαπλάσιο. Έχω προσωπική πείρα λόγω του ότι στις 31/5/2015 ο τότε υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, μου επιτέθηκε στην αίθουσα Τύπου του γηπέδου «Απόστολος Νικολαϊδης» διότι ο τότε προπονητής του συλλόγου του τριφυλλιού ενοχλήθηκε από ερώτηση που του υπέβαλα.

Κανένας από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους δεν αντέδρασε και αν δεν έκανα καταγγελία στα Πειθαρχικά όργανα της ΕΣΗΕΑ και του ΠΣΑΤ (πάλι καλά που κατέθεσαν δυο μάρτυρες) εκείνη η επονείδιστη συμπεριφορά του τότε υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, θα είχε θαφτεί… περισσότερο.

Για το προαναφερόμενο περιστατικό μπορείτε να διαβάσετε άρθρο μου με τίτλο: «Ο Αλαφούζος και οι υποστηρικτές του κατέστρεψαν τον Παναθηναϊκό»

Σχετικό LINK: http://neweconomy.gr/2018/02/07/oalafouzoskaioiipostiriktestoukatestrepsantonpanathinaiko/

2η ΔΡΑΣΗ: Έκκληση από τον Συνήγορο του Πολίτη της Πορτογαλίας προς τα Δημόσια ΜΜΕ για μείωση του χρόνου των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών σχολιασμού/άποψης για ποδοσφαιρικούς αγώνες, καθώς παρατηρούνταν αντεγκλήσεις και «ρητορική μίσους» ανάμεσα στους ομιλητές/προσκεκλημένους, με συχνή αλληλεπίδραση και συμμετοχή φιλάθλων.

Ερώτηση: Ποιος θα το κάνει στην Ελλάδα;

Απάντηση: Σχεδόν κανένας διότι τέτοιες εκπομπές έχουν τηλεθέαση και ακροαματικότητα.

Άλλωστε ορισμένοι δημοσιογράφοι δίνουν την εντύπωση ότι εκπροσωπούν ομάδες.

Δεν διστάζουν να πουν δημόσια ποια ελληνική ομάδα υποστηρίζουν και ορισμένες φορές συνομιλούν με ακροατές έχοντας ύφος οπαδού.

Επίσης μιλούν για την ομάδα που υποστηρίζουν ή που κάνουν το ρεπορτάζ της σε πρώτο πρόσωπο π.χ. Θα πάρουμε παίκτες, θα κερδίσουμε το ντέρμπι, θα πάρω τους βαθμούς, θα βάλω τόσα γκολ κλπ.

Μόνο τυχαία δεν έχει διατυπωθεί (έστω και στα κρυφά…) η άποψη ότι επί της ουσίας πρόκειται για μισθοδοτούμενους οπαδούς με δημοσιογραφική κάρτα που τους παρέχει δωρεάν είσοδο στα γήπεδα.

Μην ξεχνάμε ότι κατάντησε εύκολο να δηλώνει δημοσιογράφος όποιος έτυχε να έχει βήμα για να διατυπώνει τις απόψεις του.

Άλλωστε στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις.

Θετικό που η ΕΣΗΕΑ και ο ΠΣΑΤ προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες, αλλά είναι φοβερά δύσκολο (με τα υπάρχοντα δεδομένα) να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο και μάλιστα άμεσα.

Χρήστος Παπαθεοφάνους, Αθλητικός συντάκτης, 
(τακτικό μέλος ΕΣΗΕΑ και ΠΣΑΤ, βραβευμένος από τον ΠΣΑΤ το 2012)

  •  
    22
    Shares
  •  
  •  
  • 22
  •