Από τον Αβραμόπουλο στον Βορίδη: Οι πολιτικές ευθύνες στην ιδιωτικοποίηση του «Ερρίκος Ντυνάν»

Πολιτικές ευθύνες σε τέσσερις πρώην υπουργούς Υγείας αποδίδει το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, για το σκάνδαλο του «Ερρίκος Ντυνάν». Ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων, ωστόσο, εντοπίζεται μόνο για δύο εξ αυτών.

Η Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση των σκανδάλων στο χώρο της υγείας, για την περίοδο 1997-2014, συζητά σήμερα, Τρίτη (06/11/2018) το πρώτο μέρος του πορίσματος που αφορά τον εκπλειστηριασμό του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».

Συγκεκριμένα, το πόρισμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που παραδόθηκε τη Δευτέρα στους επικεφαλής των κομμάτων, οι οποίοι είναι μέλη της Εξεταστικής, εκτιμά ότι οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων των ετών 1992 – 2014 (και κυρίως των ετών 2006 – 2014) και των υπουργών Υγείας, οι οποίοι παρενέβησαν είτε νομοθετικώς, είτε με άλλους τρόπους (Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης) είναι σαφείς και μεγάλες. Αφορούν τόσο την παραβίαση του Συντάγματος και του νόμου, όσο και τη μη ορθή υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Ως προς τις ευθύνες των πρώην υπουργών, το πόρισμα αποδίδει κρίσιμες νομοθετικές παρεμβάσεις σχετικά με το πρώην Κοινωφελές Ίδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν» (Κ.Ι.Ε.Ν.) στους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Ανδρέα Λοβέρδο. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις του Μάκη Βορίδη ήταν μεν κρίσιμες, επισημαίνει το πόρισμα, αλλά αφορούσαν το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο ήταν ήδη σε εξέλιξη η αναγκαστική εκτέλεση εις βάρος του Κ.Ι.Ε.Ν. Τέλος, οι παρεμβάσεις του Άδωνι Γεωργιάδη ήταν μεν κρίσιμες, αλλά δεν ήταν νομοθετικές.

Ωστόσο, για τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Άδωνι Γεωργιάδη ζητείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί αδικήματα «διά πράξεων ή παραλείψεών τους».

Το πόρισμα της πλειοψηφίας κάνει λόγο για sui generis διαπλοκή μεταξύ του υπόδικου, πρώην προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέα Μαρτίνη, μεγάλου τμήματος του πολιτικού προσωπικού της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και επιχειρηματικών κύκλων. «Η διαπλοκή, όμως, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε φαινόμενα και πρακτικές εκφυλισμού και διαφθοράς. Οι πρακτικές αυτές αφήνουν “αποτυπώματα” και “ίχνη”. Ασφαλώς συνιστούν διαφθορά, επί παραδείγματι, οι αργομισθίες σε πρόσωπα συγγενικά ή φιλικά «προστατευόμενα» από υψηλά ισταμένους. Ασφαλώς συνιστά διαφθορά η παντί τρόπω επιδιωχθείσα και επιτευχθείσα περιέλευση του Νοσοκομείου σε ιδιωτικά συμφέροντα» αναφέρει το πόρισμα.

Πρωτόγνωρο χαρακτηρίζεται το καθεστώς που διείπε το Ερρίκος Ντυνάν. Όπως επισημαίνει το πόρισμα, ήταν ΝΠΙΔ που απολάμβανε τα προνόμια του ελληνικού Δημοσίου, είχε οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, καθώς και τη δυνατότητα να επιδοτηθεί από το Δημόσιο χωρίς να υπάγεται σε καμίας μορφής κρατική εποπτεία για τη διαχείριση των οικονομικών του από τον αρμόδιο για την εποπτεία των κοινωφελών ιδρυμάτων Υπουργό των Οικονομικών. Στο έδαφος αυτό, άνθισε η οικονομική κακοδιαχείριση με διαχρονική ανοχή και ασυλία.

Ως προς τα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία του νοσηλευτικού ιδρύματος, επειδή προέρχονταν από δωρεά του Ερυθρού Σταυρού για την εξυπηρέτηση του κοινωφελούς σκοπού, ήταν εκ του Συντάγματος και του Αστικού Κώδικα, μη μεταβιβάσιμα και άρα ακατάσχετα.

Οι πολιτικές ευθύνες των πρώην υπουργών έγκεινται στη σταδιακή αλλαγή μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων, ώστε να γίνουν μεταβιβάσιμα τα περιουσιακά στοιχεία, καθώς από νωρίς το Ερρίκος Ντυνάν προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών ιδιωτικών ομίλων. «Ενδιαφέρον που μετά βεβαιότητος είχε ως στόχο την σε βάθος χρόνου απόκτησή του. Οι εξελίξεις που ακολούθησαν οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι το ενδιαφέρον αυτό βρήκε ανταπόκριση τόσον από τον Α. Μαρτίνη, όσο και από μεγάλο τμήμα του πολιτικού προσωπικού.

Η εκπλήρωση του στόχου αυτού, όμως, προσέκρουε στη φύση του Κ.Ι.Ε.Ν. ως κοινωφελούς ιδρύματος. Για τον λόγο αυτόν αναζητήθηκαν από τον Α. Μαρτίνη σε αγαστή συνεργασία με το πολιτικό προσωπικό και τους ενδιαφερόμενους Ομίλους τρόποι, που θα διευκόλυναν την εκπλήρωση του στόχου. Η κατεύθυνση αυτή διευκολύνθηκε και από τον, άνευ κρατικής εποπτείας, υπερβολικό τραπεζικό δανεισμό του Κ.Ι.Ε.Ν» αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα.

Πηγή:cnn.gr

  •  
    2
    Shares
  •  
  •  
  • 2
  •