Νέα τεχνολογία «υπόσχεται» 100 φορές γρηγορότερο Ίντερνετ

Μπορεί εν έτει 2018 όλοι λίγο πολύ να έχουμε γρήγορο Ίντερνετ…ωστόσο αυτό νομίζαμε και άλλες στιγμές στο παρελθόν, όταν οι συνδέσεις μας ήταν πολύ πιο αργές. Οπότε, υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης- και αυτό το αποδεικνύει και νέα έρευνα του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης (RMIT University) πάνω στις οπτικές ίνες, η οποία δημοσιεύτηκε στο Nature Communications και «υπόσχεται» 100 φορές ταχύτερες συνδέσεις.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, τα καλώδια οπτικής ίνας χρησιμοποιούν παλμούς φωτός για τη μετάδοση πληροφοριών, αλλά επί της παρούσης η πληροφορία μπορεί να αποθηκεύεται μόνο μέσω του χρώματος του φωτός, και με βάση αν το κύμα είναι οριζόντιο ή κάθετο.

Στρεβλώνοντας το φως σε σπιράλ, οι μηχανικοί είναι σε θέση να δημιουργήσουν μια τρίτη διάσταση για μεταφορά πληροφοριών από το φως: Πρόκειται για το επίπεδο της τροχιακής στροφορμής (spin).

«Είναι σαν το DNA, αν δείτε τη σπείρα της διπλής έλικας» είπε ο Μιν Γκου, του Βασιλικού Ινστιτούτου. «Όσο περισσότερο μπορείτε να χρησιμοποιείτε τη στροφορμή, τόσο περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μεταφέρετε».

Ερευνητές στις ΗΠΑ είχαν προηγουμένως δημιουργήσει μια ίνα που θα μπορούσε να στρεβλώνει το φως, αλλά η ομάδα του Γκου είναι η πρώτη που δημιουργεί έναν αισθητήρα/ ανιχνευτή «λογικού» μεγέθους που να μπορεί να διαβάζει τις πληροφορίες που φέρει. Οι προηγούμενοι αισθητήρες τέτοιου τύπου ήταν μεγέθους τραπεζαρίας, ωστόσο ο νέος έχει πλάτος ανθρώπινης τρίχας. «Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε το πρώτο τσιπ που εντοπίζει αυτή τη στρέβλωση και να το χρησιμοποιήσουμε για mobile εφαρμογές» είπε ο Γκου.

Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αναβάθμιση δικτύων οπτικής ίνας, και, σύμφωνα με τον Γκου, θα μπορούσε να λειτουργήσει και με δίκτυα με μεγάλες ποσότητες καλωδίων χαλκού. Ωστόσο, δεδομένου του ότι τα νέα καλώδια θα έπρεπε να στρεβλώνουν αποτελεσματικά φως, οποιαδήποτε αναβάθμιση θα συμπεριελάμβανε την αναβάθμιση των υπαρχόντων δικτύων ίνας.

Πηγή:huffingtonpost.gr