Ποια είναι η βασική αιτία που οι αμερικανικοί δείκτες ενδέχεται να καταγράψουν νέα ιστορικά υψηλά;

Το 2018 είναι το έτος όπου τα διεθνή χρηματιστήρια δείχνουν σημάδια κορεσμού, με εξαίρεση βέβαια τους αμερικανικούς δείκτες οι οποίοι συνεχίζουν ακάθεκτοι σε νέα ιστορικά υψηλά. Η αβεβαιότητα γύρω από το παγκόσμιο εμπόριο, η πολιτική κρίση στην Ευρώπη, αλλά και το χρέος των αναδυόμενων οικονομιών, τάραξαν την αέναη κίνηση των χρηματιστηριακών δεικτών την τελευταία δεκαετία περίπου.

Ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε ο Αμερικανός πρόεδρος με την Κίνα, καθώς και με άλλες μεγάλες οικονομίες, αλλά και το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed, και στα τέλη του έτους από την ΕΚΤ, σηματοδοτούν πλέον «νέα εποχή» για τα χρηματιστήρια παγκοσμίως. Μέχρι στιγμής, κερδισμένοι από όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, είναι οι αμερικανικοί δείκτες. Για πιο λόγο όμως;

Το «ουδέτερο» επιτόκιο

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να καταλογίσουμε την αστάθεια που παρουσιάζουν τα χρηματιστήρια διεθνώς, με μια προσεκτικότερη παρατήρηση θα διακρίνουμε ότι αυτά αντιδρούν περισσότερο, είτε θετικά, είτε αρνητικά, στην νομισματική πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ. Κι αυτό είναι λογικό, καθώς το τέλος του άφθονου και φθηνού χρήματος τελείωσε, ενώ μεγάλη σημασία δείχνουν οι επενδυτές στο εάν και πόσες αυξήσεις επιτοκίων θα ακολουθήσουν από τη Fed.

Είναι γνωστό πως η πορεία της αμερικανικής οικονομίας αποτελεί το benchmark όχι μόνο για την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά και για την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων. Η πρόσφατη αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ είχε αρνητικό αντίκτυπο μόνο για μισή συνεδρίαση, κι αυτό διότι ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας, Jerome Powell, ανέφερε στη δήλωση του ότι ο εμπορικός πόλεμος αναμένεται να πλήξει τις αμερικανικές εταιρίες.

Παρά τις αβεβαιότητες που υπάρχουν για την παγκόσμια οικονομία, οι επενδυτές ενδιαφέρονται περισσότερο για το «ουδέτερο» επιτόκιο. Ως «ουδέτερο» επιτόκιο ονομάζεται εκείνο το οποίο διατηρεί τους αναπτυξιακούς ρυθμούς μιας οικονομίας, και συντηρεί σε ανεκτά επίπεδα πληθωρισμό και ανεργία. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Fed του Σικάγο, Charles Evans, σε συνέδριο στην Αργεντινή στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με τις οποίες «Δεδομένης της προοπτικής σήμερα, πιστεύω ότι αυτό θα συνεπάγεται την κινητήρια πολιτική πρώτα προς ένα ουδέτερο και στη συνέχεια πιθανότατα λίγο πέρα από το ουδέτερο». Τα μέλη της Fed εκτιμούν πως το «ουδέτερο» επιτόκιο, κυμαίνεται μεταξύ του 2-3,5%, με τον Charles Evans να το τοποθετεί στο 2,75%.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, με το επίπεδο των αμερικανικών επιτοκίων στο 2,25%, η Fed έχει περιθώριο για τουλάχιστον άλλες έξι αυξήσεις οι οποίες πάντα θα πραγματοποιούνται σταδιακά και σε συνδυασμό με την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Αξίζει να αναφερθεί, ότι από τα διεθνή χρηματιστήρια οι μόνοι που έχουν πραγματοποιήσει νέα ιστορικά υψηλά το έτος που διανύουμε είναι οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς όπως προκύπτει από το παρακάτω γράφημα, ο δείκτης MSCI All Countries World Index ναι μεν βρίσκεται σε ανοδικό κανάλι, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να κινηθεί πάνω από το ιστορικό υψηλό που πραγματοποίησε στις αρχές του έτους, αποδεικνύοντας τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες διεθνώς, πλην της αμερικανικής.

Πηγή γραφήματος:www.stockcharts.com

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    22
    Shares
  •  
  •  
  • 22
  •