Γερμανία: Ο εμπορικός της στόλος συρρικνώθηκε κατά 1/3 σε μία εξαετία

Η Γερμανία, ένας από τους βασικούς παίχτες της παγκόσμιας ναυτιλίας, έχει δει τον εμπορικό στόλο της να συρρικνώνεται κατά περισσότερο από 30% την τελευταία εξαετία. Σε ρεπορτάζ της WSJ επισημαίνεται ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία αναδεικνύεται στον μεγαλύτερο ηττημένο της κρίσης, που αναμόρφωσε την παγκόσμια ναυτιλία.

Τα προβλήματα της γερμανικής ναυτιλίας συνδέονται άμεσα με τις προκλήσεις του τραπεζικού τομέα. Θέλοντας να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους και να περιορίσουν την έκθεσή τους σε κάθε είδους ρίσκο, οι γερμανικές τράπεζες άρχισαν να περιορίζουν ή και να εγκαταλείπουν τη χρηματοδότηση των ναυτιλιακών. Είχε προηγηθεί η διαγραφή κόκκινων δανείων δεκάδων δισεκατομμυρίων, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπίσουν τοξικό χρέος ύψους 100 δισ. δολαρίων.

Η συρρίκνωση της γερμανικής ναυτιλίας πηγάζει από μία άνευ προηγουμένη κάμψη την τελευταία δεκαετία, στην οποία οι ναύλοι, εν μέσω εντονότατου ανταγωνισμού και περίσσειας προσφοράς, έκαναν βουτιά, εξηγεί η αμερικανική εφημερίδα.

Τα στοιχεία της VDR αποκαλύπτουν ότι οι Γερμανοί πλοιοκτήτες ελέγχουν 2.400 εμπορικά σκάφη σήμερα έναντι 3.800 το 2012. «Η πλειονότητα των πλοίων πήγε σε πλούσιους Έλληνες εφοπλιστές, όπως επίσης σε εταιρείες της Κίνας και της Σιγκαπούρης» αναφέρει η WSJ.

Πηγή:naftemporiki.gr

  •  
    2
    Shares
  •  
  •  
  • 2
  •