Βυθίζεται στην ύφεση η Αργεντινή – Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 4,2%

Σε βαθιά ύφεση οδεύει ολοταχώς η οικονομία της Αργεντινής, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 4,2% -σε ετήσια σύγκριση- το δεύτερο τρίμηνο του 2018, όπως γνωστοποίησε η εθνική στατιστική υπηρεσία (Indec).

Πρόκειται για την υψηλότερη τριμηνιαία συρρίκνωση του ΑΕΠ που έχει παρατηρηθεί από το 2014.

Όπως ανέφερε η Fitch Ratings σε έκθεσή της νωρίτερα μέσα στον μήνα, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,5% το 2018, για να παραμείνει σε σταθερά επίπεδα το 2019.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να ξεπεράσει το 40% το 2018, υπερβαίνοντας σε μεγάλο βαθμό τον στόχο του προγράμματος, ήτοι 27%.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να επιτύχει θετικό δημοσιονομικό ισοζύγιο έως το 2019, από έλλειμμα 3,8% του ΑΕΠ το 2017, αντί του αρχικού στόχου για το έλλειμμα 1,3%.

Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης θα υπερβεί το 88% του ΑΕΠ το 2018, από 56,5% το 2017, επισημαίνεται.Το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας (ύψους 50 δισεκ. δολαρίων) από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμβάλλει θετικά, ωστόσο δεν είναι αρκετό για να βελτιώσει το πιστωτικό προφίλ της Αργεντινής, συμπλήρωνε η Fitch Ratings.

Όπως σημείωνε χαρακτηριστικά, η επικείμενη οικονομική ύφεση και οι πολιτικές προκλήσεις σε σχέση με τις προγραμματισμένες περικοπές του προϋπολογισμού, θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική προοπτική και το πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Παράλληλα, οι αυστηροί όροι χρηματοδότησης που περιλαμβάνουν υψηλά επιτόκια και μείωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, και η μείωση των πραγματικών μισθών, θα επιβαρύνουν σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη.

Πηγή:tribune.gr

  •  
    1
    Share
  •  
  •  
  • 1
  •