Buy the dip στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Μια από τις γνωστότερες και παράλληλα λιγότερο επιλέξιμη μέθοδος στα χρηματιστήρια, είναι αυτή των contrarians. Δηλαδή των επενδυτών οι οποίοι αγοράζουν ή πουλάνε όταν η πλειοψηφία πουλάει ή αγοράζει. Ο βασικότερος λόγος που πολλοί επενδυτές δεν χρησιμοποιούν την εν λόγω μέθοδο, είναι η ψυχολογία, καθώς παρασύρονται από το κλίμα ευφορίας ή πανικού, καταγράφοντας συνήθως μεγάλες απώλειες στα χαρτοφυλάκια τους.

Την πιο αβέβαια ίσως περίοδο από τις αρχές του έτους διέρχεται το ελληνικό χρηματιστήριο, όπου παρά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα εξαμήνου που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής οι εισηγμένες εταιρείες, αλλά και την σταθεροποίηση που εμφανίζουν οι ξένες αγορές, κυρίως αυτές των αναδυόμενων, ο γενικός δείκτης συνεχίζει να δέχεται πιέσεις.

Πολλές φορές αντιλαμβανόμαστε ότι η λύση ενός προβλήματος είναι μπροστά μας, απορώντας πως δεν την είχαμε σκεφτεί τόσο καιρό. Αυτό ισχύει βέβαια για όλες τις πτυχές της επαγγελματικής ή προσωπική μας ζωής. Συνήθως η παθητικότητα ή η ρουτίνα δεν μας αφήνουν να δούμε αντικειμενικά τα πράγματα, οδηγώντας μας σε λάθος αποφάσεις.

Μήπως στην παρούσα φάση το ελληνικό χρηματιστήριο έχει «υπνωτίσει» τους επενδυτές, εμποδίζοντας τους να διακρίνουν μελλοντικές ευκαιρίες;

Η στατιστική εικόνα

Ένας απλός τρόπος ώστε να διαπιστώσει κάποιος το εάν είναι η κατάλληλη στιγμή να τοποθετηθεί σε μια αγορά ή όχι, είναι η στατιστική απεικόνιση. Σύμφωνα με το κλείσιμο της 20ης Σεπτεμβρίου, ο γενικός δείκτης καταγράφει απώλειες από τις αρχές του έτους 15,12%, με τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 14,08%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης καταγράφει απώλειες μόλις 7,10%.

Σε κλαδικό επίπεδο, ο κλάδος της υγείας ενισχύεται από τις αρχές του έτους κατά 48,09%, με αυτόν του πετρελαίου & αερίου να ακολουθεί με 10,71%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνει ο κλάδος του εμπορίου με 97,67%, με τον τραπεζικό κλάδο να ακολουθεί με -35,24%.

Η ψευδαίσθηση που δημιουργείται με την πορεία του γενικού δείκτη είναι εμφανής, καθώς αρκετοί κλάδοι υποχωρούν λιγότερο από 10% από τις αρχές του έτους, κρύβοντας ευκαιρίες.

Οι προοπτικές

Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, με την εποπτεία όμως των δανειστών να παραμένει, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομία. Η από-κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, θα διατηρήσει την παγκόσμια ανάπτυξη στα τρέχοντα επίπεδα, ενώ η διενέργεια εκλογών το επόμενο έτος κατά πάσα πιθανότητα θα ευνοήσει το ελληνικό χρηματιστήριο. Η φημολογία περί συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο θα λειτουργήσει θετικά στις τιμές των τραπεζικών μετοχών, ενώ στα αρνητικά μέχρι στιγμής, παραμένει η φημολογία περί αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, εάν εξαιρέσει κανείς τον τραπεζικό κλάδο, στις τρέχουσες αποτιμήσεις υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες, μιας και τα αποτελέσματα εξαμήνου ήταν ικανοποιητικά, με τις προβλέψεις αρκετών εταιρειών να αναμένουν τα ίδια ή και αυξημένα μεγέθη στο δεύτερο εξάμηνο. Το τι μέλλει γενέσθαι μένει να το διαπιστώσουμε στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •