Γουίλμπουρ Ρος: Η Ελλάδα είναι περιφερειακός ηγέτης – Θα καταστεί ενεργειακός κόμβος

Περιφερειακό ηγέτη χαρακτήρισε την Ελλάδα ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος σε δηλώσεις του στο insider.gr με αφορμή την επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη ως επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην 83η ΔΕΘ.

«Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο αυτή την στιγμή.

»Κάτι το οποίο φαίνεται και από την έντονη παρουσία των αμερικανικών επιχειρήσεων στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

»Παρουσία η οποία αποτελεί ένδειξη της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και του ενδιαφέροντος για την ελληνική αγορά», σημειώνει αρχικά ο Γουίλμπουρ Ρος.

«Η Ελλάδα αναδεικνύει τον βασικό της ρόλο ως περιφερειακός ηγέτης μέσω των πρωτοβουλιών της για να καταστεί ενεργειακός κόμβος και μέσω της δημιουργίας νέων τριμερών συνεργασιών με την Κύπρο και το Ισραήλ καθώς και με την Κύπρο και την Αίγυπτο», προσθέτει ο κ. Ρος ο οποίος κάνει και ξεχωριστή αναφορά στη συμφωνία με την πΓΔΜ για την ονομασία λέγοντας ότι «ο πρόεδρος Τραμπ πρόσφατα καλωσόρισε την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, η οποία θα ξεκλειδώσει τις αγορές στα Βαλκάνια και θα βελτιώσει την σταθερότητα στην περιοχή».

«Θέλουμε να έχουμε μια υγιή και επιτυχημένη Ελλάδα ως έναν καλύτερο εταίρο», τονίζει ο κ. Ρος.

Ερωτηθείς από το insider.gr για το παγκόσμιο εμπόριο και τους δασμούς που θέτει η χώρα του ο Αμερικανός υπουργός σημειώνει ότι επικρατεί αισιοδοξία μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Την προηγούμενη εβδομάδα ο εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ συναντήθηκε με την ομόλογο του στην ΕΕ, Σεσίλια Μάλμστρομ και εγώ θα έχω επιπλέον συναντήσεις με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

»Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει περαιτέρω πρόοδος μέσα απ’ αυτές τις συναντήσεις», σημειώνει.

«Σε αυτά τα ζητήματα οι διαπραγματεύσεις γίνονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

»Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι οι δασμοί τέθηκαν σε ισχύ για να προστατεύσομε την εθνική μας ασφάλεια και να υπερασπιστούμε τις αμερικανικές εταιρείες από άδικες εμπορικές πρακτικές, ειδικά στους κλάδους του αλουμινίου και του χάλυβα», προσθέτει ο κ. Ρός.

«Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε τους δασμούς, τις επιχορηγήσεις και τους μη φορολογικούς φραγμού στο εμπόριο και στις πλευρές του Ατλαντικού.

»Θέλουμε να ενωθούμε με τους συμμάχους μας για να δημιουργήσουμε ένα εμπορικό σύστημα που θα είναι ελεύθερο και δίκαιο για όλους τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις μας.

Πηγή:tribune.gr

  •  
    1
    Share
  •  
  •  
  • 1
  •