Εμπρησμοί με κοινό επιχειρησιακό σχέδιο στις πυρκαγιές της Αττικής;

Του Κώστα Παπαδόπουλου*

Το παρόν άρθρο είναι συνέχεια αυτού που δημοσίευσα στο neweconomy.gr στις 8 Αυγούστου με τίτλο “Είναι οι πρόσφατες φωτιές πόλεμος από ξένες μυστικές υπηρεσίες;”. Θα αναφέρω κάποια επιχειρήματα που παραπέμπουν στο ότι οι πυρκαγιές της Αττικής προκλήθηκαν από εμπρηστές με κοινό επιχειρησιακό σχέδιο. Δεν έχω φυσικά τις τελικές αποδείξεις και ούτε πιστεύω ότι θα τις εντοπίσει το κράτος (όσο πιο επαγγελματίες είναι οι εμπρηστές τόσο δεν αφήνουν πίσω τους ίχνη). Θέλω όμως να μείνει στους αναγνώστες και η εκδοχή του οργανωμένου εμπρησμού. Ας υπάρχει κι αυτή καταχωνιασμένη κάπου σαν αστερίσκος δίπλα σε άλλες που αποδίδουν τις φωτιές στην κλιματική αλλαγή η στην περιοδικότητα αυτοανάφλεξης των πευκόδασων.

Σαν εισαγωγή θέλω να υπογραμμίσω ότι από τις 4 φονικότερες πυρκαγιές του 21ου αιώνα, οι 3 αποδόθηκαν σε οργανωμένους εμπρηστές, σύμφωνα με κυβερνητικές εκδοχές. Αναφέρομαι στις πυρκαγιές της Αυστραλίας του 2009 με τους 180 νεκρούς και στις φωτιές της Πορτογαλλίας το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2017 με 111 νεκρούς Πορτογάλλους και 4 Ισπανούς. Στην τρίτη θέση για τις φονικότερες πυρκαγιές είναι αυτές της Αττικής που ακόμη δεν γνωρίζουμε τα αίτια. Στην τέταρτη θέση οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 2007 με τους 74 νεκρούς, για τις οποίες η επίσημη κυβερνητική θέση ήταν ότι οφείλονταν σε εμπρησμούς με κοινό επιχειρησιακό σχέδιο (όπως είδαμε στο προηγούμενο άρθρο).

Οι επίσημες εκδοχές

Ας μεταφερθούμε τώρα στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν στις 26 Ιουλίου οι υπουργοί Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Τόσκας και οι αρχηγοι της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής και στην οποία αναφέρθηκαν στοιχεία για την πυρκαγιά στα Γεράνεια που κινούν εύλογες υποψίες για εμπρησμό.

Στις 12:35 μμ καταγράφεται από τα δορυφορικά δεδομένα εκδήλωση 13 θερμικών εστιών πυρκαγιάς σε γραμμική διάταξη εμφανίζεται αρχικά κοντά σε οδικό δίκτυο. Δεδομένου ότι η διεύθυνση του ανέμου ήταν βόρεια βορειοδυτική, οι εστίες που καταγράφονται 30 λεπτά αργότερα βόρεια και βορειοδυτικά της πρώτης εστίας, προξενούν εύλογα ερωτηματικά. Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω θερμικά σημεία, όπως αποτυπώνονται από τη δορυφορική απεικόνιση, βρίσκονται σε νοητές και παράλληλες ευθείες κοντά σε οδικό δίκτυο που απέχουν μεταξύ τους περίπου 1.100μ και επισημαίνεται η χρονικά σχεδόν ταυτόσημη εκδήλωση των θερμικών εστιών. Οι δορυφορικές αποτυπώσεις παραδόθηκαν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να προχωρήσουν οι αυτοψίες στα ανωτέρω σημεία.”

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν και διασταυρώθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, τη NASA και δύο ευρωπαϊκούς δορυφόρους.

Από τα διάφορα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, όχι μόνο από τους δύο υπουργούς, αλλά συνολικά στον τύπο τις μέρες μετά την πυρκαγιά, θα παρουσιάσω όσα κατά τη γνώμη μου συνηγορούν για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού. Εμπρησμού που αφορά όχι μόνο τα Γεράνεια, αλλά ενδεχομένως και την πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής.

α) Στα Γεράνεια 14 εστίες πυρκαγιάς εκδηλώθηκαν μέσα σε μισή ώρα, δηλαδή σχεδόν ταυτόχρονα.

β) Στις εστίες άρεσε το οδικό δίκτυο και αναπτύχθηκαν δίπλα σε αυτό σε 4 παράλληλες γραμμές.

γ) Οι εστίες είχαν την ίδια περίπου απόσταση μεταξύ τους, δηλαδή γύρω στα 1.100 μέτρα.

δ) Εφόσον ο άνεμος ερχόταν από βορειοδυτικά οι εστίες της φωτιάς έπρεπε να αναπτυχθούν νοτιοανατολικά. Αναπτύχθηκαν όμως βορειοδυτικά, αντίθετα στη φορά του ανέμου. Σε όλες τις χώρες του πλανήτη διαχρονικά οι εστίες μιας πυρκαγιάς αναπτύσσονται προς την κατεύθυνση του ανέμου. Η μοναδική εξαίρεση στους φυσικούς αυτούς νόμους είναι η πυρκαγιά στα Γεράνεια.

ε) Το απόγευμα που η φωτιά σε Γεράνεια και Κινέτα είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις εμφανίζεται μια περίεργη πυρκαγιά πάνω από τα Διυλιστήρια του Ασπρόπυργου. Δίνεται μεγάλη μάχη να μην πλησιάσει εκεί όχι μόνο από την Πυροσβεστική, αλλά και από το ίδιο το προσωπικό των Διυλιστηρίων που πάλευε με τις μάνικες.

στ) Την ώρα που η μεγαλύτερη δύναμη της Πυροσβεστικής Αττικής και Κορινθίας έδινε μάχη να σώσει κατοίκους και σπίτια στην Κινέτα και να μην φτάσει η φωτιά στα Διυλιστήρια, ξεσπάει η φωτιά στο Νταού Πεντέλης σε δύο εστίες. Αν η μία εστία οφειλόταν σε ασυνείδητο κάτοικο της περιοχής που ήθελε να κάψει ξύλα σε ένα ύψωμα, η δεύτερη εστία που οφειλόταν;

ζ) Την ίδια στιγμή που ξεσπάει η φωτιά στο Νταού Πεντέλης έχουμε φωτιά και στον Κάλαμο που καίει σπίτια στο Πανόραμα και κατεβαίνει μέχρι την παραλία των Αγίων Αποστόλων. Πρώτη φορά στην ιστορία της Αττικής έχουμε τρία ταυτόχρονα μεγάλα μέτωπα. Και τα τρία να απειλούν πυκνοκατοικημένες περιοχές.

η) Προσθέστε στην όλη εικόνα ότι ένα μήνα πριν έγινε προσπάθεια για αποσταθεροποίηση της Ελλάδας και πτώσης της κυβέρνησης μέσω αποστασίας βουλευτών των ΑΝΕΛ.

Υποψίες για αποσταθεροποίηση της χώρας;

Το 2012 ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας κάλεσε την ΕΥΠ στις έρευνες, επειδή εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη Ζάκυνθο από 4 εστίες ταυτόχρονα και την ίδια στιγμή ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά της Χίου. Mια φωτιά που έκαψε 180.000 μαστιχόδεντρα, απανθράκωσε 150.000 στρέμματα, και ήταν η τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη το 2012. Κατά τη γνώμη μου πολύ καλά έκανε ο υπουργός της ΝΔ να καλέσει τότε την ΕΥΠ. Και φαντάζομαι, αν σήμερα κυβερνούσε η ΝΔ πάλι θα καλούσε την ΕΥΠ εφόσον υπήρξαν 14 ταυτόχρονες εστίες στα Γεράνεια, αντίθετες στη φορά του ανέμου, και επειδή όταν η πυρκαγιά έφτασε να απειλεί και τα Διυλιστήρια, τότε ξεκίνησε η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης και στον Κάλαμο.

Εξυπακούεται ότι μία κυβέρνηση δεν καλεί την ΕΥΠ για έναν απλό εμπρησμό οικοπεδοφάγων, αλλά μόνο όταν έχει βάσιμες υποψίες ότι υπάρχει πολλαπλό σχέδιο εμπρησμών με κοινό επιχειρησιακό σχέδιο και με σκοπό την αποσταθεροποίηση της χώρας. Σε αυτή την περίπτωση η εκάστοτε κυβέρνηση υποψιάζεται σαν δράστη είτε ντόπιο πλέγμα μεγάλων συμφερόντων είτε κυρίως ξένη χώρα και αυτό μας οδηγεί στον τίτλο του προηγούμενου άρθρου.

Συμπέρασμα

Με βάση τα επιχειρήματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως, καταλήγω ότι υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών στα Γεράνεια. Πρέπει επίσης να προβληματίσει ότι οι φωτιές που ξεκίνησαν σε Πεντέλη και Κάλαμο, άναψαν ακριβώς την ώρα που η Πυροσβεστική έδινε μάχες στην Κινέτα και τα Διυλιστήρια. Υπάρχει μια ανησυχητική ομοιότητα για τις φωτιές σε Κινέτα, Μάτι και Κάλαμο. Η φωτιά άναψε αρχικά σε αραιοκατοικημένη δασική ορεινή περιοχή, και λόγω των ανέμων που φύσαγαν προς νότια και νοτιοανατολικά, κατέληξε να απειλεί τρία παραλιακά οικιστικά κέντρα στην Αττική ταυτόχρονα. Από τα Γεράνεια κατέβηκε στην Κινέτα, από το Νταού Πεντέλης στο Μάτι και από την αγροτοδασική έκταση που βρισκόταν πάνω από το συνοικισμό Πανοράματος στον Κάλαμο προς την παραλία των Αγίων Αποστόλων. Αν υπήρξε κοινό επιχειρησιακό σχέδιο είναι ξεκάθαρο πως λειτούργησε. Με πρόκληση εστιών σε αραιοκατοικημένες δασικές περιοχές που ήταν δύσκολο να γίνει αμέσως αντιληπτή η φωτιά, και μετά την δουλειά θα την έκανε ο άνεμος που θα την μετέφερε σε πυκνοκατοικημένες παραλιακές ζώνες. Η επιλογή τριών περιοχών ταυτόχρονα εξυπηρετούσε τη στρατηγική του αντιπερισπασμού και της διάσπασης των δυνάμεων της Πυροσβεστικής.

Θεωρώ σύμπτωση, ότι η μία από τις δύο εστίες που ξεκίνησε η φωτιά στην Πεντέλη φαίνεται ότι οφείλεται σε κάτοικο που επιχείρησε να κάψει ξύλα σε ένα ύψωμα. Μία εστία λόγω ατυχήματος ανάμεσα σε 18 εστίες, σε τρεις περιοχές της Αττικής, δεν αλλάζει την συνολική εικόνα. Και μην ξεχνάτε κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό που αγνοήθηκε από τα μεγάλα μήντια. Ότι είχαμε και δύο εστίες φωτιάς στη Νέα Μάκρη τα μεσάνυχτα στις 26 Ιουλίου που όπως και στα Γεράνεια ξεκίνησαν ταυτόχρονα και κοντά στον δρόμο.

Κώστας Παπαδόπουλος Δημοσιογράφος*

  •  
  •  
  •  
  •  
  •