Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την βραχυπρόθεσμη πορεία του χρηματιστηρίου

Έπειτα από ένα χρονικό διάστημα συσσώρευσης δύο μηνών για τον γενικό δείκτη, ο Αύγουστος δεν ξεκίνησε και με τους καλύτερους οιωνούς. Η ανοσία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς σε κάθε εταιρικό ή μακροοικονομικό νέο, δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς για την συνέχεια.

Η αντίδραση που πραγματοποίησε ο γενικός δείκτης από το νέο χαμηλό έτους των 700,27 μονάδων, αποτελεί μία καλή ένδειξη για την συνέχεια, με τις προκλήσεις όμως να παραμένουν. Αμέσως παρακάτω, αξίζει να αναφέρουμε τους παράγοντες οι οποίοι θα επηρεάσουν το ελληνικό χρηματιστήριο, καθορίζοντας και την τάση του σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Γενικός δείκτης και αναδυόμενες αγορές

Ο γενικός δείκτης από τα πρόσφατα υψηλά 895,64 μονάδων στις 1 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή, υποχωρεί 23,56%, βρίσκεται δηλαδή σε bear market. Αυτό το οποίο έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, είναι το γεγονός ότι από τις αρχές του μήνα βρίσκεται σε θετική συσχέτιση με τον δείκτη iShares MSCI Emerging Markets (EEM), κάτι το οποίο δεν ίσχυε προηγουμένως (βλ. γράφημα παρακάτω, κόκκινη γραμμή γενικός δείκτης, μπλε γραμμή ΕΕΜ).

Πηγή γραφήματος:www.investing.com

Ο δείκτης αναδυόμενων αγορών βρέθηκε σε bear market μια εβδομάδα νωρίτερα, για να καταφέρει να εξέλθει αυτής σε μόλις δύο συνεδριάσεις, ενώ εισήλθε και πάλι σε αυτήν την Παρασκευή, καθώς από τα πρόσφατα υψηλά καταγράφει απώλειες 20%.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η βραχυπρόθεσμη πορεία των ελληνικού χρηματιστηρίου εξαρτάται από την πορεία των αναδυόμενων αγορών, για όσο τουλάχιστον η συσχέτιση θα παραμένει θετική. Μέχρι στιγμής, η αντίδραση του δείκτη αναδυόμενων αγορών μπορεί να χαρακτηριστεί ως φυσιολογική, καθώς κινήθηκε έντονα πτωτικά με τα γεγονότα της τουρκικής οικονομίας.

Εάν την εβδομάδα που μας έρχεται, ο εν λόγω δείκτης συνεχίσει την ανοδική του πορεία, τότε το πιο πιθανό είναι τα θεσμικά χαρτοφυλάκια να έχουν αλλάξει στρατηγική για αποεπένδυση από τις αναδυόμενες αγορές, κάτι το οποίο θα προεξοφλεί και θετικές εξελίξεις για την τουρκική οικονομία. Σε αντίθετη περίπτωση, αναμένεται ένα νέο sell-off στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, με τους επενδυτές να τοποθετούν τα κεφάλαια τους σε αυτές των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων. Και στις δύο περιπτώσεις, η κίνηση του γενικού δείκτη θα είναι ανάλογη.

Εταιρικά αποτελέσματα

Σε λίγο μπαίνουμε στην περίοδο των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων εξαμήνου, με την προσοχή να στρέφεται κυρίως σε αυτά των τραπεζών. Εάν η αύξηση της κερδοφορίας είναι ικανοποιητική, και οι εκτιμήσεις των διοικήσεων είναι θετικές για το σύνολο του έτους, τότε είναι εφικτή μία αντίδραση διαρκείας, διαφορετικά αυξάνονται οι πιθανότητες ώστε να δούμε νέα χαμηλά έτους.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι κάθε πώληση «κόκκινων» δανείων έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κερδοφορία των τραπεζών, καθώς η τράπεζα ρευστοποιεί με discount ένα asset το οποίο προοριζόταν να αποφέρει κέρδος. Μέχρι στιγμής, διάφορες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα στηριχθεί για ακόμη μία φορά στις προμήθειες. Ίδωμεν.

Εκλογές

Ένας σημαντικός παράγοντας ο οποίος διαμορφώνει την τάση σε κάθε χρηματιστήριο, είναι οι εκλογές. Θυμόμαστε όλοι τα νέα ιστορικά χαμηλά που κατέγραψε ο γενικός δείκτης λίγο πριν τις δεύτερες εκλογές του 2012, αλλά και τον Φεβρουάριο του 2016, όταν η πολιτική αβεβαιότητα είχε κτυπήσει κόκκινο.

Μέχρι στιγμής στα διάφορα σενάρια που ακούγονται για την ημερομηνία των εκλογών, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν αντιδρά. Ουσιαστικά δεν έχει αρχίσει ακόμη να προεξοφλεί τίποτα, τοποθετώντας αυτές για το νέο έτος.

Πολλοί από εμάς δίνουν σημασία στις δημοσκοπήσεις, ώστε να δουν πιο κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές. Για έναν έμπειρο παρατηρητή όμως του ελληνικού χρηματιστηρίου, ασφαλής δημοσκόπηση αποτελεί η συμπεριφορά της αγοράς, και ειδικότερα του γενικού δείκτη.

Τεχνική εικόνα

Προτού ολοκληρώσουμε, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στο εβδομαδιαίο γράφημα του γενικού δείκτη, όπου φαίνεται ξεκάθαρα η ισχυρή στήριξη στην περιοχή των 700-709 μονάδων (γραμμή ΓΔ). Η εβδομάδα που μας έρχεται κρίνεται κρίσιμη, καθώς εάν ολοκληρωθεί με θετικό πρόσημο, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες ώστε να κινηθεί προς την αντίσταση των 760 μονάδων (γραμμή ΑΒ), χωρίς όμως συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες να κινηθεί πάνω από αυτήν. Σε διαφορετική περίπτωση, θα δοκιμάσει εκ νέου την στήριξη των 700-709 μονάδων, με την διαφορά όμως αυτή την φορά να είναι ότι θα κινηθεί κάτω από αυτήν.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, εάν η θετική συσχέτιση μεταξύ γενικού δείκτη και δείκτη αναδυόμενων αγορών αλλάξει σε αρνητική, τότε αυτό θα αποτελεί ένδειξη ότι το ελληνικό χρηματιστήριο αρχίζει να προεξοφλεί είτε θετικά, είτε αρνητικά, τα αποτελέσματα εξαμήνου ή την προεκλογική περίοδο.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

One thought on “Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την βραχυπρόθεσμη πορεία του χρηματιστηρίου

Comments are closed.