Βραζιλία: Προελαύνει από τη φυλακή ο Λούλα

Παρά το γεγονός ότι έχει αρχίσει να εκτίει ποινή φυλάκιση ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα είναι το απόλυτο φαβορί για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Μια νέα δημοσκόπηση ήλθε να επιβεβαιώσει την Τετάρτη το τεράστιο προβάδισμα του πρώην προέδρου Λούλα στην κούρσα προς τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου στη Βραζιλία, παρά το ότι είναι φυλακισμένος από τον Απρίλιο.

Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα άρχισε να εκτίει την 7η Απριλίου την ποινή κάθειρξης 12 ετών κι ενός μήνα που του επιβλήθηκε για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Ο κεντροαριστερός πρώην αρχηγός του κράτους κινδυνεύει εξάλλου να δει την υποψηφιότητά του να κρίνεται άκυρη από το εκλογοδικείο περί τα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Παρόλα αυτά ο Λούλα πιστώθηκε το 39% των προθέσεων ψήφου (30% τον Ιούνιο), στην έρευνα που διενήργησε και δημοσιοποίησε την Τετάρτη το ινστιτούτο Datafolha, με δείγμα 8.433 ψηφοφόρους. Διαθέτει τεράστιο προβάδισμα έναντι του πλησιέστερου αντιπάλου του, του βουλευτή της άκρας δεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου, άλλοτε λοχαγού και νοσταλγού της στρατιωτικής δικτατορίας, ο οποίος πιστώθηκε το 19% των προθέσεων ψήφου (17% τον Ιούνιο).

Κανένας άλλος από τους 11 υποψήφιους και υποψήφιες στις εκλογές δεν φέρεται ικανός ή ικανή κατά τη δημοσκόπηση να ξεπεράσει το 10% των ψήφων στον πρώτο γύρο, που προβλέπεται να διεξαχθεί την 7η Οκτωβρίου.

Σε έναν υποθετικό δεύτερο γύρο τη 28η Οκτωβρίου ανάμεσα στον Λούλα και τον Μπολσονάρου, ο Λούλα θα κέρδιζε με το 52% των ψήφων, σύμφωνα με την έρευνα αυτή που διενεργήθηκε την 20ή και την 21η Αυγούστου και έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±2%.

Δύο άλλες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα ήδη είχαν καταγράψει άνοδο του ποσοστού του Λούλα, η μία στο 37,3% των προθέσεων ψήφου, η άλλη στο 37%, με τον Μπολσονάρου στο 18,8% και στο 18% αντίστοιχα—δηλαδή υποδιπλάσιο ποσοστό.

Πηγή:news247.gr

  •  
    38
    Shares
  •  
  •  
  • 38
  •