Εκατομμύρια τετραγωνικά αυθαιρεσίας: Οι πρωταθλήτριες περιοχές σε δηλώσεις για τακτοποίηση

Στα 3,5 δισ. ευρώ ανέρχονται μέχρι στιγμής τα έσοδα από τις δηλώσεις αυθαιρέτων στην επταετία από το 2011 έως σήμερα. Από αυτά το 1,8 δισ. έχει εισπραχθεί, ενώ τα υπόλοιπα είναι πρόστιμα ρυθμισμένα σε δόσεις.

Σε 1,1 εκατομμύριο ανέρχονται μέχρι σήμερα τα δηλωθέντα αυθαίρετα, ενώ η διαδικασία δήλωσής τους δεν βρίσκεται ούτε καν στα μισά καθώς εκτιμάται ότι το σύνολο των δηλώσεων για αυθαίρετα κτίσματα και αυθαιρεσίες θα ξεπεράσει τα τρία εκατ. φτάνοντας ακόμα και τα 3,5 εκατ. Τα ηνία σε αυθαίρετα κτίσματα κατέχει η ανατολική Αττική, ενώ την κορυφαία πεντάδα συμπληρώνουν η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Εύβοια και Χαλκιδική.

Οι πρωταθλητές

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Σεπτέμβριος 2017), που διαχειρίζεται το σύστημα Δηλώσεων Αυθαιρέτων Κτισμάτων, η Ανατολική Αττική είναι πρωταθλήτρια με 76.612 δηλώσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων. Τα τετραγωνικά αυθαιρεσίας που αφορούν κύριους χώρους ξεπερνούν τα πέντε εκατομμύρια, ενώ τα πρόστιμα ξεπερνούν συνολικά τα 553 εκατ. ευρώ.

Ακολουθεί η Περιφέρεια Θεσσαλονίκης με 66.911 δηλώσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων που αφορούν στην πλειονότητά τους τετραγωνικά κύριων χώρων, ενώ τα πρόστιμα που αντιστοιχούν ανέρχονται σε 246 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κεντρικός και βόρειος τομέας της Αθήνας επίσης συγκεντρώνουν πλήθος δηλώσεων, 51.915 και 40.127 αντίστοιχα, ενώ ακολουθεί ο νότιος τομέας με 31.195 δηλώσεις.

Πάντως, σύμφωνα με το ΤΕΕ, το σημαντικότερο πρόβλημα με τα αυθαίρετα κτίσματα εντοπίζεται εκτός από την ανατολική Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, σε Χαλκιδική και Εύβοια. Μία απλή εξήγηση ειδικά για τη Χαλκιδική όπου οι δηλώσεις αυθαιρέτων ανέρχονται σε 27.232 είναι το γεγονός ότι η περιοχή αναπτύχθηκε ως τόπος εξοχικών των Θεσσαλονικέων.

Εντελώς αυθαίρετα

Από το σύνολο των 1,1 εκατ. δηλώσεων, μία στις τρεις, περίπου 330.000, αφορούν αυθαίρετα κατηγορίας 5, όπου εντάσσονται τα παντελώς αυθαίρετα ή με υπέρβαση μεγεθών άνω του 40%, μετά το 1983. Βάσει νόμου στην περίπτωση των αυθαιρέτων αυτής της κατηγορίας αναστέλλεται για 30 χρόνια η επιβολή κυρώσεων μετά την καταβολή του σχετικού παραβόλου και την καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου. Υπό προϋποθέσεις δύναται να εξαιρεθούν οριστικά της κατεδάφισης.

Είναι πολλά τα λεφτά…

Τα έσοδα για το Δημόσιο από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από το 2011 έως σήμερα αγγίζουν τα 3,5 δισ. ευρώ. Συνολικά έχουν εισπραχθεί τα 1,8 δισ. και ακόμα 1,7 δισ. βρίσκεται σε ρύθμιση καθώς καταβάλλονται δόσεις από τους υπόχρεους.

Σημειώνεται ότι τα αυθαίρετα τα οποία μπορούν να υπαχθούν στον νόμο για την τακτοποίηση βρίσκονται σε περιοχές που επιτρέπεται η δόμηση και όχι σε δάσος, αιγιαλό ή αρχαιολογικό χώρο.

Πού πηγαίνουν τα έσοδα από τα αυθαίρετα

Σύμφωνα με τον νόμο του 2017 τα έσοδα από τα αυθαίρετα πρέπει να οδηγηθούν στο «Πράσινο Ταμείο», για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών δράσεων, του χωροταξικού σχεδιασμού, σε αναπλάσεις υποβαθμισμένων περιοχών και αναβαθμίσεις κτιρίων.

Ωστόσο, και τα έσοδα από τα πρόστιμα έπεσαν θύμα της οικονομικής κρίσης καθώς παραμένουν σε ποσοστό 97,5% δεσμευμένα σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας και αναμένεται να διατεθούν πάλι μετά τη λήξη του μεσοπρόθεσμου το 2022.

Μονόδρομος η δήλωση

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει πολλές νομοθετικές απόπειρες για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, ωστόσο, οι μόνοι νόμοι που δεν έχουν κριθεί αντισυνταγματικοί είναι του 1983 και του 2013. Βάσει του τελευταίου νόμου (4495/2017) που αντικατέστησε τους προηγούμενους, προβλέπεται η κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων ανάλογα με την σοβαρότητα της παράβασης που έχει γίνει στο κτίσμα, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι δεν υπάρχει κανένα κτίριο χωρίς αυθαιρεσία. 

Η δήλωση του αυθαιρέτου ή τις αυθαιρεσίας είναι και ο μόνος τρόπος για να ενημερωθεί η πολιτεία για την ύπαρξή του.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων θα προχωρήσουν στη δήλωσή τους προβλέπεται απαγόρευση κάθε αξιοποίησης του ακινήτου χωρίς να έχουν δηλωθεί οι αυθαιρεσίες.

Πηγή:sputniknews.gr