Αποκλειστικό: Εκδότες εγκέφαλοι σε εγκληματική οργάνωση

Αποκλειστικό: Εκδότες εγκέφαλοι σε εγκληματική οργάνωση

  • Ισόβια στην Φρύνη Οντόνι (μάνα του Ροδόλφου) και τον Κώστα Κυριακόπουλο
  • Απόφαση καταπέλτης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων
  • Η περιπέτεια της Sportime, η φοροδιαφυγή της Sportingbet, οι απάτες και οι offshore
  • Στην Αγγλία ο Ροδόλφος Οντόνι

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Απόφαση-κόλαφο εξέδωσε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών επιβάλλοντας ποινή ισοβίων σε εκδότες για βαρύτατα κακουργήματα όπως την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απιστία αλλά και απείθεια. Η Παρασκευή 13η Ιουλίου ήταν μια δύσκολη ημέρα για την Φρύνη Οντόνι, μητέρα του ΡοδόλφουΟντόνι, και τον Κώστα Κυριακόπουλο, τον άνθρωπο με τα χίλια πρόσωπα και ονόματα (σ.σ. έφερε και το όνομα Γιώργος Ρωμιός), οι οποίοι υπήρξαν στενοί συνεργάτες αλλά και –μεταξύ άλλων- εκδότες της ιστορικής αθλητικής εφημερίδας Sportime.

Στο Κακουργιοδικείο έπεσε η αυλαία της πλέον πολύκροτης επιχειρηματικο-εκδοτικής υπόθεσης των τελευταίων ετών που είχε τα πάντα. Εκτός από την Φρύνη Οντόνι και τον Κώστα Κυριακόπουλο στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν τέσσερα ακόμη άτομα. Οι Η.Μ., Α.Κ., Κ.Κ. και Γ.Π. οι οποίοι ενεπλάκησαν επίσης στις εκδοτικές επιχειρήσεις. Σε αντίθεση με τους συγκατηγορούμενούς τους κρίθηκαν αθώοι.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ποινής η πρώην Μrs Sportime οδηγήθηκε στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα Θήβας ενώ σε άλλη φυλακή ο Κώστας Κυριακόπουλος ο οποίος είχε συλληφθεί και τον Ιανουάριο του 2012. Τότε ο στενός συνεργάτης της οικογένειας Οντόνι είχε συλληφθεί στο Ψυχικό για χρέη 741.796 ευρώ καθώς εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις για απάτη, πλαστογραφία, ασφαλιστικές εισφορές και παράβαση του νόμου περί εργατικής νομοθεσίας αντιμετωπίζοντας συνολική ποινή κάθειρξης άνω των 24 χρόνων και χρηματικό πρόστιμο 60.000 ευρώ. Μετά την απολογία του μάλιστα σε εισαγγελέα και ανακριτή είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος και είχε οδηγηθεί στις φυλακές της Λάρισας.

Την ίδια στιγμή ο Ροδόλφος Οντόνι βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, «αυτοεξόριστος» στην Μεγάλη Βρετανία όπου εδράζει η εταιρεία Centric παρακολουθώντας άφωνος την μητέρα του και τον πλέον στενό του συνεργάτη να καταλήγουν πίσω από τα σίδερα της φυλακής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας πληροφορήθηκε έκπληκτος την είδηση ότι η δαμόκλειος σπάθη της Δικαιοσύνης έπεσε επάνω από το κεφάλι της μητέρας του και του πλέον στενού του συνεργάτη τις ημέρες της παντοδυναμίας του. Πρόσωπα τα οποία επικοινώνησαν μαζί του ανέφεραν στην «ΜΠΑΜ» ότι παρά το γεγονός ότι γνώριζε την αντικειμενική δυσκολία της ποινικής υπόθεσης και τις βαρύτατες κατηγορίες οι οποίες περιγράφονται με λεπτομέρεια στο παραπεμπτικό βούλευμα ευελπιστούσε ότι στο τέλος της ημέρας η ετυμηγορία των φυσικών δικαστών ήταν λίγο πιο επιεικής. Ωστόσο από την ακροαματική διαδικασία ξετυλίχθηκε πλήρως ο τρόπος που ενεργούσε η συγκεκριμένη επιχειρηματική και εκδοτική οργάνωση η οποία έλαβε τον χαρακτηρισμό «εγκληματική».

Το κατηγορητήριο

Το κατηγορητήριο ήταν βαρύ. Ο Κώστας Κυριακόπουλος καταδικάστηκε για υπεξαίρεση σε βάρος της εταιρείας OPTICAL MEDIA PRODUCTION EUROPE η οποία (επισήμως) είχε ως σκοπό την παραγωγή cd και dvd και σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η δε Φρύνη Οντόνι καταδικάστηκε για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσω των συμμετοχών της στις εταιρείες HELLAS A.E. και Ψηφιακές Αναπαραγωγές Α.Ε. Οι δε κακουργηματικές πράξεις φέρονται ότι τελέστηκαν από τον Άυγουστο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2005. Την περίοδο δηλαδή που η εφημερίδα Sportime είχε περάσει στα χέρια της οικογένειας Οντόνι.

Η αμαρτωλή ιστορία της Sportime: Οι οκτώ εταιρείες και οι εκδότες- φαντάσματα

Απρίλιος 2008. Η ιστορική εφημερίδα «Sportime» βάζει λουκέτο. Οι εργαζόμενοι είναι στα κάγκελα. Από εκείνη την στιγμή ξεκινούν τον ανένδοτο αγώνα για την δικαίωση τους. Έναν αγώνα σκληρό και πολλές φορές άνισο καθώς έχουν να τα βάλουν με «αχυρανθρώπους», εκδότες οι οποίοι άλλαζαν από την μια ημέρα στην άλλη αλλά και ένα πολυδαίδαλο σύστημα εξωχώριων εταιρειών που έφταναν μέχρι και τον μακρινό Παναμά.Η εμπλοκή του ΡοδόλφουΟντόνι και της μητέρας του αλλά και του Κώστα Κυριακόπουλου με την εφημερίδα ξεκινά από το 2002. Η ιστορία του ιστορικού τίτλου είναι όμως πολύ πιο παλιά:

Το 1990 ο γνωστός και μη εξαιρετέος εκδότης, Μιχάλης Ανδρουλιδάκης και η Μαρία Μαρκοπούλου συνιστούν την εταιρεία «ΚΛΕΒΕΡ ΕΛΛΑΣ».. Στις 11 Φεβρουαρίου 1994 η εταιρεία «ΚΛΕΒΕΡ ΕΛΛΑΣ» καταθέτει στο Υπουργείο Εμπορίου το σήμα «SPORTIME».Ένα μήνα νωρίτερα (12/1/94)συνιστάται από τους Μιχάλη Ανδρουλιδάκη και Αθανάσιο Βιλδιρίδη η εταιρεία «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ» με τον διακριτό τίτλο «MAXLINE». Μέλη του ΔΣ οι Μιχάλης Ανδρουλιδάκης, Θανάσης Παύλοβιτς, Αγ. Βιλδιρίδης, ΑντωνίαΑνδρουλιδάκη.Στις 15 Ιουλίου 1994 η «ΚΛΕΒΕΡ ΕΛΛΑΣ» μεταβιβάζει το σήμα «SPORTIME» στον «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΥΠΟ» (MAX LINE).Το 2001, η Αγροτική Τράπεζα χορηγεί δάνειο 1.350.000.000 δις δραχμές (3.961.868 ευρώ) στην «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ» (MAX LINE). Το δάνειο αυτό δεν πληρώθηκε στις 31 Ιουλίου 2002 και η ΑΤΕ επέβαλλε κατάσχεση του σήματος SPORTIME για 4.350.884 ευρώ.Νωρίτερα, το 1999, η Τράπεζα Πειραιώς, χορηγεί δάνειο 6.500.000.000 δις δραχμών στον Μιχάλη Ανδρουλιδάκη.

Δάνειο στον «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΥΠΟ» (MAX LINE) χορηγεί και η Εθνική Τράπεζα το 1995 και 1997, με ενέχυρο την απαίτηση από την εταιρεία διανομής «ΑΡΓΟΣ» από τις πωλήσεις του SPORTIME. Στις 16 Δεκεμβρίου 2002 η «MAX LINE» μεταβιβάζει τον τίτλο της εφημερίδας «SPORTIME» στην εταιρεία «SUNSEEKER» που εδρεύει στον Παναμά με όλα τα βάρη, αντί 200.000 ευρώ. Η εταιρεία «SUNSEEKER» εκπροσωπείται από τον Θ. Χριστόπουλο και στη συνέχεια από την Φρύνη Οντόνι. Έτσι λοιπόν στο παιγνίδι μπαίνει η οικογένεια Οντόνι και ο Κυριακόπουλος. Έξι μέρες μετά τη σύσταση της «POINT» (24.12.2002) ο Στ. Χατζηδάκης μεταβιβάζει το 25% των μετοχών που φερόταν να είχε, στον Θ. Χριστόπουλο που αποκτά έτσι το 50%, ενώ το υπόλοιπο 50% κατέχει η Σουζάνα Νικία. Στην συνέχεια, τον Μάρτιο του 2003, ο Χριστόπουλος πωλεί τις μετοχές του (50%) στην «POINT» της ΦρύνηςΟντόνι που έχει πλέον το 50% των μετοχών του SPORTIME. Το ίδιο γίνεται και με τις μετοχές «SUNSEEKER» όπου πάλι ο Χριστόπουλος τις πωλεί στην ΦρύνηΟντόνι. Τι συμβαίνει τότε; Με τη μεταβίβαση του τίτλου της εφημερίδας στην «SUNSEEKER» (16.12.2002) από την «MAX LINE», αυτή τον παραχωρεί για αποκλειστική χρήση στην «POINT» για 10 χρόνια έναντι μισθώματος 100.000 ευρώ ανά έτος.Στις 14 Φεβρουαρίου 2003, η Τράπεζα Πειραιώς για την καταβολή του εκπλειστηριάσματος στις 18.12.2002 (6.240.005 ευρώ), χορηγεί ισόποση πίστωση στην «POINT». Με τα χρήματα αυτά οι Θ. Χριστόπουλος, η Φρ. Οντόνι και η Σ. Νικία, ενεχυριάζουν στην Τράπεζα για μέρος του δανείου (2.934.702 ευρώ) τις μετοχές των εταιρειών «POINT» και «SUNSEEKER».

Από το 1994 είχε συσταθεί η εταιρεία «TEXT&COLOR» η οποία στη συνέχεια με τον Αλ. Κοτσαύτη συνιστούν την «Αθλητική Εκδοτική Τεχνολογίας Συμμετοχών Διαφημιστική Εμπορική ΑΕ». Στις 18.12.2002, ημέρα που συνιστάται η «POINT» και η Τράπεζα Πειραιώς βγάζει σε πλειστηριασμό τις μετοχές της «MAX LINE», που πάνε στην «POINT», τροποποιείται η από 11.12.2002 σύμβαση δανείου από την Τράπεζα Πειραιώς προς την «TEXT&COLOR», από τις αρχικά 350.000 ευρώ στα 2.430.000 ευρώ. Εγγυητές εμφανίζονται οι ο υιός και η μητέρα Οντόνι. Στο μεταξύ στις 8 Αυγούστου 2003, μεταξύ ΑΤΕ και «POINT» συνάπτεται σύμβαση σωρευτικής αναδοχής χρέους με εγγυητή τη ΦρύνηΟντόνι και την «SUNSEEKER» για τα χρέη της «MAX LINE», ποσού 4.350.884 ευρώ. Συμφωνείται η εξόφληση να γίνει σε 12 χρόνια με καταβολή ισόποσων μηνιαίων δόσεων 37.500 ευρώ. Αναγνωρίζεται η παραχώρηση χρήσης του τίτλου «SPORTIME» στην «POINT»,αλλά χωρίς παραίτηση από την κατάσχεση που είχε επιβάλει επ’ αυτής (31.7.2002). Η άρση κατάσχεσης από τον τίτλο της εφημερίδας, αίρεται στις 7 Νοεμβρίου 2003. Η «POINT» πάντως πτωχεύει την 1η Φεβρουαρίου 2006.

Στις 4 Μαρτίου 2005 συνιστάται η «SPORTIME ΕΚΔΟΤΙΚΗ» με κεφάλαιο 1.050.000 ευρώ από τους Ρ. Οντόνι και Κ. Κροκίδη. Η εταιρεία συνεχίζει την έκδοση της εφημερίδας από 1.7.2005 έως 27.11.2006.Στις 27 Νοεμβρίου 2006 συνιστάται η «SPORTS MAN EΚΔΟΤΙΚΗ» με κεφάλαιο 60.000 ευρώ από τους Ηλ. Μανιατέα και την εξωχώρια εταιρεία αγνώστου μετοχικής σύνθεσης «GREEN BAY COMPANY». Η έκδοση της εφημερίδας συνεχίζεται πια από την «SPORTS MAN ΕΚΔΟΤΙΚΗ» και η οποία, από 26.4.2007, έχει Πρόεδρο της τον Ηλία Μπούνα. Στις 3 Ιουλίου 2007 συνιστάται και φέρεται πλέον ως εκδότης της εφημερίδας, η εταιρεία «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ» με κεφάλαιο 60.000 ευρώ από την «MAGENTA AE», αγνώστων στοιχείων και προφανώς εξωχώριας. Πρόεδρος και πάλι ο Ηλίας Μπούνας. Τρεις μέρες μετά (6.7.2007) συνιστάται και η «KFFO ΕΚΔΟΤΙΚΗ» με κεφάλαιο 60.000 ευρώ και Πρόεδρο, επίσης, τον κλητήρα του SPORTIME, Ηλία Μπούνα. Για ένα μήνα, η εταιρεία, φέρεται να εκδίδει την εφημερίδα. Τέλος, στις 14 Ιανουαρίου 2008, συνιστάται η «IMPATATUR ΕΚΔΟΤΙΚΗ» με κεφάλαιο 60.000 ευρώ από την εξωχώρια «MAGENTA AE» , η οποία και αναλαμβάνει την έκδοση του SPORTIME. Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι προχωρούν σε επίσχεση εργασίας για οφειλές.

ΠΙΝΑΚΑΣ

Οι εταιρείες που εκδώσαν την Sportime

«ΚΛΕΒΕΡ ΕΛΛΑΣ» (Ανδρουλιδάκης) 11.2.1994
MAX LINE/ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ» (Ανδρουλιδάκης, Βιλδιρίδης) 15.7.1994
«SUNSEEKER» (Εξωχώρια στον Παναμά) 16.12.2002
«POINT» (Χριστόπουλος και μετά Φρ. Οντόνι) 24.12.2002
«SPORTIME ΕΚΔΟΤΙΚΗ» (Ρ. Οντόνι) 1.7.2005
«SPORTS MAN ΕΚΔΟΤΙΚΗ» (Ηλ. Μανιατέας και εξωχώρια «GREEN BAY COMPANY») 27.11.2006
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ» (Ηλ. Μπούνας) 3.7.2007
«KFFO ΕΚΔΟΤΙΚΗ» (Ηλ. Μπούνας και εξωχώρια «MAGENTA») 6.7.2007
«IMPATATUR ΕΚΔΟΤΙΚΗ» («MAGENTA») 4.1.2008

O Mr Gazzeta Ροδόλφος Οντόνι: H Sportingbet, η Centric, η πώληση και η φοροδιαφυγή

Νοέμβριος 2017. Στον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και σε εκείνον του διαδικτυακού στοιχήματος σκάει σαν βόμβα η είδηση ότι η εταιρεία Centric συμφερόντων Ροδόλφου Οντόνι πωλεί την προώθηση των προϊόντων της sportingbetστον Όμιλο GVC. Ως επίσημη δικαιολογία ο Οντόνι αναφέρει ότι είναι καιρός η εταιρεία του να… ανοίξει πανιά για άλλα επενδυτικά πλάνα. Σε ενημέρωση η οποία παρέχεται εκείνη την περίοδο στους μετόχους αλλά και το επενδυτικό κοινό επισημαίνεται πως « η αποχώρηση από τη βασική δραστηριότητα δεν ήταν και τόσο ξαφνική, αλλά ήταν προϊόν πολύμηνων ζυμώσεων και συζητήσεων με την GVC». Η τελευταία, σημείωσαν, ήθελε από καιρό να ενσωματώσει στον όμιλό της τις υπηρεσίες που παρείχε η Centric για λογαριασμό της, ακολουθώντας και στην Ελλάδα το μοντέλο που είχε εφαρμόσει και σε άλλες χώρες. Ανέφεραν δε ότι το πακέτο των 14.4 εκατ. ευρώ που έλαβαν από την πώληση μπορεί να μην αποτελούσε το καλύτερο δυνατό deal ωστόσο επεσήμαναν ότι η μεγάλη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει τώρα η εταιρεία είναι η αξιοποίηση του τιμήματος για την επέκταση της παρουσίας της σε νέους και πολλά υποσχόμενους τομείς, όπως η εστίαση και ο τουρισμός αλλά και η ανάπτυξη στον εν πλω στοιχηματισμόόπου έχει ήδη παρουσία.

Είναι αυτή όμως όλη η αλήθεια; Πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις αναφέρουν ότι το deal υπήρξε μια ντρίμπλα της τελευταίας στιγμής του MrSportingbet, ΡοδόλφουΟντόνι, o oποίος είδε τον κλοιό της Δικαιοσύνης αλλά και των ελεγκτικών μηχανισμών της χώρας να κλείνει απειλητικά γύρω από τον λαιμό της συγκεκριμένης στοιχηματικής εταιρείας. Τον Ιανουάριο του 2018 οι φορολογικές Αρχές επέβαλλαν πρόστιμο-μαμούθ ύψους 186,77 εκ. ευρώ στον όμιλο GVC για φορολογικές παραβάσεις οι οποίες αφορούσαν την περίοδο 2010-2011. Σε ανακοίνωσή του τότε ο βρετανικός Όμιλος ανέφερε ότι μία από τις θυγατρικές του ομίλου της που λειτουργούν υπό προσωρινή άδεια χρήσης τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα έχει λάβει «αξιολόγηση φορολογικού ελέγχου» για τα έτη 2010 και 2011, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει ότι κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, η επιχείρηση ανήκε στην Sportingbetplc, πριν από την εξαγορά της από τη GVC το 2013. Υπογράμμιζε παράλληλα ότι το συνολικό ποσό που καταλογίστηκε κατά τον φορολογικό έλεγχο ανέρχεται σε 186,77 εκ. ευρώ και είναι «σημαντικά υψηλότερο τα συνολικά έσοδα της θυγατρικής της στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της περιόδου», προσθέτοντας πως προτίθεται να προσφύγει στην Ελληνική Δικαιοσύνη για την άρση του προστίμου.

Ο καταλογισμός αλλά και η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της εταιρείας είχαν γίνει στο πλαίσιο ελέγχου που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016 μετά από απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και στις 24 στοιχηματικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Ο έλεγχος είχε ανατεθεί στον Προϊστάμενο του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ. ΕΠ.), ο οποίος ανέλαβε τη διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου όλων των ανεξέλεγκτων χρήσεων.

Η Centric

Εκπρόσωποι της εταιρείας Centric πάντως οι οποίοι μιλήσει στον Τύπο για την συγκεκριμένη εξέλιξη διευκρίνιζαν ότι η εταιρεία δεν έχει καμία σχέση με το πρόστιμο και τονίζει πως η συνεργασία που είχε με την GVC αλλά και με την SportingbetPlc, η οποία είχε μέχρι και το 2013 τα δικαιώματα της πλατφόρμας στοιχηματισμούSportingbet προτού εξαγοραστεί από την GVC, αφορούσε αποκλειστικά και μόνο την εμπορική προώθηση των διαδικτυακών σελίδων στοιχηματισμού της Sportingbet, τουτέστιν την ευθύνη για το marketing και την εξυπηρέτηση πελατών της. Μάλιστα σημείωναν ότι μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχε κοινοποιηθεί κανενός είδους έγγραφο στην Centric σχετικά με τον εν εξελίξει φορολογικό έλεγχο. Οτι ερωτήματα τα οποία πάντως τίθενται και διερευνώνται από τους εισαγγελείς οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους τον φάκελο των στοιχηματικών είναι αμείλικτα και έχουν να κάνουν κυρίως για την σχέση της φοροδιαφυγής-μαμούθ με την απόφαση της Centric να αποχωρήσει από το management της στοιχηματικής εταιρείας. Την ίδια περίοδο δημοσιεύματα του Τύπου ανέφεραν ότι ο Ροδόλφος Οντόνι σκεπτόταν σοβαρά να κάνει μπάσιμο στην αγορά των media όπου πλέον δραστηριοποιείται μέσω του gazzetta.gr. Πληροφορίες τον έφεραν να είχε δείξει ενδιαφέρον για την εξαγορά του ραδιοφωνικού σταθµού ΣΠΟΡ FM από τον Οµιλο Αλαφούζου, ενώ φερόταν να είχε ξεκινήσει συζητήσεις για την εξαγορά της επιτυχηµένης εκδοτικής επιχείρησης Olive Media, η οποία διαθέτει σειρά διεθνών τίτλων, όπως το γυναικείο περιοδικό Instyle, το εβδοµαδιαίο περιοδικό People και το περιοδικό Fortune.

Πηγή:mikrometoxos.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •