«Brexodus» 12.000 θέσεων εργασίας βλέπει το Σίτι

Δεν προβλέπει μεγάλο «Brexodus» το Σίτι λόγω Brexit σε πρώτη φάση, αν και όπως εκτίμησε η εκπρόσωπός του Κάθριν ΜακΓκίνες μιλώντας σε επιτροπή του βρετανικού Κοινοβουλίου, μπορεί βραχυπρόθεσμα να χαθούν έως και 12.000 θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να στηρίξει το όραμά του για μια νέα τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε., προκειμένου να αποφευχθεί ένα «κακοτράχαλο» Brexit, που θα άφηνε τη χώρα «ενέχυρο στον Ντόναλντ Τραμπ».

Καταθέτοντας χθες στην Επιτροπή για την Έξοδο από την Ε.Ε. του βρετανικού Κοινοβουλίου, η ΜακΓκίνες υποστήριξε ότι βραχυπρόθεσμα μπορεί να χαθούν από το Σίτι λόγω Brexit έως και 12.000 θέσεις εργασίας και μακροπρόθεσμα πολύ περισσότερες.

Στην καλύτερη περίπτωση θα χαθούν 3.500 θέσεις προς όφελος χωρών-μελών της Ε.Ε., επισήμανε η ΜακΓκίνες. Περισσότεροι από 2 εκατ. άνθρωποι εργάζονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα σε ολόκληρη τη Βρετανία, εκ των οποίων 396.000 στο Λονδίνο.

«Δεν αναμένουμε μια μεγάλη “Brexodus” σε πρώτη φάση. Αλλά αναλόγως το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, μακροπρόθεσμα, ίσως δούμε πολύ περισσότερες θέσεις να χάνονται», είπε στην επιτροπή του βρετανικού Κοινοβουλίου η εκπρόσωπος του Σίτι.
Ήδη τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και διαχειριστές κεφαλαίων στη Βρετανία ανοίγουν δίκτυα στην Ε.Ε. πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας τον Μάρτιο του 2019, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες απρόσκοπτα στους πελάτες τους. Μέχρι τώρα έχει επιβεβαιωθεί η μεταφορά 1.600 θέσεων εργασίας.

Το Σίτι εξέφρασε την έντονη απογοήτευσή του για την πρόσφατη Λευκή Βίβλο της Μέι για το Brexit. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός φαίνεται να θυσιάζει τον χρηματοπιστωτικό τομέα, προς όφελος μιας μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία η Βρετανία και η Ε.Ε. θα αποδεχτούν τους κανονισμούς ο ένας του άλλου.

Η Μέι προτείνει για τον χρηματοπιστωτικό τομέα μια πιο διευρυμένη εκδοχή του συστήματος περί ισοδυναμίας της Ε.Ε., κάτι που εφαρμόζεται στις σχέσεις με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο οι Βρυξέλλες μόνο αποφασίζουν ποιας χώρας ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα έχει πρόσβαση στη δική της αγορά.

Ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε χθες τη Μέι να στηρίξει το δικό του όραμα για μια νέα τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε., προκειμένου να αποφευχθεί ένα «κακοτράχαλο» Brexit που θα άφηνε τη χώρα «ενέχυρο στον Ντόναλντ Τραμπ».

«Η Τερέζα Μέι και το σπαραζόμενο από έριδες υπουργικό της συμβούλιο θα πρέπει να ξανασκεφτούν, ακόμη και τώρα στο ύστατο στάδιο, και να ξανασκεφτούν τη λύση της διαπραγμάτευσης μιας εντελώς καινούργιας τελωνειακής ένωσης», δήλωσε ο Κόρμπιν, μιλώντας στην Ένωση Βιομηχάνων στην πόλη του Μπίρμινγκχαμ.

«Ένα κακοτράχαλο Brexit θα αφήσει τους βιομήχανους μας με τη φαντασίωση ενός μέλλοντος δήθεν ελευθέρου εμπορίου, το οποίο στην πραγματικότητα θα είναι ένας εφιάλτης από κοτόπουλα με χλώριο, δημόσιες υπηρεσίες που θα έχουν πουληθεί σε πολυεθνικές εταιρείες και τη χώρα μας ενέχυρο στον Ντόναλντ Τραμπ», είπε ο Κόρμπιν.

Η Μέι έχει πολλές φορές αναφέρει ότι επιθυμεί να συνάψει μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μετά το Brexit. Ορισμένοι βουλευτές ανησυχούν ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει με τον τρόπο αυτό την πόρτα στις εισαγωγές κρέατος από αμερικανικά βοοειδή τα οποία εκτρέφονται με ορμόνες, κοτόπουλα τα οποία πλένονται με χλώριο και γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Διαμάχες στο εσωτερικό του ως προς το είδος του Brexit αντιμετωπίζει πάντως και το Εργατικό Κόμμα, το οποίο φαίνεται να φλερτάρει σοβαρά με την εξουσία, παρόλο που οι εκλογές στη Βρετανία κανονικά είναι να γίνουν το 2022. Πολλοί βουλευτές και μέλη του κόμματος ζητούν από τον Κόρμπιν να υποστηρίξει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την οποιαδήποτε συμφωνία με την Ε.Ε. και στηρίζουν τη διατήρηση όσο πιο στενών δεσμών γίνεται με την Ε.Ε., παραμένοντας στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και την τελωνειακή ένωση.

Μωυσής Λίτσης

Πηγή:naftemporiki.gr

  •  
    1
    Share
  •  
  •  
  • 1
  •