Τι ακολουθεί τη μυστηριώδη συσσώρευση τιμών στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Λίγες ειδήσεις, ίδιο μοτίβο. Σε στάση αναμονής φαίνεται να έχει μπει για τα καλά η αγορά αφού η μετάθεση και η καθυστέρηση είναι κοινός τόπος για όλα τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν το Χρηματιστήριο. Η στάση της ΕΚΤ για την διατήρηση ή την άρση του waiver παραμένει γρίφος, τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων εταιριών φαίνεται ότι θα ενταθούν προς το τέλος Αυγούστου, ενώ το πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές παραμένει ένα ελκυστικό πεδίο σεναρίων για τους συμμετέχοντες στην Αγορά. Όπως και να έχει το Χρηματιστήριο έχει πλέον το άλλοθι της καλοκαιρινής εποχικότητας, μια περίοδο που κατά μέσο όρο στα τελευταία 5 χρόνια οι τζίροι να περιορίζονται στο 60% του ετήσιου μέσου όρου. Δεδομένης της ιδιαίτερα χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας που έχει παρατηρηθεί φέτος η συρρίκνωση των συναλλαγών φαίνεται ιδιαίτερα «επίπονη» για τους συμμετέχοντες, καθώς μόλις 14 μετοχές καταφέρνουν να συμπληρώνουν συναλλαγές αξίας 1 εκατ. ευρώ σε μέση ημερήσια βάση από την αρχή του έτους.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 41 συνεδριάσεις σε μια ζώνη διακύμανσης 45 μονάδων. Σε αυτό το εύρος η συναλλακτική δραστηριότητα έχανε σε κάθε ταλάντωση και ένα μέρος από την δυναμική της. Το αποτέλεσμα είναι μια αργή συσσώρευση τιμών χωρίς ουσιαστική κατεύθυνση, και χωρίς κάποια μετοχή ηγέτη να μπορεί να ξεχωρίσει και να πάρει τα ηνία της αγοράς. Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης δεν φαίνεται να έχει δυνάμεις για να διαφοροποιήσει την εικόνα του στο άμεσο μέλλον, οι συνεδριάσεις και της επόμενης εβδομάδας δεν φαίνεται να μπορούν να μεταβάλλουν την βραχυπρόθεσμη εικόνα του. Ενδεικτική ήταν η αδυναμία διάσπασης των 780 μονάδων, επίπεδο στο οποίο έχει προσκρούσει τρεις φορές στους δύο τελευταίους μήνες ο Γενικός Δείκτης. Οι κινητοί μέσοι έχουν αρχίσει να συγκλίνουν προς τις 760 μονάδες, συμβαδίζοντας με την πορεία του Γενικού Δείκτη αντανακλώντας την αναποφασιστικότητα που επικρατεί στις τάξεις τόσο των αγοραστών, όσο και των πωλητών. Η πλάγια κίνηση σε εύρος διακύμανσης παραμένει το επικρατέστερο επομένως σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα, το οποίο θα αναθεωρηθεί όταν θα υπάρξουν βελτιώσεις διαρκείας στον όγκο και την διάχυση των συναλλαγών.

Η εβδομάδα που έρχεται

Η επαναληπτική γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ (Τετάρτη 25 Ιουλίου 12:00) στα γραφεία της εταιρίας στην Κηφισιά ξεχωρίζει από το οικονομικό ημερολόγιο της ερχόμενης εβδομάδας. Συνελεύσεις έχουν και οι Τράπεζα Αττικής και Εθνική Τράπεζα την ίδια ημέρα. Στην συνέλευση της Εθνικής το βασικό θέμα είναι η συρρίκνωση του αριθμού των μετοχών (reverse split) σε αναλογία 10 παλαιές για μία νέα μετοχή. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η αναβληθείσα συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Αττικής με θέμα την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου και την έκδοση ομολόγου. Χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου θα διαπραγματεύεται ο Φουρλής (€0,10) από τις 24 Ιουλίου ενώ αποτελέσματα εξαμήνου θα ανακοινώσει η Τιτάν την Πέμπτη 26 Ιουλίου πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Στο διάστημα 24 με 26 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η Δημόσια Προσφορά μετοχών της CNL Capital. Η εβδομάδα κλείνει με τα αποτελέσματα της Ανδρομέδα την Παρασκευή 27 Ιουλίου, και την πολύ ενδιαφέρουσα μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τακτική Γενική συνέλευση της Marfin Investment Group την ίδια ημέρα.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης, BETA ΑΧΕΠΕΥ
(Email: info@beta.gr | www.beta.gr)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •