Πώς οι πολυεθνικές λαδώνουν νόμιμα τους Ευρωπαίους ηγέτες!

Του Ιωάννη Κουκουφίκη.

Πριν λίγες ώρες η Transparency International EU δημοσίευσε την έκθεση της σχετικά με τα ποσά που κερδίζουν οι «ταλαίπωροι» ευρωβουλευτές μας. Εκτός του βασικού μισθού τους, που ανέρχεται στα 13.000 ευρωπουλάκια (10.000-12.000 καθαρά), συμπληρώνουν το μισθό τους και από άλλες πηγές (εταιρείες, λόμπι, παρεμβάσεις στο ευρωκοινοβούλιο..κλπ.).

Πρώτος στη λίστα ο Ιταλός Ranato Soru, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής του ομίλου Tiscali με εισόδημα μεταξύ 1.547.500 και 1.565.035 εκατ. ευρώ, δεύτερος ο Λιθουανός συντηρητικός Antanas Guoga (τουλάχιστον 1,35 εκατ. ευρώ, ως παίκτης πόκερ και επιχειρηματίας), τρίτος ο πολύ γνωστός αρχηγός των Φιλελευθέρων στο Κοινοβούλιο, το αγαπημένο παιδί των φιλελέ, ο Βέλγος Guy Verhofstadt, με τουλάχιστον 920.614 έως 1,42 εκατ. ευρώ, ως διευθυντής της βελγικής εταιρείας διαχείρισης Sofina και μια σειράς άλλων…κλπ. κλπ.

Στην 15η θέση βλέπουμε κάποιον Kostas Chrysogonos με εισόδημα από 240.096-660.000 χιλ. ευρώ. Σε αντίθεση με τους κανόνες του αμερικανικού Κογκρέσου, τίποτα δεν εμποδίζει τους ευρωβουλευτές να στρογγυλέψουν το μηνιάτικο τους αρκεί να το δηλώνουν. Και μαντέψτε τι; Ακόμη και αν δεν το δηλώσουν ή το δηλώσουν λάθος, δεν επιβάλλεται καμία ποινή.

Από τις 15 περιπτώσεις αποδεδειγμένων παραβιάσεων των κανόνων δεοντολογίας, καμία δεν έχει κυρωθεί από την προεδρία του Κοινοβουλίου, λέει η Διεθνής Διαφάνεια της ΕΕ, είτε σήμερα από τον Ιταλό Προέδρο Antonio Tajani είτε πριν από τον Γερμανό Πρόεδρο Martin Schultz.

Και κάτι ακόμη για να μην σας κουράζω πιο πολύ: ο Daniel Freund, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης της ΜΚΟ Transparency International EU αναφέρει: «Από τους 500 πρώην ευρωβουλευτές που μελετήσαμε, το 30% εργάζεται τώρα για τα διάφορα λόμπι».

Ετσι, αποδεικνύεται πως λειτουργεί ο Crony capitalism ή καπιταλισμός μεταξύ παλιόφιλων!

Ακολουθεί η ιστοσελίδα της ΜΚΟ όπου μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλη την έκθεση: https://transparency.eu/mep-income/