Μπορεί η Κίνα με το “Made in China 2025” να γίνει πρώτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι γεμάτη από πολέμους, οι οποίοι είχαν ως κύριο στόχο την οικονομική (κι όχι μόνο) κυριαρχία ενός κράτους έναντι των υπολοίπων. Από την αρχαιότητα έως σήμερα, οι εμπορικοί πόλεμοι διεξάγονταν μεταξύ των ισχυρότερα οικονομικά και στρατιωτικά κρατών, με τις επιπτώσεις τους να έχουν σημαντικές επιδράσεις στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο εμπορικός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, δείχνει να βρίσκει τις δύο οικονομίες προετοιμασμένες, παρά το γεγονός ότι οι επιπτώσεις του και η έκβαση του παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστες. Η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλει δασμούς 10% σε 6.000 περίπου κινεζικά προϊόντα αξίας $200 δισ., πυροδότησε ρευστοποιήσεις στα διεθνή χρηματιστήρια, με το «φάντασμα» της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης να επιστρέφει.

Είναι γνωστό πως σε έναν πόλεμο χάνουν όλοι, όχι όμως όλοι το ίδιο, καθώς ΗΠΑ και Κίνα δείχνουν να έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες ενός εμπορικού πολέμου. Μπορεί λίγο πολύ να είναι γνωστή η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί εδώ και δεκαετίες η Fed. Αυτό το οποίο όμως δεν είναι γνωστό, είναι το σχέδιο της Κίνας για συνολική αναβάθμιση της εγχώριας βιομηχανίας της, ώστε να την καταστήσει από τις πρώτες παγκοσμίως. Το εν λόγο σχέδιο είναι γνωστό ως “Made in China 2025”, όπως θα δούμε ευθύς παρακάτω.

Τί είναι το “Made in China 2025”;

Το «Made in China 2025» αποτελεί ένα σχέδιο για την πλήρη αναβάθμιση της κινεζικής βιομηχανίας. Η έμπνευση του προήλθε από το σχέδιο της της Γερμανίας “Βιομηχανία 4.0”, το οποίο συζητήθηκε για πρώτη φορά το 2011 και εγκρίθηκε το 2013. Η κεντρική ιδέα του «Βιομηχανία 4.0» είναι η «έξυπνη κατασκευή», δηλαδή η εφαρμογή της ΙΤ (information technology) στην παραγωγή, και συντάχθηκε από το Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής (MIIT) για πάνω από δυόμισι χρόνια, με τη συμμετοχή 150 εμπειρογνωμόνων της Ακαδημίας Μηχανικών της Κίνας.

Η κινεζική εκδοχή του Βιομηχανία 4.0” είναι πολύ ευρύτερη, καθώς η αποδοτικότητα και η ποιότητα των κινεζικών βιομηχανιών είναι εξαιρετικά ανομοιογενείς και οι πολλαπλές προκλήσεις θα πρέπει να ξεπεραστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση νέων «παικτών» χαμηλού κόστους. Το εν λόγο σχέδιο, αποτυπώνει το στόχο της προσαρμογής, αλλά χάνει την εστίαση στην παραγωγή του μεταποιητικού προϊόντος.

Οι κύριοι στόχοι του σχεδίου

Το «Made in China 2025» έχει σαφείς αρχές, στόχους, εργαλεία και κλαδική εστίαση. Αξίζει να αναφέρουμε τους βασικότερους, οι οποίοι συνοψίζουν τον κεντρικό του στόχο:

  • Οι κατευθυντήριες αρχές της είναι, η μεταποιητική βιομηχανία να βασίζεται στην καινοτομία, να δίνει έμφαση στην ποιότητα έναντι της ποσότητας, να επιτυγχάνει την πράσινη ανάπτυξη, να βελτιστοποιεί τη δομή της κινεζικής βιομηχανίας και να αξιοποιεί τα ανθρώπινα ταλέντα.

  • Να αναβαθμιστεί συνολικά η κινεζική βιομηχανία, καθιστώντας την πιο αποτελεσματική και ολοκληρωμένη, ώστε να καταλάβει υψηλή θέση στην παγκόσμια παραγωγή. Το σχέδιο προσδιορίζει το στόχο της αύξησης των εγχώριων βασικών εξαρτημάτων και υλικών στο 40% έως το 2020 και στο 70% μέχρι το 2025.

  • Παρά το γεγονός ότι ο στόχος είναι να αναβαθμιστεί η βιομηχανία, το σχέδιο επισημαίνει 10 τομείς προτεραιότητας: 1) Νέα προηγμένη τεχνολογία. 2) Αυτοματοποιημένα μηχανήματα και ρομποτική. 3) Αεροναυπηγικός και αεροναυτικός εξοπλισμός. 4) Ναυτιλιακός εξοπλισμός και ναυτιλία υψηλής τεχνολογίας. 5) Σύγχρονο εξοπλισμό σιδηροδρομικών μεταφορών. 6) Οχήματα και εξοπλισμός νέας ενέργειας. 7) Εξοπλισμός ισχύος. 8) Γεωργικός εξοπλισμός. 9) Νέα υλικά και 10) φάρμακα και προηγμένα ιατρικά προϊόντα.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η κινεζική οικονομία στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αμελητέα δύναμη. Κι αυτό διότι, εκτός των όποιων εσωτερικών προβλημάτων αντιμετωπίζει, διαθέτει δύο ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έναντι των ΗΠΑ, με το πρώτο να είναι η κατοχή σημαντικού μέρους του αμερικανικού χρέους, και το δεύτερο η ταχεία ανάπτυξη της μεσαίας της τάξης, η οποία δεν αφήνει ασυγκίνητες ούτε και τις ίδιες τις αμερικανικές εταιρείες. Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου αναμένεται να ενταθεί, με τις επιπτώσεις του να γίνονται αισθητές σε όλους μας.

Πηγή

www.csis.org

  •  
  •  
  •  
  •  
  •