Παιχνίδια στις πλάτες των παιδιών

Σε μια αντιπαράθεση, που καμία σχέση δε φαίνεται να έχει με το συμφέρον των παιδιών, τα οποία φοιτούν στο Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Σωματικά Αναπήρων Παίδων, έχει εξελιχθεί το ζήτημα της μετεγκατάστασής τους.

Η βασική ευθύνη ανήκει στην Πολιτεία, η οποία οφείλει να λύνει τέτοιου είδους ζητήματα, ώστε να μη γίνονται βορά εκμετάλλευσης για οποιεσδήποτε σκοπιμότητες και από οποιαδήποτε πλευρά.

Ωστόσο, σήμερα, δήμος Ιωαννιτών και Ένωση Γονέων βρίσκονται «στα μαχαίρια», ενώ θα έπρεπε, με γνώμονα τη βέλτιστη για τα παιδιά –όχι τους γονείς, εκπαιδευτικούς ή τον δήμο- λύση, να έχουν καταλήξει σε έναν χώρο, ώστε να υπάρχει ο χρόνος της πλήρους διαμόρφωσής του, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Αντίθετα, η κατάσταση βρίσκεται σε αδιέξοδο, με τις δεδομένες καθυστερήσεις από την πλευρά του δήμου, με δική του ή όχι ευθύνη, αλλά και με μια ανεξήγητη αδιαλλαξία από την άλλη πλευρά, που «απαιτεί εδώ και τώρα να ξεκινήσουν οι εργασίες ανέγερσης των κτιρίων στο παλιό «Χατζηκώστα» για τη μετεγκατάστασή του ΣΑΠ από το κτίριο της ΕΛΕΠΑΠ, χωρίς να αποδέχεται άλλη εναλλακτική λύση.

Όπως είναι γνωστό, η ΕΛΕΠΑΠ έχει ζητήσει την μετεγκατάσταση του ΣΑΠ, που φιλοξενεί εδώ και χρόνια στις εγκαταστάσεις της, προκειμένου να αναπτύξει τα προγράμματά της. Όταν το θέμα περιήλθε σε γνώση του δήμου, βρισκόταν σε εξέλιξη οι διαδικασία για την παραχώρηση έκτασης στο παλιό «Χατζηκώστα», προκειμένου νε εγκατασταθούν σε προκάτ τα νηπιαγωγεία, που θα μετακινηθούν από τη Παπαζόγλειο Σχολή.

Συζητήθηκε τότε να μετακινηθεί εκεί και το ΣΑΠ, κάτι στο οποίο προφανώς υπήρξε σύμφωνη γνώμη όλων και μάλλον εδώ έρχεται η ευθύνη της δημοτικής αρχής, που το δέχθηκε, καθώς τώρα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παντελή Κολόκα, στον χώρο αυτό θα υπάρχει συνωστισμός, αν εγκατασταθούν τέσσερα σχολεία.

Ωστόσο, πρότεινε ήδη άλλες δύο εναλλακτικές λύσεις στους ενδιαφερόμενους, ενώ κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ζήτησε να εξετάσουν και την πιθανότητα να εγκατασταθεί το ΣΑΠ σε οικόπεδο της ΕΛΕΠΑΠ, δίπλα από το σημείο που βρίσκεται σήμερα. Σύμφωνα με τον κ. Κολόκα, υπήρχε ήδη η θετική γνώμη της ΕΛΕΠΑΠ, όπως και η διάθεση ενός ακόμη προκάτ για να στηριχθεί αυτή η λύση. Οι εκπρόσωποι της Ένωσης και των γονέων, που βρέθηκαν εκεί, δεσμεύτηκαν να την εξετάσουν, προφανώς, όμως, με βάση τη χθεσινή νέα καταγγελία, που καθιστά όλους τους εμπλεκόμενους υπεύθυνους για την απαξίωση της δημόσιας ειδικής εκπαίδευσης, ούτε αυτή είναι ικανοποιητική.

«Παρακολουθούμε εδώ και τρία χρόνια, με μεγάλη υπομονή και αυτοσυγκράτηση, μια συστηματική προσπάθεια απαξίωσης από τους αρμόδιους φορείς (περιφέρεια Ηπείρου, δήμο Ιωαννιτών, Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με την εμπλοκή κατά καιρούς και κυβερνητικών στελεχών), μιας δημόσιας σχολικής δομής ειδικής αγωγής και Εκπαίδευσης του νομού, του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού ΣΑΠ, με πρόδηλο στόχο το κλείσιμό της. Η προσπάθεια αυτή συνοδεύεται με τον εμπαιγμό γονέων και εκπαιδευτικών της δομής αυτής απ’ όλους τους παραπάνω», αναφέρει και σε άλλο σημείο προσθέτει: «Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν σ’ έναν μακρόχρονο στόχο, που περιγράφεται και σε ντοκουμέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Το πέρασμα του κόστους της «χρήσης» των υπηρεσιών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στους «χρήστες», δηλαδή στα παιδιά ΑμΕΑ και τις οικογένειές τους. Για τον λόγο αυτό διοχετεύεται πακτωλός χρημάτων από τα ΕΣΠΑ – voucher, ακόμη και από τον τακτικό προϋπολογισμό, σε διάφορες ΜΚΟ, που το τελευταίο διάστημα ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Γι’ αυτό η περιφέρεια Ηπείρου βρήκε τα ποσά μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη χρηματοδότηση της ΕΛΕΠΑΠ (ΜΚΟ κι αυτή) και ανέγερση «οικίσκων ολοήμερης διαβίωσης». Γι’ αυτό ο δήμος Ιωαννιτών τα «γύρισε με τη μεταστέγαση του ΣΑΠ, τάζοντας τα κτίρια που θα τοποθετηθούν στο παλιό «Χατζηκώστα» στη ΜΚΟ «Κυψέλη». Γι’ αυτό συνέβαλε στη δημιουργία και στηρίζει με κάθε τρόπο, εδώ και πολλά χρόνια, τη ΜΚΟ «Μέριμνα».

«κατευθυνόμενες» παρεμβάσεις

Η στάση αυτή θα μπορούσε εύκολα να αποδοθεί στην αγωνία των γονέων και εκπαιδευτικών και θα ήταν απολύτως κατανοητή και εύλογη. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν έχει γίνει αποδεκτή καμία εναλλακτική λύση, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, όπως υποστηρίζει και ο δήμος από την πλευρά του.

Στο ίδιο αιχμηρό ύφος ήταν και η απάντηση του δήμου Ιωαννιτών, ο οποίος κάνει λόγο ακόμη και για «πολιτικά συμφέροντα», ενώ εγκαλεί την Ένωση Γονέων ότι «ακροβατεί επικίνδυνα μεταξύ της ανακρίβειας και του ωμού ψέματος».

«Μια Ένωση, που υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των μαθητών, έχει καταντήσει όργανο πολιτικής προπαγάνδας και κινείται με βάση συγκεκριμένο πολιτικό συμφέρον, αντί του συμφέροντος των μαθητών της πόλης. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθούν οι κατηγορίες απέναντι στον δήμο, την περιφέρεια, την εκπαίδευση, τους βουλευτές για τη μετεγκατάσταση του Ειδικού Νηπιαγωγείου και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου ΣΑΠ, οι οποίες είναι πέρα για πέρα αβάσιμες;», σημειώνει, προσθέτοντας πως έφτασε σε σημείο να «απαξιώνει την πολυετή και αναγνωρισμένη από όλους προσφορά της ΕΛΕΠΑΠ και της Μέριμνας, ταυτίζοντάς τες με επιχειρήσεις, ξεχνώντας εσκεμμένα το κοινωνικό τους έργο».

Καταλήγοντας, η δημοτική αρχή καλεί την Ένωση να συμβάλλει δημιουργικά στην εύρεση λύσης. «Είναι προφανές το ποιος ενδιαφέρεται και βρίσκει λύσεις για τα προβλήματα της εκπαίδευσης και ποιος τα εκμεταλλεύεται για δικό του όφελος. Ας σταματήσει λοιπόν η Ένωση Γονέων τις κατευθυνόμενες παρεμβάσεις της, χρησιμοποιώντας τα προβλήματα των παιδιών με αναπηρία και την αγωνία των γονιών τους για πολιτικές σκοπιμότητες κι ας προσπαθήσει, έστω και τώρα, να συμβάλει δημιουργικά στην εύρεση της καλύτερης λύσης για την μεταστέγαση των δύο σχολείων», καταλήγει η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής.

Πηγή:agon.gr

  •  
    1
    Share
  •  
  •  
  • 1
  •