Τεχνογνωσία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε Πανεπιστήμια της Ασίας

Ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει ως την ερχόμενη Παρασκευή στο Βόλο, η συνάντηση εκπροσώπων 17 Πανεπιστημίων της Ευρώπης και της Ασίας, που συμμετέχουν στο ερευνητικό έργο ALIEN, το οποίο στοχεύει να σχεδιάσει, να εφαρμόσει, και να επικυρώσει μια ενεργή μεθοδολογία μάθησης, βασισμένη σε επίλυση προβλημάτων της πραγματικότητας που σχετίζονται με την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική, και τα μαθηματικά (STEM).

Το έργο συντονίζεται από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στη συνάντηση που γίνεται στον πολυχώρο Τσαλαπάτα, συμμετέχουν εκπρόσωποι Πανεπιστημίων από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Εσθονία, τη Βουλγαρία, το Βιετνάμ, το Νεπάλ, την Καμπότζη, τη Μαλαισία, και το Πακιστάν.

Μέσω του ερευνητικού σχεδίου, θα μεταφερθεί τεχνογνωσία από Πανεπιστήμια της Ευρώπης σε πανεπιστήμια της Ασίας σχετικά με το σχεδιασμό, την εγκατάσταση, και την πλήρη υποστήριξη εργαστηρίων προβληματοκεντρικής μάθησης τα οποία θα αποτελούνται από εξοπλισμό, το ψηφιακό μαθησιακό περιβάλλον που θα αναπτυχθεί στα πλαίσια του έργου, και υποστήριξη σε τεχνικό επίπεδο καθώς και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα συμβάλει στη δημιουργία εργαστηρίων στα Πανεπιστήμια της Ασίας και αφού διδαχτούν με ποιόν τρόπο μπορούν να εισαγάγουν νέες μεθοδολογίες μάθησης, στόχος είναι να μπορέσουν να τα λειτουργούν μόνοι τους.

Βέβαια για να γίνει αυτό αντιπροσωπείες του Π.Θ. θα χρειαστεί να ταξιδέψουν στις χώρες της Ασίας, για να δώσουν τις κατευθύνσεις.

«Ουσιαστικά ξεφεύγουμε απ’ αυτό που κάναμε μέχρι στιγμής, που είχαμε συνεργασίες μόνο στην Ευρώπη και πηγαίνουμε ένα βήμα παραπέρα, με ότι θετικό συνεπάγεται αυτό για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας», δήλωσε η οργανωτικά υπεύθυνη Χαρίκλεια Τσαλαπάτα.

Το ερευνητικό έργο ALIEN χρηματοδοτείται από τη δράση Capacity Building in Higher Education (CBHE) του προγράμματος ERASMUS+ που έχει στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και αναπτυσσόμενων χωρών.

Στη συνάντηση χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του ΤΗΜΜΥ Λευτέρης Τσουκαλάς και η αντιπρύτανης δημοσίων και διεθνών σχέσεων και καθηγήτρια Ιωάννα Λαλιώτου.

Πηγή:magnesianews.gr