Υποκριτικό το ενδιαφέρον δήμου και περιφερειας
Να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας καλούν την κυβέρνηση και τους τοπικούς φορείς τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, με αφορμή την ανακοίνωση για την ίδρυση Λιμενικού Ταμείου, αλλά και τις παρεμβάσεις στο παραλίμνιο μέτωπο, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020, που συμμετέχει ο δήμος Ιωαννιτών.
Ο Σύλλογος, σε ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος Αδαμάντιος Ζώλας, καλεί, για πολλοστή φορά, την κυβέρνηση να προβεί άμεσα στη έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη λίμνη Παμβώτιδα, «με μοναδικό γνώμονα την ουσιαστική προστασία της μακριά από μικροπολιτικά και μικροκομματικά συμφέροντα», καθώς και τους αρμόδιους φορείς αυτοδιοίκησης να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να προβούν άμεσα στην απομάκρυνση των αναχωμάτων για τη σωτηρία της Παμβώτιδας.
«Αυτή είναι η πρωταρχική και πιο αποτελεσματική λύση του προβλήματος, που μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην αποκατάσταση του οικοσυστήματος της Λίμνης Παμβώτιδας. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι βέβαιο ότι οι όποιες οικονομικές ευκαιρίες εξαγγέλλονται στη παραλίμνια περιοχή της Παμβώτιδας, θα βρεθούν τα επόμενα χρόνια αντιμέτωπες με την έντονη δυσοσμία, που θα αναδύεται από τον “βούρκο” εις τον οποίο θα έχει μετατραπεί η Παμβώτιδα», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Στο κείμενο, αποδίδονται ευθύνες στους τοπικούς φορείς, περιφέρεια και δήμο, για «αδιαφορία και απραξία», αλλά και για επιζήμιες παρεμβάσεις, όπως χαρακτηρίζεται για παράδειγμα η οριοθέτηση πάνω στα αναχώματα, ενώ σημειώνεται ότι συντάσσονται νέες μελέτες, τη στιγμή που δεν έχουν υλοποιηθεί οι προηγούμενες.
«Το να μιλάνε, λοιπόν, οι ως άνω φορείς αυτοδιοίκησης περί προστασίας της λίμνης και να εξαγγέλλουν μέτρα, όπως το Λιμναίο Ταμείο ή σχέδια ανάπλασης κλπ, είναι άκρως υποκριτικό, όσο δεν απαιτούν τη θεσμοθέτηση του Π.Δ. για την προστασία της χωρίς εκπτώσεις. Είναι υποκριτικό, διότι αυτοί οι ίδιοι προτείνουν επί του σχεδίου Π.Δ. τον περιορισμό της προστατευόμενης περιοχής από τα 300 στα 100 μέτρα καθώς και τη μετατροπή της παραλίμνιας ζώνης της πόλης σε περιοχή δόμησης! Είναι επίσης υποκριτικό, διότι ουδέποτε έλαβαν υπόψη τους και εφάρμοσαν το «Διαχειριστικό Σχέδιο Λίμνης Παμβώτιδας», το οποίο συντάχθηκε το 2004 με χρήματα της Ε.Ε. από την τότε Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ηπείρου, ένα άκρως σημαντικό εργαλείο, όπου καταγράφονται από ειδικούς επιστήμονες τα προτεινόμενα μέτρα διαχείρισης και αποκατάστασης του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας. Και ενώ ήδη από το έτος 2004 υφίσταται το ως άνω Διαχειριστικό Σχέδιο, συνεχίζουν να συντάσσουν καινούργιες μελέτες περί διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας», σημειώνεται μεταξύ άλλων.
Ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι τα βασικότερα και πιο σημαντικά προβλήματα της Παμβώτιδας είναι η έλλειψη σαφούς και ορισμένου νομικού πλαισίου προστασίας της και η ύπαρξη των αναχωμάτων Αμφιθέας και Ανατολής –Κατσικά, που τη μετέτρεψαν «από λίμνη-οικοσύστημα σε κλειστή δεξαμενή υδάτων» και τα οποία χαρακτηρίζονται καταστροφικά για την Παμβώτιδα.
«Αποτελούν ιστορικό έγκλημα του ανθρώπινου παράγοντα κατά του οικοσυστήματός της. Η διατήρησή τους είναι πράξη εχθρική, πράξη εγκληματική, διότι εξυπηρετεί συμφέροντα, που αποβλέπουν στην οικοπεδοποίηση και οικοδόμηση των υγροβιότοπων. Οι πρόγονοί μας, μας παρέδωσαν μία λίμνη πεντακάθαρη, ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, με ιστορία και παράδοση. Εμείς σε ποια κατάσταση θα παραδώσουμε την Παμβώτιδα στους απογόνους μας; Η τύχη της Παμβώτιδας είναι ευθύνη και πρόβλημα της κοινωνίας μας και οφείλουμε όλοι μας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να το αντιμετωπίσουμε άμεσα, ώστε η Παμβώτιδα να ξαναγίνει λίμνη – οικοσύστημα», καταλήγει ο Σύλλογος.
Πηγή:agon.gr