Fed: Αυξάνει το επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης

Κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης, όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο, αύξησε τα επιτόκιά της η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και έστειλε “σήμα” πως θα τα αυξήσει με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό στη συνέχεια του έτους ούτως ώστε να διατηρήσει ισορροπημένη την ολοένα ενδυναμούμενη οικονομία.

Η νέα αύξηση -δεύτερη για φέτος- θα οδηγήσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο εύρος του 1,75-2%. Οι αξιωματούχοι της νομισματικής αρχής προγραμματίζουν τέσσερις αυξήσεις φέτος, έναντι πρόβλεψης για τρεις αυξήσεις που είχε διατυπωθεί στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

“Η επιτροπή αναμένει πως η περαιτέρω σταδιακή αύξηση του εύρους στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα είναι συνεπής με τη βιώσιμη επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας, τις ισχυρές συνθήκες στην αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό κοντά στο επίπεδο-στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα”, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η επιτροπή χάραξης πολιτικής της Fed (FOMC).

Οκτώ από τους 15 αξιωματούχους της επιτροπής αναμένουν τώρα ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις αυξήσεις στο σύνολο του έτους, έναντι 7 αξιωματούχων το Μάρτιο και 4 το Δεκέμβριο. Οι περισσότεροι αναμένουν ότι η Fed θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον άλλες 3 φορές το επόμενο έτος και τουλάχιστον μία ακόμη το 2020, οδηγώντας το εύρος μεταξύ 3,25% και 3,5% έως τα τέλη του 2020.

Το νέο guidance για τα επιτόκια δείχνει πως η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μένει προσηλωμένη στο σχέδιό της να συνεχίσει την αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων αφού φτάσουν στο επίπεδο που οι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν ότι ούτε θα πυροδοτούν, ούτε θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη, ήτοι στο λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο. Δείχνει επίσης πως οι αξιωματούχοι θεωρούν πως το επίπεδο αυτό θα επιτευχθεί ελαφρώς νωρίτερα από ό,τι ανέμεναν προηγουμένως.

Πηγή:capital.gr