Σε πλήρη ανάπτυξη εντός του καλοκαιριού

Μια σειρά διοικητικών ελέγχων και διαδικασιών ακολουθούν για να στηθεί ένα νέο εργοτάξιο στη γέφυρα της Πλάκας, ωστόσο, μέχρι στιγμής, το χρονοδιάγραμμα τηρείται και αναμένεται, εντός του καλοκαιριού, να εκτελεστούν οι εργασίες αποκατάστασης των βάθρων, ανατολικού και δυτικού, ώστε το επόμενο καλοκαίρι να αποκατασταθεί το τόξο.

Στα τέλη του Απριλίου, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ως φορέας υλοποίησης της νέας προγραμματικής σύμβασης, προχώρησε στη διακήρυξη του διαγωνισμού για το έργο «Στερέωση, αποκατάσταση, αναστήλωση και ανάδειξη Γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα» και σε ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου του έργου, μετά από διαπραγμάτευση με τρεις εταιρίες, που έκρινε πως διαθέτουν την τεχνογνωσία για ένα τέτοιο απαιτητικό και ειδικό έργο. Ως προσωρινός ανάδοχος αναδείχθηκε στις 16 Μαΐου η Νηρικός Τεχνική ΑΕ.

Σε συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης, στην οποία προήδρευσε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, οι εξελίξεις αυτές εκτιμήθηκαν ως «ιδιαίτερα θετικά βήματα» και συζητήθηκαν τα επόμενα, που πρέπει να ακολουθηθούν. Σε αυτά περιλαμβάνονται η έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης και οι διαδικασίες πιστοποίησης καταλληλότητας υλικών, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με δελτίο τύπου, που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο είχε την ευθύνη έγκρισης και συντονισμού των μελετών.

Παράλληλα, προγραμματίστηκαν για τον Ιούνιο οι συμπληρωματικές εργασίες, που θα εκτελεστούν από την περιφέρεια Ηπείρου. Πρόκειται για την ολοκλήρωση της κατασκευής του κεφαλόδεσμου, που θα γίνει με την συνδρομή του αρχιτέκτονα, επίκουρου καθηγητή Γιώργου Σμύρη, εκπροσώπου της περιφέρειας Ηπείρου στην Επιτροπή, του τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ και της εταιρίας ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

«Η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης εκτιμά ότι, με τη στενή και αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, οι εργασίες προχωρούν εντός του αποφασισθέντος χρονοδιαγράμματος, το οποίο προβλέπει ότι τα έργα για την αποκατάσταση της Γέφυρας Πλάκας θα βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη την τρέχουσα θερινή περίοδο», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, ενώ επισημαίνει ότι, για τη στενή παρακολούθηση της εκτέλεσης των αποφάσεων της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης, αποφασίστηκε νέα συνεδρίαση στο τέλος του τρέχοντος μήνα.

Την ικανοποίησή του για τις θετικές ως προς την πορεία αποκατάστασης του γεφυριού της Πλάκας εκτιμήσεις της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης εκφράζει ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, μετά την τελευταία συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού, με αντικείμενο το συντονισμό των ενεργειών όλων των συμβαλλομένων της προγραμματικής σύμβασης για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος του έργου.

«Ξεκινά επιτέλους η διαδικασία, που θα επιτρέψει να πάρει σάρκα και οστά η αποκατάστασή του γεφυριού, που εδώ και τρία χρόνια, από την κατάρρευσή του, αποτελεί στόχο όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ελπίζουμε η καλή συνεργασία να συνεχιστεί και με την ανάληψη του έργου από τον ανάδοχο και μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο να δούμε ξανά το Γεφύρι της Πλάκας όρθιο. Εμείς, από την πλευρά μας, όπως μέχρι σήμερα, θα συνεχίσουμε να συμβάλουμε με όποιον τρόπο μας ζητηθεί, στο επιθυμητό αποτέλεσμα», ανέφερε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, που συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ακόμη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Δέδες, ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ιωάννης Γκόλιας, ο καθηγητής Ε.Μ.Π. Δημήτρης Καλιαμπάκος, ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Τ.Ε.Ε./Τ.Η. Γιάννης Λυκοτραφίτης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης Δημήτρης Παπαδημητρίου, η εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού Σοφία Δρόσου, η προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων Ευγενία Γατοπούλου και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων Αμαλία Ανδρουλιδάκη.

Πηγή:agon.gr

  •  
    3
    Shares
  •  
  •  
  • 3
  •