Mόνιμη έκθεση ισλαμικής τέχνης στη Θεσσαλονίκη στα σχέδια της διοίκησης Μπουτάρη

Τον χώρο όπου θα δημιουργηθεί μόνιμη έκθεση ισλαμικής τέχνης στην πόλη, αναζητά ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Η δημιουργία της έκθεσης ήρθε ξανά στο προσκήνιο μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου, στο Κατάρ η οποία ξεναγήθηκε στο εντυπωσιακό Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης που σχεδίασε ο I. M. Pei, ο πολυβραβευμένος αρχιτέκτονας που έγινε διάσημος για την πυραμίδα στο Μουσείο του Λούβρου.

Ο Γιάννης Μπουτάρης είχε ζητήσει τη συνδρομή των αξιωματούχων του Κατάρ, προτείνοντας ανταλλαγές συλλογών μουσείων της Θεσσαλονίκης με αυτών της ασιατικής χώρας.

“Στόχος μας είναι με τη βοήθεια των Καταριανών να έχουμε μια μόνιμη έκθεση ισλαμικής τέχνης που θα προστεθεί στα ενδιαφέροντα της Θεσσαλονίκης. Οι σεϊχηδες του Κατάρ μας υποσχέθηκαν πως θα ενισχύσουν το αίτημα μας”, τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

Αρχικά υπήρχε η σκέψη η έκθεση να στηθεί στο Αλατζά Ιμαρέτ και το Γενί Τζαμί, ωστόσο αποφασίστηκε να αναζητηθεί ένας μεγαλύτερος χώρος στο κέντρο της πόλης.

“Είναι εξαιρετικά σημαντική η ισλαμική τέχνη. Ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης στο Κατάρ είναι Έλληνας, με τον οποίο είχαμε μια συνάντηση και ανταποκρίθηκε άμεσα στο να μας βοηθήσει”, ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Εκτός από τις επαφές με τους Καταριανούς, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης συζητά και με τους υπεύθυνους του μουσείου Σαπαντζί στην Κωνσταντινούπολη, τον πρέσβη του Ιράν και αρμοδίους από το Μαρόκο, καθώς όπως τονίζεται από τη διοίκηση του δήμου στόχος είναι να εναλλάσσεται από διάφορες χώρες σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Πηγή:thestival.gr