Ερντογάν: Οι Έλληνες έκαψαν τη Σμύρνη

Κάθε όριο ανοχής και αντοχής ξεπέρασε αυτή τη φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, καθώς κατά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του στο προπύργιο της αντιπολίτευσης, την Σμύρνη, αναφέρθηκε στην καταστροφή της πόλης κατηγορώντας τον… Ελληνικό Στρατό.

«Το μεγαλύτερο χτύπημα που δόθηκε σε αυτή την ωραία πόλη είναι από τους Έλληνες στρατιώτες, που έκαψαν τη Σμύρνη την ώρα που υποχωρούσαν. Μην κοιτάζετε που λένε ότι το έκαναν οι Τούρκοι. Τα πιο μεγάλα χτυπήματα τα έκαναν αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους πολιτισμένο σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή», ήταν ακριβώς τα λόγια του Ερντογάν.

Μη κατανοώντας ότι κάθε βήμα του προς αυτή την κατεύθυνση κάνει ολοένα και πιο δύσκολη την επαναφορά των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε κάποια ισορροπία, δήλωσε με έμφαση: «Οι πρόγονοί μας δεν θέλησαν να καταστρέψουν, να κάψουν, επεδίωκαν πάντοτε να χτίσουν, να δημιουργήσουν, και αυτό, όπως είπε, φάνηκε από την ανάπτυξη της Σμύρνης μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας», εννοώντας προφανώς την σφαγή των μικρασιατών και το διωγμό που επακολούθησε.

«Αδιάφορο αν οι δηλώσεις αυτές έγιναν για επικοινωνιακούς λόγους ή όχι, δεν μπορούν να συγχωρεθούν… Δεν μπορεί να υπάρχει λύση σε τέτοια λόγια, και μάλιστα λίγες ημέρες μετά την «επίθεση φιλίας ειρήνης» προς την Ελλάδα…», λένε με νόημα διπλωματικές πηγές μιλώντας στο zougla.gr

Αυτά συνέβησαν κατά την διάρκεια ομιλίας του Ερντογάν στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης πρώτο σταθμό της προεκλογικής καμπάνιας, του εν όψει των πρόωρων προεδρικών εκλογών της 24ης Ιουλίου, όπου επικρατεί το αντιπολιτευόμενο κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

Πηγή:zougla.gr