Όταν το κόσμημα χάνει την λάμψη του

Ανεκμετάλλευτη δείχνει να περνά από το ελληνικό χρηματιστήριο η περίοδος των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων. Οι καλές οικονομικές επιδόσεις των περισσότερων εταιρειών, που έχουν δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις για την χρήση του 2017, δείχνει να μην αγγίζει τους επενδυτές, καθώς το αρνητικό κλίμα που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στα διεθνή χρηματιστήρια, στρέφει την προσοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών προς τα εκεί.

Μια από τις ελληνικές εισηγμένες εταιρείες με έντονη διεθνή παρουσία, είναι αυτή των Folli Follie η οποία ανακοίνωσε χθες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης τα αποτελέσματα για την χρήση του 2017. Λένε πως ότι λάμπει δεν είναι χρυσός· ισχύει όμως το ίδιο και για την μετοχή των Folli Follie ή όχι;

Η χρήση του 2017

Τα αποτελέσματα του Ομίλου για την χρήση του 2017 μάλλον δεν ικανοποίησαν, καθώς ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε στα 1,41 δισ. ευρώ από 1,33 δισ. ευρώ το 2016, με τα κέρδη μετά φόρων να υποχωρούν στα 216,82 εκατ. ευρώ από 226,91 εκατ. ευρώ πέρσι, και με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 294,9 έναντι 291,9 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 3,1947 από 3,3515 το 2016.

Η αύξηση του κόστους χρήματος ίσως επηρεάσει λίγο παραπάνω τον όμιλο των Folli Follie, δεδομένου ότι ο δανεισμός του ομίλου παραμένει σε υψηλά επίπεδα, στα 612,7 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο, έναντι 535,1 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου τριμήνου το 2016, καθώς επίσης και το γεγονός ότι το 67,9% των συνολικών εσόδων προέρχεται από την Ασία. Περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου, αλλά και των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, πιθανών να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα σε πολλές ασιατικές χώρες, κυρίως αναδυόμενες, απειλώντας τα μελλοντικά έσοδα, ενώ την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη σε όποιες αρνητικές εξελίξεις υπάρξουν για την κινεζική οικονομία.

Προβληματίζει η τεχνική εικόνα

Από τα μέσα του προηγούμενου έτους η μετοχή της εταιρείας προβληματίζει με την εικόνα της, καθώς δεν μπορεί να κινηθεί πάνω από το επίπεδο των 20 ευρώ. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, το P/E της μετοχής διαμορφώνεται στα 5,14 ευρώ, με την εσωτερική αξία να βρίσκεται στο 28,66, και την τιμή προς εσωτερική αξία στο 0,57. Με βάση το P/E και την τιμή προς εσωτερική αξία, η μετοχή μπορεί να θεωρηθεί ότι διαπραγματεύεται με discount, με βάση όμως την εσωτερική της αξία διαπραγματεύεται με premium, ενισχύοντας τους προβληματισμούς για την πορεία της.

Όπως διακρίνουμε στο παρακάτω μακροχρόνιο γράφημα, η μετοχή από το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους αδυνατεί να κινηθεί πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών (19,2094 ευρώ), όπου αποτελεί και την αντίσταση, με την στήριξη να βρίσκεται στα 14,4558 ευρώ (γραμμή ΑΒ), ενώ ο όγκος τους τελευταίους δύο μήνες διαμορφώνεται κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών, στα 1,44 εκατ. τεμάχια.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •