Όταν η εποχή απαιτεί το αναψυκτικό της…

Τις τελευταίες μέρες οι καιρικές συνθήκες στην χώρας μας έρχονται σε αντίθεση με αυτές που επικρατούν στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η ζέστη και τα καλά εταιρικά αποτελέσματα όπως είναι γνωστό, δημιουργούν καλή διάθεση, με αυτήν όμως να απουσιάζει από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Οι καλές καιρικές συνθήκες δημιουργούν την επιθυμία για κατανάλωση αναψυκτικών, όπως συνέβη και σήμερα με τα αποτελέσματα της Frigoglass, με την μετοχή να «ανεβάζει» ακόμη περισσότερο τις ήδη υψηλές θερμοκρασίες. Πόσο όμως αναμένεται να διατηρηθεί ψηλά το θερμόμετρο στην μετοχή της Frigoglass;

Τα αποτελέσματα

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την χρήση του 2017, ο Όμιλος της Frigoglass πραγματοποίησε αύξηση κύκλου εργασιών 1% σε σχέση με το 2016, στα 386,04 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να ενισχύονται κατά 46,5% έναντι του προηγούμενου έτους, στα 54,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν στα 34,89 εκατ. ευρώ, από ζημιές 40,53 εκατ. ευρώ το 2016, με τα κέρδη ανά μετοχή μετά φόρων να ανέρχονται στα 0,0914 ευρώ.

Η προοπτική της εταιρείας παραμένει θετική, καθώς όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση «Οι προβλέψεις πως οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα ενισχυθούν ταχύτερα από ό, τι αρχικά αναμενόταν και οι βασικοί πελάτες μας θα επιταχύνουν την αντικατάσταση των ψυγείων τους και θα αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους στην αγορά, μαζί με την ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, στηρίζουν την προσδοκία μας για αύξηση των πωλήσεων φέτος».

Στα αρνητικά του ισολογισμού για την χρήση του 2017 καταγράφεται η αρνητική καθαρή θέση του Ομίλου, η οποία βρίσκεται στα 42,3 εκατ. ευρώ, καθώς και οι υποχρεώσεις, οι οποίες συνεχίζουν να παραμένουν υψηλές, στα 433,09 εκατ. ευρώ, αλλά και τα αρνητικά Ιδία Κεφάλαια, στα 42,26 εκατ. ευρώ.

Τεχνική εικόνα

Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η μετοχή αντέδρασε ανοδικά με ένα +19,15% (κλείσιμο 25/4), με τους επενδυτές να εκτιμούν μάλλον θετικά τα αποτελέσματα της εταιρείας. Από τις αρχές του έτους η μετοχή καταγράφει κέρδη 9,80% (κλείσιμο 25/4), ενώ σε διάστημα 52 εβδομάδων σημειώνει απώλειες 22,22%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα χρήσης του 2017, το P/E της μετοχής διαμορφώνεται στο 2,45. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι η εσωτερική της αξία είναι αρνητική, λόγω αρνητικών ιδίων κεφαλαίων, τότε αντιλαμβάνεται ότι μάλλον η αγορά αποτιμά με premium την μετοχή.

Όπως διακρίνουμε και στο παρακάτω ημερήσιο γράφημα, η μετοχή διατηρήθηκε για τρίτη μέρα πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, αυξάνοντας τις πιθανότητες για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης της, προσεγγίζοντας ακόμη περισσότερο αυτόν των διακοσίων ημερών, στα 0,2491 ευρώ, όπου και αποτελεί την αντίσταση, με την στήριξη να βρίσκεται στο 0,2014 ευρώ (γραμμή ΑΒ), και με τον μέσο όρο όγκου τριάντα ημερών να βρίσκεται στα 172.868 τεμάχια.

Στο μακροχρόνιο γράφημα, η μετοχή της Frigoglass συνεχίζει να βρίσκεται κοντά στα ιστορικά χαμηλά των 0,187 ευρώ, παραμένοντας από τον Φεβρουάριο του 2016 κάτω από το όριο της υπέρ πουλημένης ζώνης.

Συμπέρασμα

Όπως μπορούμε να συμπεράνουμε από τα παραπάνω, ο ενθουσιασμός που προκάλεσε η επιστροφή στην κερδοφορία της Frigoglass στους επενδυτές, ίσως να διακοπεί απότομα. Κι αυτό διότι η εταιρεία παραμένει με αρνητικά ιδία κεφάλαια, ενώ το σημαντικότερο όλων είναι ότι δραστηριοποιείται σε αναδυόμενες οικονομίες, γεγονός που ίσως την φέρει αντιμέτωπη στο δεύτερο εξάμηνο ή το επόμενο έτος με δυσάρεστες καταστάσεις, μιας κι ένας εμπορικός πόλεμος ή μια περαιτέρω αύξηση του κόστους χρήματος θα χτυπήσει πρώτα τις αναδυόμενες αγορές.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    14
    Shares
  •  
  •  
  • 14
  •