Ευρωζώνη: Ανοίγει η όρεξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για δάνεια

Αυξημένη εκτιμούν οι τράπεζες της Ευρωζώνης ότι θα είναι η όρεξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για δάνεια, όπως προκύπτει από την τριμηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να έχει διατηρήσει το κόστος χρηματοδότησης πολύ χαμηλό τα τρία τελευταία χρόνια, την οικονομία να αναπτύσσεται δυναμικά και την απασχόληση να έχει ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ, ανακάμπτει και η ζήτηση για εταιρικά, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια.

Αν και τα άνευ προηγουμένου μέτρα της ΕΚΤ απέδωσαν με βραδύτερους ρυθμούς από ό,τι θα ήθελε η κεντρική τράπεζα και θα περίμεναν οι αγορές, με τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες να εμφανίζονται επιφυλακτικοί στην έκθεση σε νέο χρέος και τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα, εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων, να κρατούν μισάνοιχτες τις στρόφιγγες, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι χορηγήσεις δανείων άρχισαν να αυξάνονται και πλέον είναι κοντά στα προ κρίσεως επίπεδα.

«Για τα δάνεια προς επιχειρήσεις, οι ανταγωνιστικές πιέσεις ήταν ο βασικός παράγοντας για χαλάρωση των πιστωτικών συνθηκών το πρώτο τρίμηνο του 2018» αναφέρει στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το δεύτερο τρίμηνο πέραν της αυξημένης ζήτησης, αναμένεται να έχουμε και περαιτέρω χαλάρωση των πιστωτικών στάνταρντ, όπως προκύπτει από την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 149 πιστωτικοί οργανισμοί.

Πηγή:naftemporiki.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •