Τί σημαντικό προκύπτει από την δημοσκόπηση της ALCO;

Χθες δημοσιεύθηκε η δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του News24/7, η οποία διενεργήθηκε το διάστημα μεταξύ 11-16 Απριλίου, δημιουργώντας έντονους προβληματισμούς, τόσο για το πολιτικό σκηνικό, όσο και για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Η δημοσκόπηση

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε κατά 0,2%, στο 4,7%, από 4,9% που ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο σε αντίστοιχη δημοσκόπηση της εταιρείας. Η Νέα Δημοκρατία διατήρησε το ποσοστό της όσο αφορά την πρόθεση ψήφου στο 21,4%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει ένα 0,2% μέσα σε δύο μήνες, φθάνοντας το 16,7%.

Εκτός βουλής, προβλέπεται να βρεθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, και η Ένωση Κεντρώων, «πληρώνοντας» το μεν πρώτο κόμμα την κυβερνητική «φθορά», και το δε δεύτερο την διαφορετική προσέγγιση σε αρκετά θέματα, με πρόσφατο αυτό του βουλευτή κ. Φωκά.

Τα συμπεράσματα

Όπως προκύπτει από την δημοσκόπηση, το κυβερνών κόμμα συνεχίζει να βρίσκεται στη δεύτερη θέση «ψαλιδίζοντας» σταδιακά την διαφορά από την Νέα Δημοκρατία (από το 10%), ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως δείχνει να διατηρεί ένα συμπαγές εκλογικό σώμα το οποίο όμως δεν καταφέρνει να διευρύνει, με την υπόθεση Novartis να φαίνεται να την έχει φθείρει.

Όσο αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ δείχνει να ενισχύεται κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες (από 5% τον Φεβρουάριο), ενώ Κίνημα Αλλαγής και Χρυσή Αυγή δείχνουν να μην μπορούν να πείσουν τους ψηφοφόρους τους, με το πρώτο να χάνει 0,8 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε δύο μήνες, και το δεύτερο 0,9 ποσοστιαίες μονάδες. Αντιθετα το κομμα της Λαϊκής Ενότητας ενισχύει το ποσοστό της από 2% τον Φεβρουάριο σε 2,5% τωρα κερδίζοντας 0,5%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα λοιπόν, η καθυστέρηση των εκλογών δείχνει να ευνοεί το κυβερνών κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ), καθώς συνεχίζει να κερδίζει έδαφος έναντι της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το Κίνημα Αλλαγής αναμένεται να είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την επόμενη κυβέρνηση, μιας και όπως δείχνουν τα δημοσκοπικά ευρήματα, κανένα από τα δύο κόμματα δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό για την αυτοδυναμία, προχωρώντας για ακόμη μία φορά τα τελευταία χρόνια σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο «σύμμαχος» του ΣΥΡΙΖΑ

Τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν να εφαρμοστούν την περίοδο 2019-2021, και κυρίως αυτά της μείωσης των συντάξεων, και του αφορολόγητου, θα είναι και αυτά τα οποία θα καθορίσουν και το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, όποτε κι εάν αυτές γίνουν. Η απροσδιόριστη ψήφος είναι αυτή η οποία θα κρίνει την πρώτη θέση, καθώς σύμφωνα με την δημοσκόπηση της ALCO, ένα μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το τελευταίο διάστημα όμως, σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να είναι τόσο οι διεθνείς συγκυρίες στο παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό, όσο και το ΔΝΤ. Στην πρόσφατη έκθεση του Ταμείου (World Economic Outlook), εκτιμά για την Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% επί του ΑΕΠ έναντι 2,2% τον περασμένο Οκτώβριο, και 3,5% επί του ΑΕΠ για την τριετία 2020-2022. Όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις του Ταμείου, πιθανoν τα μέτρα για τις περικοπές συντάξεων, αλλά και για το αφορολόγητο ίσως να μην χρειασθεί να γίνουν στις αρχές του 2019, κάτι το οποίο όπως είναι λογικό ευνοεί το κόμμα της Κουμουνδούρου, δίνοντας την ευχέρεια στον Πρωθυπουργό να επιλέξει, με ευνοϊκές γι αυτόν πλέον συνθήκες, την ημερομηνία των εκλογών.

Εκτός όμως από τα μέτρα, κρίσιμο ρόλο για τους αναποφάσιστους θα παίξει και η προσπάθεια της κυβέρνησης τόσο στο θέμα της επόμενης μέρας της οικονομίας μετά την λήξη του τρίτου προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο, όσο και στο θέμα του χρέους. Με δεδομένη την αναταραχή που προκαλεί ένας εμπορικός πόλεμος παγκοσμίως, και την εύθραυστη πλέον ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, κανείς δεν θα ήθελε να έχει ανοικτό το θέμα της Ελλάδας, όταν τα προβλήματα για τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα βρίσκονται πλέον προ των πυλών, και κυρίως, για την ευρωπαϊκή οικονομία.

  •  
    17
    Shares
  •  
  •  
  • 17
  •