Με ποιό όνομα αναμένεται να ενταχθούν τα Σκόπια στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Περιπλέκεται το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, λίγο πριν την συνεδρίαση του ΝΑΤΟ τον προσεχή Ιούνιο, έπειτα από την «βόμβα» στα θεμέλια των διαπραγματεύσεων έβαλε χθες η νέα δήλωση του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους αμφισβήτησε τους βασικούς άξονες της Αθήνας στην διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι υπάρχει διαφωνία για την αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ αλλά και για ονομασία erga omnes, δηλαδή έναντι όλων, όπως έχει ζητήσει η Ελλάδα.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ζήτησε η νέα ονομασία να χρησιμοποιείται μόνο στο εξωτερικό, χωρίς τροποποίηση του Συντάγματος για την απάλειψη των αλυτρωτισμών, όπου ως επίσημη ονομασία της ΠΓΔΜ αναφέρεται το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.

Αντί αυτού θεωρεί ότι θα πρέπει να εκπονηθούν διατυπώσεις που θα καθιστούν σαφές πως η ΠΓΔΜ δεν τρέφει εδαφικές βλέψεις ούτε σχεδιάζει παρεμβάσεις στην πολιτισμική κληρονομιά της χώρας μας.

Η έκθεση για την ένταξη

Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος κ. Johannes Hahn και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής Federica Mogherini πρόκειται να επισκεφθούν τα Σκόπια αυτή την εβδομάδα μετά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ελπίζοντας ότι θα αυξήσουν τις πιθανότητες για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών.

Η δημοσίευση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πρόοδο της χώρας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα.

Το επίκεντρο των συνομιλιών με κορυφαίους αξιωματούχους των Σκοπίων αναμένεται να είναι ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων που επιδιώκει η ΕΕ, καθώς και οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίλυση της μακρόχρονης διμερούς διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα.

Ωστόσο, για ορισμένους βασικούς νόμους περί μεταρρυθμίσεων, όπως αυτοί που αποσκοπούν στην άρση της πολιτικής συγκράτησης των δικαστικών και των μυστικών υπηρεσιών και στην ενίσχυση της προστασίας των μαρτύρων σε υποθέσεις διαφθοράς υψηλού επιπέδου, η κυβέρνηση χρειάστηκε πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο, τη βοήθεια της αντιπολίτευσης.

Αυτά τα τρία νομοσχέδια πέρασαν την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την επιστροφή της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο η οποία ψήφισε υπέρ αυτών.

Τα εμπόδια

Ωστόσο, καθώς οι διαπραγματεύσεις προχωρούν, εξακολουθούν να επιλύονται τα δυσκολότερα ζητήματα.

Η διαφωνία του ονόματος επικεντρώνεται στην επιμονή της Ελλάδας ότι η χρήση της λέξης «Μακεδονία» συνεπάγεται εδαφική διεκδίκηση της βόρειας ελληνικής επαρχίας με το ίδιο όνομα.

Ως αποτέλεσμα της ανεπίλυτης διαφωνίας, η Ελλάδα εμπόδισε την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ το 2008. Έχει επίσης εμποδίσει την έναρξη των συνομιλιών ένταξης της πΓΔΜ στην ΕΕ, παρά τις πολλές θετικές ετήσιες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πρόοδο της χώρας.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, και  η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφέρεται για την άμεση επίλυση της ονομασίας της πΓΔΜ εκτός από το ΝΑΤΟ. Η χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, πιθανών και να στηρίζονται στην θετική εσήγηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύεσων, φέρνοντας για ακόμη μία φορά προ τετελεσμένων γεγονότων την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Με πηγές από www.balkaninsight.com και www.thesecretrealtruth.blogspot.com

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •