Τί έρχεται για την μετοχή του Μυτιληναίου;

Τους τελευταίους δύο μήνες στα διεθνή χρηματιστήρια επικρατεί έντονη αβεβαιότητα και αυξημένη μεταβλητότητα. Οι αποτιμήσεις στις μετοχικές αξίες διεθνώς έχουν υποχωρήσει αρκετά, χωρίς όμως αυτό να αποτελέσει κίνητρο για τους επενδυτές, και να ωθήσει προς υψηλότερα επίπεδα τους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Αρκετές από τις εταιρείες που έχουν ανακοινώσει καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα για την χρήση του 2017, οι τιμές των μετοχών τους δεν έχουν πραγματοποιήσει την ανάλογη πορεία στο χρηματιστήριο, αποδεικνύοντας την ρευστή κατάσταση που επικρατεί διεθνώς. Μια από τις παραπάνω, είναι και αυτή του Μυτιληναίου η οποία όχι μόνο δεν κατάφερε να ενισχυθεί, αλλά απεναντίας δέχθηκε ισχυρές πιέσεις.

Θα συνεχιστεί όμως η πτωτική πορεία της μετοχής του Μυτιληναίου ή θα πρέπει να περιμένουμε καλύτερες μέρες γι αυτήν;

Τα αποτελέσματα του 2017

Ιδιαίτερα ικανοποιητικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα αποτελέσματα του Ομίλου Μυτιληναίος για την χρήση του 2017, καθώς τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 352%, στα 154,6 εκατ. ευρώ, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 22,5%, στα 1,52 δισ. ευρώ, και τα EBITDA πραγματοποίησαν αύξηση 37,6% σε σχέση με πέρσι, στα 306,0 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της χρήσης του 2017, το P/E για την μετοχή διαμορφώνεται στο 8,33 (κλείσιμο 6/4), χαρακτηρίζοντας το ιδιαίτερα ελκυστικό. Η εσωτερική αξία της μετοχής διαμορφώνεται στο 10,01, με την τιμή προς την εσωτερική αξία να ανέρχεται στο 0,899, χαρακτηρίζοντας την μετοχή υποτιμημένη σε σχέση με την εσωτερική της αξία.

Η επίπτωση ενός εμπορικού πολέμου

Παρατηρώντας τα αποτελέσματα της εταιρείας για την χρήση του 2017, αλλά και τους χρηματοοικονομικούς δείκτες που προκύπτουν από αυτά, θα μπορούσαμε να εξαγάγουμε το συμπέρασμα ότι η επίπτωση των δασμών που επέβαλλαν οι ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τα μεγέθη της εταιρείας την χρονιά που διανύουμε.

Προς ευχάριστη έκπληξη όμως, στην ετήσια οικονομική έκθεση της εταιρείας αναφέρεται σχετικά για τον τομέα μεταλλουργίας και μεταλλείων πως «στην πλευρά της παραγωγής καθοριστικός παράγοντας παραμένει η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στην Κίνα με τον περιορισμό της παραγωγής αλουμινίου χωρίς άδεια αλλά και λόγω της προστασίας του περιβάλλοντος».

Όσο αφορά του κινδύνους για το 2018, για τον τομέα της μεταλλουργίας και των μεταλλείων, η εταιρείας εκτιμά πως «ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης αλουμινίου σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να παραμείνει ισχυρός και στο 2018, δρώντας υποστηρικτικά για τις τιμές του αλουμινίου. Οι εξελίξεις αναφορικά με την πορεία των αναδυόμενων οικονομιών και ιδιαίτερα της Κίνας, το ενεργειακό κόστος, η εξέλιξη της ισοτιμίας του δολαρίου ΗΠΑ αλλά και πιθανή ενίσχυση πολιτικών προστατευτισμού αναμένεται να αποτελέσουν τους βασικούς παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία του κλάδου το επόμενο διάστημα. Τα ισχυρά θεμελιώδη, όπως αποτυπώνονται στην ανοδική πορεία των τιμών του Αλουμινίου το τελευταίο διάστημα και η προσήλωση στον συνεχή και αυστηρό έλεγχο τους κόστους παραγωγής από την πλευρά της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επίτευξη ανάλογων οικονομικών επιδόσεων και στο 2018».

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η εταιρεία αναμένεται να διατηρήσει ανάλογες οικονομικές επιδόσεις και το έτος που διανύουμε. Ποιος ο λόγος όμως της πίεσης που δέχθηκε η μετοχή το τελευταίο χρονικό διάστημα; Η μετοχική σύνθεση της εταιρείας αποτελείται (με ποσοστά μικρότερα του 5%) από ξένα funds, των οποίων όπως είναι γνωστό, πάγια τακτική τους είναι σε περιόδους αυξημένης μεταβλητότητας στα διεθνή χρηματιστήρια να ρευστοποιούν από περιφερειακές αγορές προκειμένου να εξασφαλίσουν ρευστότητα για εκμετάλλευση ευκαιριών στα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια. Επομένως, οι πρόσφατες ρευστοποιήσεις που δέχθηκε η μετοχή του Μυτιληναίου το τελευταίο χρονικό διάστημα, οφείλεται σε μείωση θέσεων ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Τεχνική εικόνα

Από τα μέσα Μαρτίου η μετοχή του Μυτιληναίου δέχθηκε σημαντικές πιέσεις, καθώς από το υψηλό των 10,18 ευρώ στις 14 Μαρτίου, βρέθηκε στο χαμηλό των 8,90 ευρώ στις 3 Απριλίου, με την μετοχή από τις αρχές του έτους να υποχωρεί 1,53% (κλείσιμο 6/4).

Όπως διακρίνουμε και στο παρακάτω γράφημα, η μετοχή παρέμεινε για τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις κάτω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, «φλερτάροντας» με το επίπεδο της υπέρ πουλημένης ζώνης, ενώ κατάφερε να ολοκληρώσει πάνω από τον ΚΜΟ200 την τέταρτη μέρα, κάνοντας την σημερινή συνεδρίαση κρίσιμη για την βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη πορεία της, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 9,0759 ευρώ, και την στήριξη να αποτελεί ο ΚΜΟ200, στα 8,8025.

Συμπέρασμα

Όπως μπορεί να εξαχθεί από τα παραπάνω, η μετοχή του Μυτιληναίου περιλαμβάνει τον συστημικό κίνδυνο, τόσο στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, όσο και διεθνώς, όπου σε αυτόν οφείλεται και η πρόσφατη πτώση. Η βραχυπρόθεσμη πορεία της μετοχής, επαφίεται αποκλειστικά και μόνο στο γενικότερο κλίμα σε Ελλάδα και εξωτερικό, με την μετοχή να αποτελεί ακόμη και στα τρέχοντα επίπεδα μια δελεαστική πρόταση μεσοπρόθεσμα, όπως προκύπτει και από την αποτίμηση αυτής.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •