Νέες αποκαλύψεις για το ρόλο της Γερμανίας στη Γενοκτονία των Αρμενίων

Φως στις σχέσεις της Γερμανίας με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και στον τρόπο που βοήθησε στο σχέδιο εξόντωσης του αρμενικού πληθυσμού ρίχνει μια νέα έκθεση σχετικά με τις πωλήσεις όπλων. Η έκθεση υπογράφεται από τον κινηματογραφιστή Βόλφγκανγκ Λάντγκρεμπερ, ο οποίος ανήκει στο δίκτυο της οργάνωσης Global Net – Stop the Arms Trade.

Όπως αναφέρεται, η Mauser προμήθευσε την Οθωμανική Αυτοκρατορία με εκατομμύρια τουφέκια και πιστόλια.

Παράλληλα τονίζεται ότι Γερμανοί αξιωματικοί συμμετείχαν ενεργά σε δολοφονίες πολιτών. «Πολλοί ήταν μάρτυρες και κατέγραψαν τις σφαγές σε επιστολές προς τις οικογένειές τους», σημειώνεται. Επιπλέον ο τουρκικός στρατός εξοπλίστηκε με εκατοντάδες κανόνια της εταιρείας Krupp, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν το 1915 εναντίον Αρμένιων ανταρτών στο Μούσα Νταγ.

Το 2015 ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ είχε αναγνωρίσει «τη συνυπευθυνότητα» της Γερμανίας στη Γενοκτονία των Αρμενίων, ωστόσο η έκθεση της οργάνωσης Global Net είναι η πρώτη που δίνει λεπτομέρειες για τη συνεισφορά της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας. «Η Mauser είχε πραγματικά το μονοπώλιο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία», εξήγησε ο Βόλφγκανγκ Λάντγκρεμπερ στη Deutsche Welle, και συμπλήρωσε ότι αυτή η εταιρεία δεν υπάρχει, αλλά η Krupp είναι μέρος του γερμανικού κολοσσού ThyssenKrupp ο οποίος δεν έχει δώσει ακόμα απαντήσεις.

Ενεργός ρόλος Γερμανών αξιωματικών

Ο Γερμανός κινηματογραφιστής υπογραμμίζει ότι για πρώτη φορά τίθεται ανοιχτά το ερώτημα ποιος παρέδωσε τα όπλα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, και σημειώνει ότι θα πρέπει να απαντηθεί και το πόσοι Γερμανοί αξιωματικοί συμμετείχαν σε δολοφονίες. Για το δεύτερο ερώτημα στην έκθεση χρησιμοποιούνται επιστολές του ταγματάρχη Γκραφ Έμπερχαρντ Βόλφσκελ, ο οποίος τον Οκτώβριο του 1915 ήταν τοποθετημένος στην τουρκική πόλη Ούρφα υπηρετώντας ως αρχηγός στρατού δίπλα στον στρατιωτικό διοικητή Φακρί Πασά.

«Όταν τα βλήματα του πυροβολικού έπληξαν τα σπίτια και σκότωσαν πολλούς που βρίσκονταν μέσα σε αυτά, κάποιοι προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο στην εκκλησία. Έπρεπε να κάνουν το γύρο για να φτάσουν στην πόρτα. Οι στρατιώτες, όμως, είχαν ήδη φτάσει και πυροβολούσαν όσους έτρεχαν προς την αυλή της εκκλησίας, αφήνοντας σορούς από πτώματα», έγραψε στη γυναίκα του ο Γερμανός αξιωματικός αναφερόμενος σε επίθεση εναντίον των Αρμενίων που οργάνωσε ο ίδιος.

Η έκθεση της οργάνωσης Global Net εστιάζει και στον στρατάρχη Κόλμαρ Φράιχερ φον ντερ Γκολτς ο οποίος λειτούργησε ως λομπίστας των εταιρειών Mauser και Krupp στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν τα συμβόλαια με την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1883. «Μπορώ να ισχυριστώ ότι χωρίς εμένα ο εξοπλισμός με τα γερμανικά μοντέλα δεν θα είχε γίνει», έχει γράψει στο ημερολόγιο του. Ο Βόλφγκανγκ Λάντγκρεμπερ σημείωσε ότι ο στρατάρχης σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις φέρεται να είχε πει ότι βοήθησε τον σουλτάνο να ξεφορτωθεί τους Αρμενίους.

Πηγή:anixneuseis.gr

  •  
    64
    Shares
  •  
  •  
  • 64
  •