Και δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο σχεδιάζει η Τουρκία! Είναι επικίνδυνη εξέλιξη;
Τα σχέδια της Άγκυρας για την απόκτηση και δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ο Τσαβούσογλου διευκρίνησε πως η Τουρκία δεν είναι ενάντια στην πυρηνική ενέργεια. Τόνισε δε, σύμφωνα με πληροφορίες του trtworld.com, ότι το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας θα κατασκευαστεί σε συνεργασία με την Ιαπωνία στην επαρχία της Σινώπης. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως τα πυρηνικά εργοστάσια βρίσκονται ‘παντού στον κόσμο’.
Ξεκινάει ο σταθμός στο Akkuyu
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλέξανδρος Νόβακ ανέφερε ότι η χώρα μπορεί να ολοκληρώσει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Akkuyu της Τουρκίας (NPP), ακόμη και αν δεν προσελκύσει άλλους επενδυτές. “Ήδη έχουν επενδυθεί 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Εάν δεν βρουν επενδυτή, αυτό σημαίνει ότι το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί από την Akkuyu Nuclear “, ανέφερε ο υπουργός, αναφερόμενος σε μια εταιρεία που ανήκει στην ρωσική κρατική πυρηνική εταιρεία Rosatom. Η Rosatom αναζητά συνεργάτες που μπορούν να καλύψουν ποσοστό 49% στο έργο. Ο πρώτος αντιδραστήρας του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί το 2023. Το Akkuyu θα διαθέτει τέσσερις αντιδραστήρες ισχύος 4.800 MW και διάρκεια ζωής 60 ετών. Η Τουρκία ανέφερε την έναρξη της κατασκευής του πρώτου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής αυτή την εβδομάδα. Το πρώτο σκυρόδεμα σχετικό με την ασφάλεια χύθηκε για την μονάδα 1 του πυρηνικού σταθμού Akkuyu στις 3 Απριλίου, μετά την χορήγηση της άδειας κατασκευής από τον ρυθμιστικό φορέα, την Τουρκική Αρχή Ατομικής Ενέργειας (TAEK) την προηγούμενη ημέρα.
Γιατί είναι εξαιρετικά επικίνδυνο
Η Τουρκία ήταν μεταξύ των μόλις 4 κρατών παγκοσμίως που συνεχάρη της κυβέρνηση Πακιστάν που χρησιμοποίησε στο παρελθόν τεχνογνωσία και υλικό που δηθεν ηταν για ‘ειρηνικη χρηση’ για παρασκευη ατομικής βόμβας! Εχει δηλαδη αποδείξει οτι το βλεπει πολύ θετικά η ίδια. Καθώς η Τουρκία μάλιστα διαθέτει ιστορικό γενοκτονιών (Αρμένιους, Ελληνες, Κούρδους), το εμνδεχόμενο εισδοχής της στο κλαμπ χωρων που κατεχουν πυρηνικη τεχνογνωσια και υλικα, δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς, για τη χρηση αυτης για πολεμικους σκοπους, οπως το Πακισταν εκανε μεσα σε μολις 10 ετη απο τοτε που εφτιαξε τον πρωτο ‘ειρηνικό’ σταθμό.