ΗΠΕΙΡΟΣ – Με γερές βάσεις και σχέδιο η ανάδειξη του Ιαματικού τουρισμού

Στην εκπόνηση ενός masterplan για να ενταχθούν τα ιαματικά λουτρά της Ηπείρου στον διεθνή τουριστικό χάρτη, προχωρά η Περιφέρεια – Πέντε ιαματικές πηγές έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα στην περιοχή μας

Με μοναδικό στόχο την ένταξη του ιαματικού τουρισμού της Ηπείρου, στον διεθνή τουριστικό χάρτη, η Περιφέρεια και οι Δήμοι που έχουν ιαματικές πηγές στα διοικητικά τους όρια, προχωρούν σε μια σειρά συγκεκριμένων πρωτοβουλιών.

Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες, αναπτύχθηκαν από την Αντιπεριφερειάρχη, Τατιάνα Καλογιάννη, κατά τη διάρκεια ομιλία της στη συνεδρίαση του Δ.Σ. των Δήμων με Ιαματικές Πηγές, που έλαβε χώρα στην Άρτα.

Σύμφωνα με την κα. Καλογιάννηα, το αντικείμενο του εξειδικευμένου τουρισμού στην Ήπειρο, έχει κυρίως ως υποκείμενο τον ελεύθερο και ανεξάρτητο επισκέπτη – ταξιδιώτη, ο οποίος αναζητά μόνος του συνδυασμένες πληροφορίες για την επίσκεψή του σε έναν ταξιδιωτικό προορισμό.

Όπως έκανε γνωστό η κα. Καλογιάννη, σε αυτή την αγορά που για την χώρα μας αποτιμάται σε 17 εκ. δυνητικούς επισκέπτες, όταν παγκόσμια ανέρχεται σε 500 εκ., απευθύνεται ιδιαίτερα ο ιαματικός τουρισμός.

Όπως είπε, στην Περιφέρεια Ηπείρου υπάρχουν πέντε Ιαματικές πηγές: Δυο στο Δήμο Κόνιτσας (στον Αμάραντο και τα Καβάσιλα), μια στο Δήμο Πρέβεζας (στα Παλιοσάραγα), μια στο Δήμο Αρταίων (στο Χανόπουλο), μια στο Δήμο Φιλιατών Θεσπρωτίας (στη Σαγιάδα) και μια στο Δήμο Δωδώνης.

Επίσης η Ήπειρος διαθέτει και τις τρεις μορφές Ιαματικού Φυσικού Πόρου: Νερό, Πηλό και στον Αμάραντο Ατμό, την μοναδική τέτοια περίπτωση στην Ελλάδα.

«Ο πλούτος αυτός μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί εξαιτίας τόσο του ελλιπέστατου θεσμικού πλαισίου (κτηματολόγιο, δασολόγιο, κλπ), όσο και του ότι, τις περισσότερες φορές, οι επενδυτικές πρωτοβουλίες ήταν ανοργάνωτες και αποσπασματικές. Ένας Δήμος δεν αρκεί να έχει τον ιαματικό πόρο και να αναμένει δικαιωματικά την οικονομική ανταπόδοση. Πρέπει παράλληλα, να συνδυάσει όλα τα πλεονεκτήματα που είναι δυνατόν να πλαισιώσουν αυτή τη μορφή τουρισμού και έτσι να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο και μοναδικόσύνολο παροχών που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες», σημείωσε χαρακτηριστικά η κα. Καλογιάννη.

Στη συνέχεια η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε πως με δεδομένο ότι η τρέχουσα λειτουργία των εγκαταστάσεων των Ιαματικών Πηγών, δεν παρείχε την αναμενόμενη προστιθέμενη αξία, ήταν απαιτητή μία συνολική, ολοκληρωμένη και σύνθετη επέμβαση με στόχο την ένταξη του Ιαματικού τουρισμού της Ηπείρου στον διεθνή τουριστικό χάρτη.

«Ως Περιφερειακή Διοίκηση, και στο πλαίσιο της εποικοδομητικής και συμπληρωματικής σχέσης μας με τις δημοτικές αρχές της Ηπείρου, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να συνεργαστούμε με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς της Α’ θμιας Αυτοδιοίκησης, αλλά και τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, με αντικείμενο την συγκρότηση και προώθηση προς χρηματοδότηση, ενός ολιστικού σχεδίου αξιοποίησης και ανάπτυξης των εξαιρετικά προνομιούχων αυτών εγκαταστάσεων», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σχέδιο Ανάπτυξης

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Ηπείρου, η εκπόνηση του Γενικού Επιχειρηματικού Σχεδίου ανάπτυξης (masterplan) του τομέα των Ιαματικών Λουτρών στην Ήπειρο, ήταν απαραίτητο, να διέπεται από το σύνολο των τεχνικοοικονομικών αρχών και στοιχείων, εκ των οποίων θα τεκμηριώνεται η οικονομική ευστάθεια και η βιωσιμότητα των έργων αυτών, καθώς πλέον, κανείς δεν χρηματοδοτεί οποιονδήποτε, αν για το σκοπούμενο έργο ή ενέργεια, δεν είναι τεχνικοοικονομικά κατοχυρωμένες οι προσδοκώμενες αξίες και προσδιορίσιμος ο χρόνος της κτήσης τους.

Όπως είπε η κα. Καλογιάννη, από την εκκίνηση της φιλόδοξης αυτής προσπάθειας, για την εκπόνηση του σχεδίου αυτού, υπάρχουν και απρόβλεπτες δυσκολίες κυρίως εκπορευόμενες από το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο.

«Σήμερα, έχοντας καταγράψει την υφιστάμενη διοικητική και τεχνική κατάσταση των εγκαταστάσεων των ιαματικών πηγών και μετά την πρόσφατη νομοθέτηση των λειτουργικών και τεχνικών προδιαγραφών ανέγερσης, λειτουργίας, μετατροπής και επέκτασης κέντρων ή μονάδων ιαματικής θεραπείας, προχωρούμε στην διαμόρφωση του τελικού κτιριολογικού προγράμματος των εγκαταστάσεων τους, την εξεύρεση πόρων για την κατασκευή των απαιτούμενων παρεμβάσεων, ώστε να επιτευχθεί η λήψη του ειδικού σήματος λειτουργίας και η αναδιάρθρωση της επιχειρησιακής τους δυναμικής. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη διασφάλιση τήρησης του συνόλου των προτύπων ποιότητας και εσωτερικής λειτουργίας που αφορούν τον συγκεκριμένο αυτόν επιχειρηματικό κλάδο, αφού συνδυάζει τον ιατρικό, διατροφικό, και τουριστικό βραχίονα. Τα πρότυπα αυτά πρέπει να ακολουθούνται απόλυτα και απαρέγκλιτα καθώς σε διαφορετική περίπτωση χάνεται ένα από τα πιο κρίσιμα ανταγωνιστικά στοιχεία τους και τίθενται αυτομάτως εκτός ζήτησης», είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε και τα εξής: «Η Περιφέρεια Ηπείρου παραμένει πάντα αρωγός κάθε φιλόδοξης προσπάθειας που στοχεύει στην ανάδειξη της κρυμμένης αξίας της Ελληνικής Υπαίθρου».

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

Πηγή:anex.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •