«Απόλυτα νόμιμες οι αποφάσεις»

Ανακοίνωση από τον Δήμο Λαρισαίων για την αποστολή εξωδίκου φιλοζωικών οργανώσεων για την υπόθεση 6 ζώων που φιλοξενούνται στο Δημοτικό Κυνοκομείο:

«Η σημερινή δημοτική αρχή έχει αποδείξει στην πράξη ότι εφαρμόζει τις προβλέψεις του νόμου και ότι είναι ανοικτή στη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους συλλόγους και φορείς και για το συγκεκριμένο θέμα.

Όλες οι ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί προβλέπονται από το σχετικό νομικό πλαίσιο και τις εγκυκλίους. Είναι λοιπόν εκτός πραγματικότητας οι κρίσεις των σωματείων περί «αμφισβητούμενης νομιμότητας» των αποφάσεων.

Ωστόσο, για την ενημέρωση των συμπολιτών μας και του κοινού, θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής:

Και οι έξι σκύλοι περισυλλέχθηκαν μετά από ενημερώσεις – καταγγελίες (από την Αστυνομία και πολίτες) για επιθέσεις και δαγκώματα. Για τις περιπτώσεις αυτές υπάρχουν βεβαιώσεις Δημόσιων Νοσοκομείων. Τα σκυλιά μετά τη περισυλλογή τους στειρώθηκαν, εμβολιάστηκαν, θεραπεύτηκαν κ.α. και παρέμειναν στο Κυνοκομείο, αφού λόγω της επιθετικής τους συμπεριφοράς δεν μπορούσαν να απελευθερωθούν. Τα σκυλιά έχουν παραμείνει στο Κυνοκομείο για μεγάλο χρονικό διάστημα (κάποια μάλιστα έχουν ξεπεράσει τον ενάμιση χρόνο) περιμένοντας τις φιλοζωικές οργανώσεις ή πολίτες για υιοθεσία.

Για να μην προκαλούνται λοιπόν εντυπώσεις, οι συμπολίτες μας πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Στην πενταμελή επιτροπή διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, μετέχουν εκπρόσωποι του Δήμου, εκπρόσωπος του Κτηνιατρικού Συλλόγου (που ορίζεται από τον ίδιο τον Σύλλογο) και δυο εκπρόσωποι των φιλοζωικών οργανώσεων.

Σημειώνεται πως η εν λόγω επιτροπή αποφασίζει για την επάνοδο ενός ζώου στο περιβάλλον του, μετά την περισυλλογή του και τις αναγκαίες ενέργειες που προβλέπονται από το νόμο (στείρωση, τσιπάρισμα, εμβολιασμός κ.α.).

Ωστόσο, σε περίπτωση επιθετικής συμπεριφοράς, η κάθε υπόθεση παραπέμπεται σε άλλη τριμελή επιτροπή στην οποία μετέχουν αποκλειστικά και μόνο κτηνίατροι. Στην συγκεκριμένη επιτροπή, τονίζεται ότι μετέχουν ο προϊστάμενος του Τμήματος Προστασίας Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο Πρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου Λάρισας και ιδιώτης κτηνίατρος.

Η εν λόγω επιτροπή συνεδρίασε και μετά από ενδελεχή εξέταση των φακέλων, του ιστορικού αλλά και της συμπεριφοράς των συγκεκριμένων ζώων, κατέληξε ομοφώνως στα εξής:

«Όλα τα περιγραφόμενα ζώα κρίνονται επικίνδυνα δεδομένου ότι δείχνουν σταθερά επιθετική και απρόβλεπτη συμπεριφορά. Ο μακροχρόνιος εγκλεισμός τους αποτελεί παράβαση των κανόνων ευζωίας και δεν μπορεί να παραταθεί.

Με βάση τα παραπάνω και δεδομένου ότι δεν ευδοκίμησε καμία προσπάθεια υιοθεσίας τους από ιδιώτη ή φιλοζωικό σωματείο, κατά την μακρά παραμονή τους στο κυνοκομείο, η Τριμελής Επιτροπή εισηγείται:

Εάν εντός πέντε εργάσιμων ημερών δεν πραγματοποιηθεί υιοθεσία τους, από τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής, τα ζώα να υποβληθούν σε ευθανασία.»

Σημειώνουμε πάντως, ότι ήδη με εισήγηση της δημοτικής αρχής. έχει δοθεί παράταση ενός μήνα στην συγκεκριμένη προθεσμία.

Απ΄ όλα τα παραπάνω, γίνεται απολύτως κατανοητό, ότι οι εν λόγω αποφάσεις είναι απολύτως νόμιμες. Θέλουμε να τονίσουμε ότι η διαχείριση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων, απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα απ΄ όλους και βεβαίως και από τις φιλοζωικές οργανώσεις.

Ελπίζουμε ότι μέσα σ΄ αυτό το διάστημα θα βρεθούν φιλόζωοι που θα προχωρήσουν σε υιοθεσία των συγκεκριμένων σκύλων.

Θα θέλαμε βέβαια οι φιλοζωικές οργανώσεις αντί να αναλώνονται σε σύνταξη εξωδίκων να στραφούν στην εξεύρεση λύσεων για την υιοθεσία των ζώων».

Πηγή:larissanet.gr